Portræt: Uden ham er det tvivlsomt, om vi havde fået den ikoniske iPod.
Og med sin sans for detaljen, fokus på brugeroplevelsen og en ind i mellem kontroversiel personlighed var han på mange måder den oplagte arvtager efter Steve Jobs.
Men i 2010 overraskede Tony Fadell alle.
Ikke så meget fordi han valgte at forlade Apple og forfølge drømmen om at starte eget firma, men fordi hans nye firma, Nest Labs, valgte at producere noget så håbløst usexet som en termostat.
Men selv folk, der først hævede deres øjenbryn i skepsis, måtte dog hurtigt vende på en tallerken og udbryde: "En termostat... selvfølgelig!"
Det skyldes blandt andet det paradoks, at det amerikanske marked for denne type termostater er næsten ligeså stort som brugernes frustrationerne over de eksisterende produkter på markedet.
Fik ide da han byggede hus
Fadell fik ideen til termostaten, da han byggede et nyt og energieffektivt hus ved Lake Tahoe på grænsen mellem Californien og Nevada.
I USA har mere end 100 millioner hjem installeret et airconditionanlæg. De reguleres alle via en eller flere termostater, og magasinet Wired anslår, at der i USA i alt er installeret mere end en kvart milliard termostater.
Men de traditionelle termostater er udviklet af virksomheder, der i bund og grund har deres rødder i VVS-branchen, og derfor har en fundamentalt anderledes forståelse af brugervenlighed og design, end man har i Silicon Valley, hvor Fadell slår sine folder.
Fraværet af brugervenlighed på de traditionelle termostater betyder, at mange af brugerne ikke anvender termostaternes indbyggede programmeringsfunktioner.
Resultatet er ifølge Nest et enormt energispild, der både er til skade for miljøet og den enkeltes pengepung.
Det lærenemme hjem
Nests termostat har det officielle navn "Nest Learning Thermostat," og som navnet antyder, er det en intelligent termostat. Takket være algoritmer og indbyggede bevægelsessensorer lærer den i løbet af de første fem til ti dage i dit hjem, hvordan dine præferencer og vaner er.
Opdager termostaten, at du hver aften skruer ned for varmen ved 22-tiden, så begynder den efter kort tid at gøre det helt af sig selv. Og de indbyggede bevægelsescensorer registrerer, når du ikke er hjemme, hvorefter der bliver skruet automatisk ned for varmen.
I sidste uge offenliggjorde Tony Fadell Nests seneste produkt. En røgalarm ved navn Nest Protect. Et af de få produkter, der - fristes man til at sige - er endnu mere usexet end en termostat.
Sådan blev den rebelske cyberpunk far til iPod'en
Men også med Nest Protect har Fadell sat brugeroplevelsen i fokus. I modsætning til andre røgalarmer udbryder den ikke i en infernalsk larm, når maden brænder på.
I stedet fortæller en stemme i et venligt, men bestemt tonefald, at der er røg i køkkenet og giver dig herefter mulighed for at forhindre alarmen i at gå unødigt i gang.
Og når alarmen er ved at løbe tør for batteri, får du blot en notifikation på din smartphone og tablet om, at du snart skal skifte batterierne.
The pod-father
Tony Fadell, der i dag er 44 år, bliver ofte omtalt som "iPod'ens fader" eller "the pod-father."
Lige efter årtusindeskiftet fik han en ide til, hvordan man kunne udvikle en digital musikafspiller, der var betydeligt bedre end de eksisterende på markedet.
Ifølge Walter Isaacsons bog om Steve Jobs, forsøgte Fadell forgæves at sælge sin ide til Sony, Philips, Palm og RealNetworks. Sidstnævnte er kendt for at stå bag musikafspilningssoftwaren RealPlayer, der tidligere nød stor popularitet.
Men en dag, mens Tony Fadell var på skiferie, ringede hans telefon. I røret var Apples daværende hardware-chef, Jonathan Rubinstein, der få måneder tidligere var blevet tildelt en helt særlig opgave: "Lav en musikafspiller," lød ordren fra Steve Jobs.
Rubinstein fortalte Fadell, at Apple ønskede hans hjælp til at udvikle et helt nyt produkt, som han i den første telefonsamtale hemmelighedsfuldt blot omtalte som "et mindre digitalt apparat."
"Du har ringet til denne rette. Den slags er jeg ekspert i," lød det selvtillidsfulde svar fra Fadell, der i første omgang gættede på, at det digitale apparat som Rubinstein omtalte var en PDA-lignende lommecomputer.
