Steve Jobs stræbte efter at skabe perfekte produkter.
Men ofte havde man indtryk af, at han ikke har holdt sin egen opførsel op til den samme høje standard, som han havde for de produkter, som han udviklede.
Det er eksempelvis velkendt, at han kunne være en skånselsløs hård og uretfærdig chef.
Et billede, der på ingen måder bliver afkræftet i hans datter, Lisa Brennan-Jobs' selvbiografi, Small Fry, der netop er udkommet.
Tværtimod bliver der tegnet et billede af en mand, der i familielivet kunne være lige så benhård og uempatisk, som han ofte var i forretningslivet.
Læs også: Nej, du bliver ikke til Steve Jobs, fordi du opfører dig som et røvhul
Ændrede pludselig mening om faderskab
I mange år nægtede Steve Jobs eksempelvis, at Lisa var hans datter, og gennem flere år forsøgte at han trækker hendes faderskabssag i langdrag.
En dag ændrede Steve Jobs dog pludselig holdning, får vi fortalt i bogen.
Fra den ene dag til den anden vedkendte han sig faderskabet, der nu blev hastet igennem, og til Lisas mors store overraskelse indvilligede Steve Jobs pludselig i at betale 385 dollar om måneden i børnepenge.
Sagen blev afsluttet 8. december 1980. Fire dage senere kunne Lisas mor læse i aviserne, at Apple var blevet børsnoteret, og at den dengang blot 25-årige Steve Jobs med et trylleslag var blevet en af de rigeste unge mænd i USA og nu var god for 200 millioner dollar.
En dannelsesroman
Lisa Brennan-Jobs understreger dog, at der ikke er tale om en bog om hendes far men snarere en dannelsesroman, der tager udgangspunkt i hendes egen opvækst med en enlig mor og en berømt med fraværende far.
Men hendes fars kaster sine skygge ind over alle dele af bogen. Selv i de passager, hvor han ikke indgår.
For som læser undrer vi os uvilkårligt over det, når vi kan læse, at datteren af en berømt multimillionær må leve en kaotisk nomade-tilværelse, hvor hun sammen med sin mor i de første leveår skifter bopæl 13 gange.
Familien lever eksempelvis under så ustabile vilkår, at de bliver afvist af et lokalt kattehjem, da de ønsker at adoptere en hjemløs killing.
Læs også: Fantastisk, utrolig, skræmmende og et kæmpe røvhul: Bogen om Steve Jobs
Affødt skarpe afvisninger
Bogen er baseret på Lisa Brennan-Jobs egne subjektive erindringer. Hendes egen hukommelses er dog flere steder også suppleret af andre kilder.
Eksempelvis akter fra faderskabssagen og samtaler med andre personer, der har været en del af hendes opvækst.
Bogen har dog født skarpe afvisninger fra forfatterens stedmor, Laureen Powell Jobs, samt Steve jobs søster, bestseller-forfatteren Mona Simpson.
”Den Steve, der bliver beskrevet i bogen, er ikke den mand og familiefar, som vi kendte,” lyder det i en fælles udtalelse fra de to familiemedlemmer
Skulle ikke blive et curlingbarn
Man kunne måske have en mistanke om, at bogen blot er en lang harm og ensidig kritik fra en forsmået datter.
Det lader dog ingenlunde til at være tilfældet.
I bogen får vi også beskrevet mange af de gode stunder, som hun havde med sin far.
Og i et interview med New York Times har Lisa Brennan- Jobs selv forklaret, at når hendes far var hård og eksempelvis i mange år pure nægtede, at Apple-computeren Lisa var opkaldt efter hende, så var det ikke fordi, han var smålig eller ondsindet.
Hun mener, at det var hans forsøg på at lære hende, at hun skulle skabe sit eget liv og ikke blive til en rigmands curling-barn.
Et komplekst menenske
Ikoner som Steve Jobs blive ofte skildret som sort-hvide personer. Enten er de perfekte helte-skikkelser, eller også de magtfulde skurke.
Men konklusionen på Lisa Brennan-Jobs bog må være, at Steve Jobs var betydeligt mere kompleks, og som hun selv siger i et interview med podcasten Longform:
”Jeg mener, at vi også skal levne plads til komplekse mennesker i vores liv”.
Læs også:
iPhonen fylder 10 år, men Apples egentlige genistreg dengang handlede faktisk slet ikke om teknologi