Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Her er Danmarks digitale vækstplan: 38 punkter og en milliard kroner skal skubbe dansk erhvervsliv ind i en digital fremtid

Regeringen har netop præsenteret Danmarks digitale vækstplan. Her er de 38 punkter i planen. Med planen følger en milliard kroner.

38 initiativer og en milliard kroner skal for alvor få gang i den digitale vækst i Danmark.

Sådan lyder det fra regeringen, der netop er gået i gang med at præsentere sin nye nationale strategi for digital vækst med navnet ‘Strategi for Danmarks digitale vækst' i Herning, hvor en række ministre i de seneste par dage har holdt møde med Disruptionrådet.

"Danmark har et godt udgangspunkt for at blive et rigere samfund i den digitale omstilling. Danmark er et af de mest digitaliserede lande. Men vi er begyndt at tabe terræn i forhold til andre lande – ikke mindst til lande i Asien," lyder det i rapporten.

"Det ser ud til, at danske virksomheder ikke er helt så gode til at udnytte de nyeste digitale teknologier til for eksempel nye forretningsmodeller og services. Det gælder ikke mindst de små og mellemstore virksomheder," lyder det fra regeringen.

Det skal planen lave om på.

Også selv om vi 'sådan set har et stærkt udgangspunkt," som det lyder fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under præsentationen.

"Danmark er et af de mest digitale lande i verden. Rigtigt mange kigger til Danmark som et forbillede. Vi ligger rigtigt godt til. Det giver os mange muligheder. Denne plan skal samlet gøre, at vi kan gribe den digitale fremtid," siger han.

Syv overordnede temaer

Blandt hovedpunkterne i planen er blandt andet etableringen af en såkaldt 'digital hub' samt den såkaldte 'teknologipagt,' der skal være med til at få flere unge til at vælge karrierer i den digitale verden.

Ligeledes tæller planen etableringen af et såkaldt e-handelscenter (E-SMV), hvor små og mellemstore virksomheder kan søge råd og vejledning til for alvor at komme i gang med e-handel.

Det kommer til at omfatte muligheden for privat rådgivning, hjælp til udarbejdelse af business cases, styrkelse af de små virksomheders kompetencer og lignende.

De syv hovedpunkter i planen er etableringen Digital Hub Denmark, SMV:Digital, en teknologipagt, indførelse af teknologiforståelse i folkeskolen, data som vækstdriver, agil regulering, der muliggør nye forretningsmodeller samt løft af it-sikkerheden i små og mellemstore virksomheder

"Regeringen ønsker, at Danmark skal være en digital frontløber, hvor alle danskere får del i digitaliseringens gevinster. De nye teknologier kan gøre os rigere som samfund og har potentiale til at forbedre vores miljø, sundhed og liv på mange måder. Den mulighed skal vi gribe, og bringe Danmark klogt og forlæns ind i en digital fremtid," lyder det fra erhvervsminister Brian Mikkelsen (K).

Han siger, at det er ambitionen er, at Danmark skal være blandt de bedste i verden, når det gælder udviklingen af den nyeste teknologi inden for kunstig intelligens, Internet of Things og big data.

Ikke overraskende bliver initiativerne mødt med glæde fra erhvervslivets parter.

DI kalder det for 'stærkt, at regeringen følger sine digitale visioner op med en digitaliseringsmillard.'

"Med flere digitale investeringer både i det offentlige og i virksomhederne kan vi vise omverdenen, at Danmark er et af de bedste digitale lande i verden," meddeler DI-direktør Karsten Dybvad.

IT-Branchen kalder det for en 'regering i digital topform,' mens SMVdanmark kalder det for 'sund fornuft at satse på lavt digitaliserede små og mellemstore virksomheder.'

Undervisningsminister Merete Riisager (LA) fortalte i sidste uge til Computerworld, at regeringen til sommer søsætter en tre-årig proces, der skal føre til indførelsen af digital innovation - eller ‘teknologiforståelse’ - i de danske skoler.

Det kan du læse mere om her: Regeringen vil gøre it-undervisning obligatorisk i folkeskolen: "Planen er, at alle danske børn skal lære at kode," siger undervisningsministeren.

Samtidig lancerede Brian Mikkelsen sin såkaldte ‘teknologipagt,’ der skal få alle parter til at italesætte og fremme it som fag blandt de unge.

Det kan du læse mere om her: Flere danske it-specialister på vej: Ny 'teknologi-pagt' skal få tusindvis af unge til at vælge it-uddannelser.

Den nye plan er ikke mindst resultatet af blandt andet anbefalinger fra Digitale Vækstpanel, der i foråret i fjor kom med en række anbefalinger til, hvordan man kan løfte dansk erhvervsliv digitalt.

De inkluderede blandt andet temaer som en teknologipagt, nye skolefag, at alle danskere skal have del i gevinsterne ved digitalisering samt at lovgivningen hurtigt og ansvarligt skal tilpasses de digitale krav - blandt andet så den understøtter digitale forretningsmodeller.

Disse anbefalinger har regeringen allerede rykket på.

Du finder anbefalingerne her: Her er opskriften på Danmarks digitale fremtid: 33 it-anbefalinger til regeringen.

Den nye rapport kommer tre år efter, at regeringen lancerede sin seneste digitale vækstplan med 23 punkter.

Denne plan hed ‘Danmark i arbejde – vækstplan for digitalisering i Danmark,’ og de 23 punkter talte dengang en række fysiske punkter som eksempelvis bedre bredbånd, bedre mobildækning og andre ting.

Du kan se disse 23 punkter fra 2014-planen her: Lækket regerings-rapport: Her er de 23 punkter til digital vækst i Danmark.

Læs også:

It-minister Sophie Løhde: Lovgivning står i vejen for succesfuld digitalisering

It-minister Sophie Løhde vil have stoppet 'sløseriet' blandt statslige it-chefer




White paper
SAP: Skab værdi og minimér omkostninger med effektiv dokumenthåndtering