Et kapløb er i gang mellem verdens nationer. Og det involverer langt de fleste industrier i dag.
Chipmanglen er rykket helt ind på livet af de industrier, der bruger tech i deres produkter - og hvem gør efterhånden ikke det?
Over hele verden er de størset lande ved at paniksikre sig chip-produktion, for at komme forrest i køen, når tørken om lidt indtræffer.
Her er, hvad nationer og virksomheder foretager sig for at komme først i chip-køen, og bliver de mest konkurrencedygtige i verden.
Kina har storinvesteret i chipproduktion i 2020
Kina har øget investeringerne i halvledere kraftigt over det sidste år.
I 2020 udgjorde pengestrømme til Kinas halvlederfirmaer 215 milliarder kroner. Dette var en stejl stigning fra året før på 407 procent ifølge TechNodes forskning.
De store investeringer sker fordi Kina er blevet opmærksom på sin egen sårbarhed, idét landet indtil nu har været afhængig af udenlandske importerede chips.
Blandt andet har en af Kinas førende chip-producenter, Semiconductor Manufacturing International, fået 14 milliarder kroner i statsmidler til at anlægge en endnu større produktion af chips.
Kina er verdens største forbruger af halvledere, men størstedelen af indtægterne for de eftertragtede micro-enheder ender altså i virksomheder udenfor Kina.
Ikke noget der har passet nationen, der ønsker at blive verdens førende indenfor højteknologiske områder som kunstig intelligens, supercomputere og elektriske køretøjer.
En position der primært forbindes med USA i dag.
USA kommer med nyt chip-forslag
Kinas indsats for at blive chip-selvforsynende og den store tørke, der udspiller sig på området, har også fået USA til at vågne.
I USA er en række senatorer ved at køre et nyt forslag i stilling, der skal forvandle 52 milliader dollar til øget produktion og forskning indefor microchips.
Udkastet til forslaget bemærker - foruden Kinas masseinvestering på området på 150 milliarder 919 milliarder kroner - at det ville omfatte 39 milliarder dollar i produktion og 10,5 milliarder til at implementere programmer.
USA havde en andel på 37 procent af produktionen af halvledere og mikroelektronik i 1990. I dag produceres kun 12 procent af halvledere i USA.
Førende tech-virksomheder
Flere af klodens største chip-forbrugende virksomheder - heriblandt Microsoft, Apple, Google, Amazon Web Services (AWS) og Intel - er også gået sammen om opretter en lobbyorganisation, der skal presse på for at sikre offentlige tilskud til chip-produktion.
Organisationen hedder "CHIPS in America Coalition". Den har bedt amerikanske lovgivere om finansiering til at finansiere en ny chip-lov - Chips for America Act - som præsident Joe Biden har lanceret med håb om at hente 50 milliarder dollar fra det offentlige til chipproduktion.
19 EU-lande vil trække chip-produktionen til EU
Også Tyskland, Frankrig og 17 andre EU-lande har meldt sig ind i kapløbet ved at gå sammen om at investere i processorer og halvlederteknologier.
Europas andel af det globale halvledermarked tæller 440 milliarder euro - 3,2 trillioner kroner - og svarer til omkring 10 procent.
Også EU er for tiden afhængige af chips fremstillet i udlandet.
Den tyske økonomiminister Peter Altmaier fortæller, at han forventer, at det europæiske projekt - også kendt som Important Project of Common European Interest (IPCEI) - ville udløse samlede investeringer i chipindustrien på op til 50 milliarder euro - cirka 370 milliarder danske kroner.
Altmaier anslog, at europæiske virksomheder ville bidrage med mellem 60 og 80 procent af de samlede investeringer, mens statsstøtte fra EU-medlemsstater ligger mellem 20 og 40 procent.
Virksomheder kunne ansøge om tilskud til projekter, der kan imødekomme chip-manglen ved at sende deres investeringsplaner til det tyske økonomiministerium indtil 1. marts.
Derfra er det nu op til Europa-Kommissionen at vurdere de enkelte projekter. Den endelige beslutning om, hver der får støtte forventes at komme senere på året.
Sydkorea melder sig ind i kapløbet
Senest har Sydkorea også meldt sig på banen. I sidste uge annoncerede regeringen, at 510 billioner sydkoreanske won - svarende til 2,7 billioner danske kroner - vil blive investeret i chips inden 2030.
Størstedelen af produktionen vil komme fra private virksomheder i landet, skriver CNBC.
Gennem den såkaldte "K-Semiconductor Strategy," sagde den sydkoreanske regering, at den vil støtte branchen ved at tilbyde skattelettelser, finansiering og infrastruktur.
Geopolitisk specialist ved Center for Innovating the Future Abishur Prakash fortæller til mediet, at dette træk er en "en krigstidslignende indsats fra Sydkorea for at opbygge fremtidig sikkerhed og uafhængighed."
Ved at investere store beløb i chipindustiren sørger Sydkorea for, at det ikke er knyttet til andre nationer for sine kritiske teknologiske behov.