Den danske it-branche er ved at komme sig over de værste efterveer af den bristede it-boble. Selskaberne er blevet bedre til at tjene penge, men omsætningen står generelt i stampe.
Softwarevirksomhederne fører an i branchens begyndende opsving ? for dem er både omsætningen og indtjeningen steget markant.
Det fremgår af Computerworlds årlige Top 100-undersøgelse, som tager udgangspunkt i en analyse af de seneste regnskabstal fra over 300 it-selskaber.
Undersøgelsen viser, at den danske it-branches samlede omsætning er faldet med små to milliarder kroner i den seneste regnskabsperiode.
Forandring på vej
Det billede kan dog hurtigt ændre sig, mener Kim Gerner, partner, Deloitte Videncenter IT, Tele og Medier, som med udgangspunkt i Top 100-undersøgelsen har spurgt 261 danske topchefer for it-virksomheder om deres forventninger til fremtidig vækst.
? Topcheferne er nu generelt så langt fremme med at tilpasse virksomhederne, at der igen er overskud til at tænke i vækstmuligheder, siger han.
Den udvikling er allerede slået igennem i den danske softwarebranche. De 77 softwarevirksomheder, som er med i dette års Top 100-analyse, har i hvert fald øget både omsætning og indtjening markant.
Omsætningen røg en halv milliard kroner i vejret, og indtjeningen steg med 800 procent.
Resten af branchen på vej
Størst fremgang finder vi på markedet for brancheløsninger, hvor selskaber som Tia
Technology, SimCorp og Acure slår deres folder.
Denne del af branchen tabte i forrige regnskabsperiode 241 millioner kroner i alt. Det har selskaberne imidlertid forbedret med en halv milliard kroner i det seneste regnskabsår, hvor de tilsammen tjente 340 millioner kroner.
Softwarebranchens fremgang afspejlede sig også ved årets Top 100-konference i København. Her stod den københavnske softwarevirksomhed Omada øverst på podiet, da prisen for årets dygtigste, danske it-virksomhed blev uddelt. Kim Gerner forventer, at de positive resultater fra softwarebranchen spreder sig til resten af it-branchen.
? Især de dygtigste virksomheder har skåret langt ind til benet i løbet af de seneste tre år. De skifter nu fokus fra at trimme virksomheden til at øge omsætningen i takt med, at it-markedet igen åbner sig, forudser Kim Gerner.
Hårde tider for hardware
En del af forklaringen på it-markedets generelle nedgang er, at hardwareselskabernes omsætning faldt fra 41,8 til 38,5 milliarder kroner. Flere af de store spillere på markedet sælger dog i realiteten lige så meget som tidligere, men får salget faktureret i udlandet.
Hertil kommer, at hardwarepriserne er faldet markant, hvilket tvinger både producenter, forhandlere og distributører til at presse flere varer igennem systemet for at tjene de samme penge.
De forhold har ført til en hård konsolidering blandt de store nordiske distributører ? en konsolidering, som langt fra er overstået endnu.
Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld