Tel Aviv, Israel: Flyet lander en fredag aften i Israels ene lufthavn - Ben-Gurion Airport. Med sig har det en gruppe danske cybersikkerhedsentusiaster. Før gruppen kan vandre omkring i Tel Aviv, er der en del covid19-ristriktioner at forcere.
Fra flyet og på hotelværelset får jeg læst op på landets forhold til cybersikkerhed, og den første fornemmelse af et ekstremt pulserende marked i hebræernes land former sig.
Israel er det land i verden, der har flest startups per indbygger. Faktisk er selve nationen Israel en kæmpe stort startup. Og israelerne har gennem de seneste årtier kastet deres kærlighed på særligt cybersikkerhed.
Søndag er formaliteterne fuldt overståede, og den danske delegation er klar til fem dage i Israel, hvor "cybersikkerhed" er karrierens største buzzword.
Fem dage i landet, der flyder med enorme mængder starup-knowhow og digitale talenter. Fem dage i cybersikkerhedens vold.
Computerworld er taget med organisationen Cyber Hub til Israel, som er for cybersikkerhed, hvad Silicon Valey er for tech.
Det er Industriens Fond, der støtter arrangementet, hvor ni danske startup-virksomheder inden for cybersikkerhed deltager i et intenst læringsforløb om forretningsudvikling.
I løbet af de næste fem dage skal de nyslåede virksomhedsejere gennem et intenst forløb, hvor de skal lære om forretningsudvikling, pitching, salg, branding, ledelse og al, hvad der følger med til at blive en succesfuld virksomhed.
En anden del af gruppen, der skal inspireres og modtage undervisning, er ikke startup-folk.
Det er repræsentanter fra organisationerne Cyber Hub, Digital Lead, SDU, DTU, KPMG, IT-branchen, Innovation Centre Danmark med flere.
23 danskere gik ind på et israelsk universitet...
Hvorfor har i alt 23 cybersikkerhedsentusiaster trodset de indviklede rejserestriktioner og draget tværs over Europa med rejsetaskerne fyldt med en regnskov af krævede rejsedokumenter?
Der er ét formål: At stjæle. Med arme og ben. Viden. Strategier. Metoder. Alt, der kan styrke disse entusiasters virksomheder, forskning og generelle arbejdsgange.
Og her skal deltagerne lære fra de absolut bedste.
Isrels store talentmasse
Denne morgen indfinder gruppen sig i sofaer, læne- og barstole i et fællesområde på et universitet lidt nord for det fortravlede centrum af Tel Aviv.
Det er arrangementets første dag - søndag, som er mandag i Israel, og dermed en helt almindelig arbejds- og skoledag. De lytter alle intenst til oplægsholder Almog Alpirions ord.
Almog Alpirion er en israelsk direktør og medstifter af den israelske entreprenør-virksomhed Cyolo, som leverer et zero trust-system, som i dag bruges af det israelske forsvar (IDF).
Foruden en baggrund som blandt andet CISO og teknologichef, så er Almog Alprion også tidligere kommandør i netop det israelske forsvar og selve grundlæggeren af Israels militære flådes cyberenhed.
I universitetslokalet falder et spørgsmål til Almog Alpirion.
"Kan du give lidt baggrund om, hvordan du ser på IDF's rolle i din erfaring med at lave startups? Din inspiration til at gå ud og bygge noget, der fungerer i IDF-systemerne?"
Alpirion nikker.
"Jeg tror, at der er et par ting, der bidrager til de mange industrier her i Israel, som kommer fra IDF," siger han.
Men først skal vi lige have lidt kontekst om landet Israel.
Det israelske cyberforsvars begyndelse
Cybersikkerhed fik en tidlig, solid start i Israel, da den israelske regering i 2002 tog temaet til sig som en særlig stor prioritet og introducerede sin første nationale cybersikkerhedsenhed National Information Security Authority (NISA).
NISA fik dengang til opgave at instruere og beskytte vitale it-systemer i udvalgte organisationer - både offentlige og private.
10 år senere - i 2012 - kom Israel National Cyber Bureau (INCB) til. Denne enhed rapporterer direkte til Israels premiereminister. Det er herfra, at Israels nationale cybersikkerhedsstrategi er formet. Og så har INBC desuden til opgave at fremme og styrke Israels position på cybersikkerhedsområdet.
I 2015 kom yderligere en enhed til - National Cyber Security Authority (NCSA) - som er en national enhed, som i dag leder operationelle cybersikkerheds-indsatser på vegne af staten Israel.
