En stor flok computere trillede tirsdag middag ud fra en parkeringsplads i Roskilde. De befinder sig i en lastbil på vej til Litauen, og bag rattet sidder en soldat fra Prinsens Livregiment i Skive.
De i alt 175 pc'er er blevet samlet ind og renset for indhold og skal bruges i skolerne i Jonava Kommune lidt udenfor den litauiske hovedstad, Vilnius.
Det er Peter Vinther Christiansen, direktør i den Skive-baserede Salling Bank, der står bag indsamlingen, som foregår sammen med Forstædernes Bank, Bankernes EDB Central (BEC) og Prinsens Livregiment i Skive.
Nyt udstyr
Forstædernes Bank har doneret udstyret, som er to-tre år gammelt. Det drejer sig 175 Compaq-computere med Pentium III 500 MHz, tastatur, mus samt 130 skærme.
De resterende 45 skærme er kommet fra BEC, der har stået for koordination og rensning af computerne. BEC servicerer en lang række mindre lokalbanker og sparekasser.
Steffen Torvits, der er kommunikationschef i Forstædernes Bank, kan fortælle, at maskinellet dels stammer fra hovedkontoret og dels fra de enkelte afdelinger.
- Peter Vinther Christiansen fortalte om ideen, og vi synes, at det lød spændende, og så begyndte vi at samle sammen, fortæller han.
Det er et ret stort frivilligt arbejde. Og filantropi er ikke gratis, selv om det luner på samvittigheden.
- Det koster noget, men ikke noget, der er i nærheden af, hvad pc'erne er værd for skolerne. Vi har ikke regnet på det, og det har vi heller ikke tænkt os, siger Steffen Torvits.
Hæren som flyttefirma
Det er ikke første gang, at Salling Bank er med til at sende pc'er til Litauen. Peter Vinther Christiansen fik ideen med at sende udstyret til Baltikum, og valget faldt på Litauen, da Skive i forvejen har knyttet venskabsbånd med Jonova Kommune.
Banken skiftede en stor del af maskinparken ud i 2003, og fik 60 pc'er tilovers. Oberst Jens Chr. Lund, Prinsens Livregiment på Skive Kaserne, blev kontaktet. Han har stået for logistikken både denne og forrige gang.
Regimentet uddanner baltiske soldater til NATO-tjeneste i Kosovo, og der er en del transport af udstyr mellem Danmark og Litauen. Det var derfor afgørende, at udstyret kunne komme med en af lastbilerne.
En datamatikerklasse på Skive Handelsskole fik en tjans med at tømme diske og lægge Linux ind.
- De fik nogle penge til deres studietur og fik også indført, at de skulle have pizza og cola ad libitum, husker Peter Vinther Christiansen, der måtte servere.
Denne gang har BEC renset maskinerne, og de litauiske skoler skal selv sørge for styresystemer og programmer.
- Dengang ville vi sikre os, at pc'erne kunne bruges med det samme, men nu kan de selv vælge, hvad de vil bruge, forklarer Peter Vinther Christiansen.
Stort potentiale
Han ser gerne, at projektet bliver mere permanent, fordi bankerne i BEC løbende får skiftet et stort antal pc'er ud. Ikke fordi de er slidt, men fordi de er blevet for gammeldags og for langsomme til bankbrug.
- Vi giver skolerne et kvantespring. Vi kan faktisk gøre noget godt med det overskud, vi har. Jeg vil tale med de andre banker i BEC om projektet. Men det kræver systematik, logistik og en koncentreret indsats, hvis indsatsen skal nytte noget, siger Peter Vinther Christiansen.
Han understreger sin pointe ved at fortælle, at der nok er omtrent 6000 arbejdspladser i BEC-bankerne. Alle disse arbejdsstationer skal skiftes ud på et tidspunkt.
Da de første 60 maskiner kom til skolerne i foråret, fik de en jublende modtagelse og massiv eksponering i de litauiske medier.
Når Peter Vinther Christiansen i næste uge tager til Litauen for at overdrage udstyret, vil det scenario efter alt at dømme gentage sig.