Rebelsk cyberpunk med selvtillid På det tidspunk var Fadell i slutningen af 20'erne, og i Walter Isaacsons bog beskrives han som en ung programmør med et iværksætter-gen og et cyber-punk-udseeende.
Hans hårpragt, der i dag er forsvundet, var farvet kulsort, og han havde en personlighed, der nærmest var som skabt til konflikter. Selvtilliden var ifølge Isaacson tårnhøj, og hans rebelske stil gik ikke ubemærket hen, og han tog ind i mellem de store konfrontationer internt i Apple.
Ifølge Isaacsons bog var det netop Fadell, der overbeviste Jobs om, at Apple skulle bruge den batterivenlige ARM-processor i iPad'en, og ikke satse på Intels Atom-processor, der blandt andet blev brugt i de på det tidspunkt så populære netbooks.
På et møde, hvor Jobs argumenterede for, at Apple skulle bruge en Intel-chip i iPad'en, råbte Fadell "Wrong, wrong, wrong!" ind i hovedet på Steve Jobs.
Smartphonen bliver fjernbetjeningen i vores liv
Udover iPod og iPad havde Tony Fadell også ansvaret for de tre første generationer af iPhone, og netop iPhone og andre smartphones spiller stadigvæk en central i rolle i hans syn på, hvordan fremtidens teknologiske løsninger kommer til at udvikle sig.
I et interview med The Economist fortæller han, at han ser smartphonen som den helt centrale fjernbetjening til alle dele af vores liv.
Vi bevæger os mod det såkaldte "internet of things", hvor alt fra dørlåse og elpærer til røgalarmer og termostater er tilsluttet internettet, og det hele bliver fjernstyret via apps på vores smartphones.
Derfor vil han ikke konkurrere mod Apple
Tony Fadell har tidligere fortalt, at han helt bevidst har valgt ikke at starte en virksomhed i en branche, hvor han skal konkurrere med Apple.
Det ville være en kamikaze-mission.
"Lad os i stedet gå efter store, dumme og sløve virksomheder," sagde han i et interview med det amerikanske tech-medie The Verge.
Apple-faderens genkomst?
I stedet for at gå i krig med Apple er hans tidligere virksomhed blev en vigtig partner. Apple Stores har længe været nogle af de eneste fysiske butikker, hvor man kunne købe Nests produkter.
Og spørgsmålet er, om vi på et tidspunkt igen vil se Tony Fadell i en stilling hos Apple
Efter lanceringen af Nest Protect i sidste uge, skrev Brad Stone, der er forfatter og teknologi-journalist for Businessweek, følgende på Twitter:
"Min yndlings konpsirations-teori: En dag køber Apple Nest og indsætter Fadell som CEO".
Noget der naturligvis blot er tankespind. Men før Fadell forlod Apple, blev han sammen med Tim Cook og den nu fyrede Scott Forstall set som de mest oplagte efterfølgere til Steve Jobs.
Et opkøb af Nest vil derfor næppe være, fordi Apple har noget stort ønske om gå ind i branchen for termostater og røgalarmer, men snarere vil det være foranlediget af et ønske om at få Fadell tilbage i folden og samtidig få fingre i den talentmasse, som han har samlet omkring sig. Det man i Silicon Valley-jargon kalder for en acqui-hire, hvilket man på dansk kan oversætte til "ansættelse via overtagelse".
Bruger Apple-strategi
Ikke helt ulig Apple har Nest anvendt en strategi, der ofte ses i Silicon Valley.
Fadell har udset sig et stort marked og med nærmest kirugisk præcision fundet et område, som er en daglig kilde til frustration for mange mennesker, og smidt en ny og mere intelligent løsning på bordet.
Her har han demonstreret, at de bedste løsninger er dem, der er så åbenlyse, at vi alle bagefter tænker "Hvorfor er dog ingen, der har tænkt på det før."
Selvom en intelligent termostat kan skabe en grønnere verden og en mere intelligent røgalarm muligvis kan redde liv, så er Tony Fadell ikke manden, der løser de største problemer samfundet.
Han er ikke nogen Elon Musk, der bygger rumraketter og tager kampen op mod de store bilgiganter. I stedet løser han de nære og mere banale problemer, som mange af os frustreres af i dagligdagen.
Læs også:
iPod'ens far har lavet en sexet røgalarm - se den her
Lås døren op med telefonen: Nu kommer smartphone-låsen til Danmark