Disse tiltag har givet 20 år med både statslig og privat udvikling på cybersikkerhedsområdet, der har været både systematisk og massivt - og ikke mindst militært.
Cyber som uddannelse
Tech-talenterne udvikles tidligt og håndplukkes når de når værnepligten - hvilket både mænd og kvinder gør, når de bliver 18 år (med undtagelse af visse befolkningsgrupper).
De unge cybertalenter bliver udvalgt gennem intelligensprøver og på deres potentiale, og værnepligter varer - alt efter køn - to til tre år.
Og det er hér, at en af Israels helt store hemmeligheder ligger, som er den første, som Almog Apirion peger på.
Tidlig undervisning i cyber og mulighed for cyberværnepligt - og også som en mulighed for at undgå at ende i den fysiske krigsfront - skaber altså en enorm og unik talentmasse.
"Vi får unge og talentfulde mennesker til militæret," forklarer Alpirion.
"Og vi giver dem noget træning, men også et stort ansvar for at håndtere vigtige ting. Jeg tror, at den praktiske erfaring med at håndtere pressede situationer, er meget nyttig. I startups har vi også at gøre med noget, der er stressende, hvor der sker en masse hurtige ændringer med stor betydning. Så at blive trænet og at kunne arbejde med små teams for at opnå ting, der er exceptionelle, og som er uden for boksen, det er den strategiske fordel ved vores lille land."
Ligesom i det danske forsvar så trænes de israelske værnepligtige ikke blot til at parere ordre, men til at kunne tænke selv og tage kvalificerede beslutninger i pressede situationer.
"Det gør dem bedre uddannet til at håndtere opbygning af virksomheder og til at arbejde sammen for at opnå noget, der er unikt," reflekterer Almog Alpirion.
Den tidlige militarisering af cybersikkerhedsområdet har givet landet muligheder for at fostre et hurtigtvoksende marked af en i dag betragtelig størrelse.
Slår man denne politiske retning sammen med israelsernes særlige virkelyst til at starte nye virksomheder og tage store risici, får man det marked, som i dag blomstrer i middelhavsstaten.
Og tallene taler deres klare sprog. I 2021 rejste israelske virksomheder 2,9 milliarder dollar - svarende til lige under 60 millarder danske kroner. Dette var en tredobling fra året før.
Dette tal dækker over 40 procent af hele den samlede kapital, der globalt blev rejst på sikkerhedsområdet i 2021.
11 virksomheder blev til unicorns - altså virksomheder, der er værdisat til over én milliard dollar. Dette betyder, at hver tredje cybersikkerheds-enhjørning i verden lige nu er israelsk.
Men hvor meget af den virkekraft og cybersikkerhedsentusiasme, som israelerne lægger for dagen, kan denne danske delegation egentligt tage med sig tilbage til lille Danmark?
Det er sådan set dét, som denne tur skal afdække.
Malene Stidsen, der er programchef for Industriens Fonds cybersikkerhedsprogram, forklarer, at hovedformålet med turen er, at forsøge at tappe ind i de innovations-metoder og tilgange, som man bruger i Israel.
"Vi vil gerne se, om der er noget af den læring og de metoder, som de anvender i Israel, som vi kan trække med hjem til Danmark, så det kan være med til at fremme flere cyberstartups i Danmark og hele det økosystem, der er omrking det."
Netop den israelske værnepligt, som ofte er den, der lægger kimen til, at unge talenter finder vej ind i cybersikkerhed som karrieresti, er svær at kopiere til en dansk kontekst.
Det er hele grundstenen i Israels store talentmasse, og en væsentlig konkurrence-faktor globalt set.
Alligevel mener Marlene Stinesen godt, at de danske startups kan adoptere noget af den israelske startup-kultur.
"Vores vurdering er, at der klart er nogle metoder og tilgange og et mindset, som man godt kan lære af. Men det er også klart, at Israel har en historie og et udgangspunkt, som gør, at det ikke er alle ting, som man lige kan kopiere fra israelsk til dansk kontekst."
Efter Almog Alpirions fremlæg er det tid til frokost - falafel, grøntsagsblanding og brød med hummus.
Resten af dagen bliver de danske startups skolet i forretningsudvikling.
"Computerworld er inviteret til Tel Aviv i Israel af Cyber Hub for at være med på et cybersikkerhedsevent støttet af Industriens Fond. Læs mere om Computerworld og presseture her."