Zigbee: Morgendagens trådløse stjerne

Den nye trådløse standard Zigbee vil gøre sensor-netværk i stand til selv at bedømme og reagere på omgivelserne. Zigbee gør det muligt at konstruere netværk, der kan revolutionere brugen af radiobrikker. Zigbee fortæller nemlig selv, hvad der sker omkring den. Den sladrer.

Snart bliver det muligt at konstruere store netværk, der selv kan sende data tilbage til en central enhed via den nye trådløse standard med navnet Zigbee, mener en stribe firmaer, som Philips, Samsung, Honeywell, Mitsubishi og Invensys, der er gået sammen i den såkaldte Zigbee-alliance med mere end 90 medlemmer.

Alliancen vil senere på året sende produkter på markedet, der vil bære Zigbee-logoet og være kompatible indbyrdes.

Zigbee Alliancen satser indtil videre på det, den selv kalder for "mindre vigtige" teknologier. Det er lavteknologiske løsninger, der ikke skal erstatte passive RFID-tags, men gøre det mere økonomisk at bruge aktive radiobrikker - RFID (Radio Frequency Identification Technology) ved at bruge flere sensorer og færre gateways.

Sæt standarder

Zigbee består af et sæt standarder, der samler netværk, sikkerhed og applikationssoftware og får dem til at fungere i et interagerende netværk.

Netværket kan fornemme, om det regner og derved slå automatiske sprinklere fra, eller det kan slukke for varmen i hotelværelser, der ikke bliver brugt.

Zigbee kan også gå ind og erstatte kontrolenheder til el, varme og andre elektrisk-styrede systemer og passive tags. Brugerne kan desuden konstruere netværk, der kan reagere på omgivelserne, selv holde øje med fejl eller mangler og ikke mindst regulere det, der er for meget eller for lidt af.

Billig sladre-chip

Zigbee er baseret på den trådløse 802.15.4-standard og er mere lige til end WiFi og Bluetooth, der både bruger mere strøm og kan rumme langt flere data. Zigbee er designet til at kunne sende en begrænset mængde data i en hastighed på maksimum 250K bps.

Zigbee-produkter skulle kunne operere på almindelige batterier i årevis, fordi mængden af data er langt mindre. Derfor vil Zigbee-chips sandsynligvis også blive langt mere overkommelig i pris.

Den billigere chip og den brede kompatibilitet er det, det skal gøre visionen om de store sammenhængende netværk mulig. Man vil for eksempel kunne dække en hel park eller golfbane og overvåge vandingen.

Forskellen på Zigbee og passive RFID-tags er også, at Zigbee ikke venter med at fortælle om, det der sker omkring den, indtil den bliver spurgt. Den sladrer i stedet med det samme. Hvis man sætter chippen på en palle fødevarer, finder man ikke alene ud af, om pallen er kommet det rigtige sted hen, men også om temperaturen stiger eller falder omkring den.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere