De over 300 it-selskaber, som er med i Computerworlds Top 100-undersøgelse i 2004, havde i det seneste regnskabsår 2.864 færre ansatte end året før.
Nedgangen i arbejdspladser rammer alle dele af it-erhvervet, men er mest markant i telebranchen, hvor TDC's store fyringsrunder er en del af forklaringen på de mange forsvundne it-arbejdspladser.
I det seneste regnskabsår betød nedskæringerne, at 600 TDC-medarbejdere måtte se sig om efter et nyt job.
I alt måtte 1.100 personer vinke farvel til et job i den danske telebranche i løbet af året, da også Sonofon, Orange og TeliaSonera fyrede danske medarbejdere.
Arbejdspladser flytter til udlandet
Teleselskaberne fyrer medarbejderne for at skære ned på omkostningerne, mens andre virksomheder - heriblandt amerikanske Flextronics - flytter arbejdspladser ud af landet, fordi det er for dyrt at få arbejdet udført herhjemme.
Selskabets hovedkunde Siemens krævede nemlig billigere telefoner og derfor blev produktionen flyttet til et land med lavere løn-omkostninger. Det fik straks Flextronics-fabrikken til at fyre 700 af sine 1.000 medarbejdere.
Tanken om at flytte arbejdspladser til udlandet er langt fra fremmed for det danske erhvervsliv.
I foråret spurgte IT-Brancheforeningen i samarbejde med ugebrevet Mandag Morgen 80 topchefer om deres forventninger til fremtiden, og hver fjerde svarede, at virksomheden vil outsource i nærmeste fremtid. Af dem havde kun ni procent tænkt sig at outsource til Danmark, mens 24 procent vil outsource til Østeuropa og 48 procent til Asien.
Færre it-konsulenter
Computerworlds Top 100-undersøglse viser, at nedskæringer i medarbejderstaben har været på menuen i alle dele af den danske it-branche i løbet af det seneste regnskabsår. En del af forklaringen er, at it-selskaberne har travlt med at trimme virksomheden.
Hvor vækst tidligere var et mål i sig selv, så har de seneste års hårde markedsvilkår medført, at vækstbegejstringen er udskiftet med begreberne godt købmandskab, bundlinjefokus og organisk vækst.
Udover telebranchen springer konsulentbranchen i øjnene som et af de områder, hvor der er markant færre ansatte end året før. 500 færre konsulenter huserede i den på det danske it-marked i det seneste regnskabsår end året før.
De voldsomme nedskæringer i it-branchen fik i august Forbundet af it-professionelle til at råbe vagt i gevær og gøre opmærksom på, at ledigheden blandt foreningens medlemmer på fire år er steget med 153 procent. Prosa satser fremover blandt andet meget på at efteruddanne arbejdsløse datamatikere til SAP-programmører for at få dem i arbejde.
Denne artikel stammer fra magasinet Top 100, der følger med fredagens trykte udgave af Computerworld.