Alvorlig sikkerhedsbrist ved TDC-signatur

Flytter man sin digitale underskrift fra en pc til en anden, kan beskyttelsen med kodeord forsvinde. Problemet er blevet fortiet, og det kritiseres i skarpe vendinger af Dansk Folkeparti.

Regeringens digitale signatur lider af en alvorlig sikkerhedsbrist.

Vil man bruge sin elektroniske "underskrift" på en anden pc end den, som signaturen oprindeligt blev installeret på, kan flytningen af signaturkoden åbne et kæmpe sikkerhedshul.

Den digitale signatur, som er udviklet af telekoncernen TDC, har samme juridiske gyldighed som en rigtig underskrift. Derfor er den beskyttet af et password, som man afkræves, når man vil "skrive under".

Beskyttelse forsvundet

Men flere har oplevet, at password-beskyttelsen er forsvundet, når underskriften benyttes fra den nye pc. De er ikke blevet afkrævet et password.

Teoretisk indebærer det, at hvis problemet opstod på statsministerens bærbare pc, kunne en vilkårlig person, der fik adgang til pc?en, sende breve signeret med statsministerens juridisk gyldige signatur.

I den virkelige verden har efterlønsmodtageren Erik Rasmus Hansen netop oplevet, at sikkerheden forsvandt. At han ikke blev afkrævet et password.

- Og så er underskriften jo intet værd, siger Erik Rasmus Hansen, der er en rutineret it-bruger.

Slagelse Kommunes it-chef, Hans Lembøl, har tidligere oplevet det samme.

- Jeg fulgte TDC?s flyttevejledning til punkt og prikke, og alligevel forsvandt sikkerheden ud i den blå luft, siger Hans Lembøl, der derfor helt har droppet sin digitale signatur.

Telekoncernen har længe været bekendt med problemet ved flytning, men har ikke advaret de foreløbig 150.000 brugere.

Løsning på vej

Sikkerhedschef for TDC Erhverv, Per B. Hansen, oplyser, at en løsning på problemet kommer her i maj, men henviser i øvrigt til Morten Storm Petersen, leder af TDC?s certificeringsafdeling.

- Så vidt jeg er orienteret, har problemet ikke haft alvorlige følger. Men hvis en bruger ikke afkræves password, så bør denne reetablere signaturen via en korrekt flytning, siger Morten Storm Petersen.

TDC ved ikke, hvor mange, der er ramt af sikkerhedsbristen. Supportafdelingen registrerer blot, at fem til syv procent af alle opkald gælder flyttefunktionen. Det svarer til omkring 250 flytninger på en måned.

- Hemmeligholdelsen af sikkerhedsbristen over for de 150.000 brugere er stærkt kritisabel, siger Jørgen Dohrmann, it-politisk ordfører for Dansk Folkeparti.

Jørgen Dohrmann mener, at det er afgørende, at borgerne varsles ved sårbarheder.

- I sidste ende - når signaturen er blevet udbredt - kan det jo være en families hus og hjem eller helbredet, der blev sat på spil. Staten og TDC har et fælles ansvar, siger han.

I Videnskabsministeriet, der er ordregiver på den digitale signatur, begrunder chefkonsulent Palle H. Sørensen tavsheden med, at kun ganske få mennesker ifølge TDC har været udsat for problemet.

Denne artikel stammer fra den trykte udgave af Computerworld, som fredag bringer mere om den digitale signatur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere