Regeringen med erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) er klar med dens såkaldte ‘teknologi-pagt,’ som har været på trapperne i et stykke tid.
‘Pagten’ er mellem virksomheder, uddannelses-institutioner og organisationer, som med den giver hinanden håndslag på, at de sammen vil arbejde med at få flere unge til at vælge teknologisk-rettede uddannelser.
Det danske arbejdsmarked mangler nemlig i stor stil naturvidenskabeligt funderede folk på arbejdsmarkedet som eksempelvis ingeniører, teknikere, it-folk og lignende, som er uddannede indenfor de såkaldte stem-fag (‘Science, Technology, Engineering, Mathematics’)
Målet er, at 10.000 flere unge har en uddannelse inden for stem-fagene inden 2025.
På Twitter skriver Brian Mikkelsen, som for tiden er til topmøde i Davos i Schweiz:
"Det er nu en realitet! Teknologipagten kommer til at udvikle 10.000 flere ingeniører og it-specialister. Godt for erhvervslivet. Digitalisering. Ny teknologi. Økonomisk vækst. Og dermed godt for Danmark."
Han siger til Business, at det er afgørende, at det lykkes.
“Hvis ikke det lykkes for os at uddanne flere med stem-kompetencer, risikerer vi, at væksten glider udenom Danmark. Vi kan heldigvis se, at optaget på Stem-uddannelserne stiger, men slet ikke nok. Der er slet ikke tale om den eksplosion, som vi vil have. Derfor sætter vi de ambitiøse mål,” siger han til avisen.
SMV'er mangler
‘Teknologi-pagten’ gælder dog ikke kun de unge, men også fokus på efteruddannelse.
Fornylig sagde Brian Mikkelsen således til Dansk Industri, at særligt de små og mellemstore virksomheder har store udfordringer i forbindelse med den digitale udvikling.
“Særligt SMV’erne er langt mindre digitale og oplever de største udfordringer i forhold til den digitale udvikling. For eksempel anvender meget få virksomheder nyere digitale teknologier som big data. Samtidig ser vi, at relativt få af SMV’erne tilbyder deres ansatte en digital opkvalificering, og det skal vi have ændret på,” sagde han.
Ikke mindst it-branchen har i årevis skreget på flere folk.
Branchen oplever stor vækst, og der har ofte været meldinger fremme om, at manglen på it-kompetencer i virksomhederne er en direkte barriere for yderligere vækst, da der kort og godt ikke er folk nok til at udføre ordrerne.
Det er flere gange blevet vurderet, at Danmark således mangler mindst 10.000 it-folk. Og antallet vokser.
Computerworld kunne eksempelvis for få dage siden fortælle, at it-sikkerhedschefernes allerstørste bekymring ikke var angreb eller nedbrud, men derimod manglen på kyndige folk.
Det kan du læse mere om her: Her er it-sikkerhedschefens største bekymring (og den har ikke noget at gøre med it-sikkerhed)
Det er regeringens ambition, at få mindst 250 danske virksomheder og 150.000 personer med i ‘Teknologipagten’ i 2020.
Arbejdet vil også omfatte forskellige ‘ambassadører,’ som skal være med til at sprede budskabet.
Holland har i flere år haft en lignende ‘teknologi-pagt’, som har haft til formål at skabe opmærksomhed på teknologi som fag og uddannelses-mulighed, og som har forpligtet både virksomheder, uddannelsesinstitutioner og regioner at prioritere og fokusere på området.
Læs også:
Her kan du få dig en gylden it-karriere: Danske virksomheder mangler netop nu masser af DevOps-folk
Hvad nytter skattelettelser, hvis ikke der er nogle it-folk til at tjene pengene?