Helt små børn skal kunne bruge mors eller fars computer til at komme på nettet og sende mails. Endda helt uden risiko for at slette filer eller komme til at se noget grimt.
Det er visionen hos det norske udviklerfirma Easybits, der sammen med landsmændene i Telenor netop har lanceret et mailprogram, der lader selv to-årige sende mails til mormor.
Programmet hedder Magic Mail og er baseret på ikoner. Derfor kan selv tumlinger finde ud af at bruge det, mener Easybits.
Kedeligt for de to-årige
Peter Albæk er formand for foreningen Børns Vilkår, en privat organisation, der arbejder for børns rettigheder.
- I den alder er computere ikke et must for at klare sig. I førskole-alderen er det de fysiske lege, der afgør, om man er med. Men jeg synes, det er vigtigt og nærliggende, at børn stifter bekendtskab med computere allerede i børnehaven, siger han.
Han er ikke umiddelbart bekymret for, at programmer som Magic Mail lokker ungerne alt for tidligt ind i informationssamfundet.
- Jeg tror ikke, at to-årige synes, at det her er sjovt. De har endnu ikke tålmodighed nok til at bruge computere, endsige at gå på nettet. Men i fireårsalderen synes børn, det er spændende. Computere og nettet er værktøj, og derfor er det godt, at de lærer det at kende på en sikker måde, siger Peter Albæk.
Magic Mail er en del af en pakke med 10 forskellige programmer, der indeholder en browser, spil, samt matematik- og staveprogrammer.
Børn kan bruge Magic Mail til at sende lyde, billeder og tekst. Er man derfor for lille til at skrive, kan man blot synge en sang eller sige hej.
Softwarepakken går under navnet Magic Desktop og fungerer efter et gulerodssystem, hvor børnene skal optjene point ved at løse opgaver, før de får adgang til at spille.
Forældrene kan endda belønne et særligt artigt barn ved at tildele det flere point ? eller sætte en tidsgrænse på, hvor længe, der kan surfes ad gangen.
Men Peter Albæk tror ikke, at gulerodssystemet vil fungere, før børnene når skolealderen.
- Programmerne skal være meget åbne og fleksible, ellers gider børnene ikke. Små børn har ikke samme konkurrencementalitet som de større, og derfor vil sådan et pointsystem nok ikke virke, vurderer Peter Albæk.
Beskyttende hinde
Børn lærer tidligt at navigere i cyberspace. Det betyder også, at de tidligt risikerer at blive udsat for alt muligt snask, som de egentligt er for små til at se.
Magic Desktop sørger for, at børnene kun kan se de websider, der i forvejen er godkendt af forældrene. Det samme gælder for mails. Der kan kun sendes og modtages mails fra adresser, der er godkendt af de voksne.
Mails fra Nigeria eller potenspille-tilbud skulle ikke kunne vælte ind i indbakken, og derfor kalder Easybits og Telenor løsningen for 100 procent fri for spam og virus.
- Det er positivt, at forældrene kan styre det. Børn skal ikke have porno og den slags smasket lige op i synet. De kan jo ikke forstå det. Vi skal ikke gøre børnene mere modne, end de er, siger Peter Albæk.
Magic Desktop lægger sig simpelthen 'over' det almindelige styresystem, og ungerne har ikke adgang til voksenprogrammerne, eller de filer, der ellers ligger på computeren. Farmands filer risikerer derfor ikke at blive slettet ved at uheld.
Junior skal kun klikke én gang for at åbne et program, og derfor fryser computeren heller ikke så nemt.
I dag Norge, i morgen resten af verden
Magic Desktop blev lanceret i Norge i juni til tonerne af stort set udelt begejstring.
Den norske Uddannelses- og Forskningsminister har givet programmet gratis til alle børnehaver og skoler, der vil have det.
- Børnehaverne herhjemme er ikke udstyrede med computere, og pædagogerne er ofte ikke særligt godt med på it-fronten. Det giver ikke nogen mening at give et program som dette til børnehaverne. Men til skolerne ville det være en god ide på grund af beskyttelsesaspektet, siger Peter Albæk.
Magic Desktop kommer på 10 sprog, mens Magic Mail indtil videre kun er tilgængeligt på engelsk og norsk.
Andre sprog kommer dog til snart, lyder det fra Easybits, der ligger i forhandlinger med teleselskaber i hele Europa om at tilbyde programmet.