Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Samlet plan skal bremse omfattende net-svindel: Her er bankernes 18 forslag til virksomheder og politikere

Hvert af de seneste par år er danskerne blevet snydt for omkring 100 millioner kroner af svindlere alene gennem netbank. Nu præsenterer bankernes organisation, Finans Danmark, en samlet 18-punkts plan for at bremse it-kriminaliteten i samfundet generelt.

Hvert år stiger antallet af danskere, som snydes for penge af it-kriminelle.

For at bremse phishing, social engineering og andre netbaserede svindelformer, nedsatte bankernes organisation Finans Danmark sidste år en task force.

Den er nu kommet med 18 konkrete forslag til indsatser.

En slags plug and play til folketingspolitikerne, politiet, bankerne og resten af erhvervslivet.

De 18 anbefalinger omfatter blandt andet blokering af svindelhjemmesider, fastfrysning af pengeoverførsler, øget information til borgerne og hjælp til ofrene samt øget samarbejde mellem banker, teleselskaber og politi.

Du kan læse dem alle her i faktaarket.

Målet med er at komme et skridt foran de kriminelle, lyder det fra Finans Danmark.

Utryghed og tvivl

”Vi kan som samfund ikke leve med, at så mange danskere bliver svindel-ofre. Ikke alene taber ofrene penge til de kriminelle. Ofte fører svindlen også til stor tvivl og utryghed hos dem, som står sagesløse tilbage," siger Christiane Vejlø, formand for Svindel Task Forcen, i en artikel på organisationens hjemmeside.

Hun bemærker, at medlemmerne af Svindel Task Forcen har lagt sig i selen for at finde løsninger, der kan rykke noget.

"Men det er også vigtigt at sige, at arbejdet ikke slutter her. De kriminelle arbejder videre. Og det skal vi som samfund også. Der skal findes løsninger hele tiden. Men jeg tror på, at vi kan gøre det væsentligt sværere for de kriminelle,” siger Christina Vejlø.

Efter at have ligget på omkring 50-60 millioner kroner årligt fra 2019 til 2021, steg omfanget af svindel via netbank i 2022 og 2023 til cirka 100 millioner kroner.

Tallene for første halvår tyder på, at beløbet også lander deromkring i 2024.

Det viser tal fra Finans Danmark.

Væksten er især sket indenfor det, der kaldes social engineering. Den slags kriminalitet kan for eksempel ske ved, at den kriminelle vinder offerets tillid og udnytter den til at få overført penge.

Ingen enkelt løsning

Svindel-task forcens 18 konkrete anbefalinger stiller krav til banker, teleindustri, politi, øvrige myndigheder og politikere.

Forslagene koncentrerer sig ifølge Finans Danmark om alle faser i svindlen – før, under og efter.

Der er blandt andet forslag om blokering af svindelhjemmesider, som man modtager i mails eller sms’er, om fastfrysning af pengeoverførsler fra en bank til en anden ved mistanke om svindel, samt om øget mulighed for deling af data mellem blandt andre bankerne og politiet.

Desuden ønsker Finans Danmarks task force et endnu tættere samarbejde mellem teleindustrien, bankerne og politiet, så de kriminelle kan stoppes langt tidligere.

”Det er vigtigt at forstå, at der ikke er nogen let og enkelt løsning. Der er heller ikke en enkelt aktør, der kan stoppe problemet alene. Der er også vigtige etiske diskussioner, der skal tages undervejs. Men hvis vi arbejder på alle fronter, så er jeg overbevist om, at vi kan få en både bedre og mere effektiv bekæmpelse af digital svindel i Danmark,” siger Christiane Vejlø.



White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering