En lille uges tid efter, at Apple meddelte, at selskabet har solgt opladere, der potentielt kan give brugerne stød, tegner der sig et billede af en af de største ombytnings-sager i nyere tid.
Op imod 280 millioner Apple-opladere, der er i risikozonen, menes at være blevet solgt på verdensplan.
Antallet af opladere, der skal byttes, er så højt, fordi opladerne er solgt fra 2003 til 2015 - altså over en periode på 12 år.
Det drejer sig om opladere til Mac og iPad samt til Apple World Travel Adapter Kit.
Det er selve netstik-adaptoren, der klikkes på opladeren, der er årsagen til problemet.
Læs også: Apple tilbagekalder opladere - kan give dig stød: Se om din egen oplader er berørt
Apple har erkendt, at den kan "gå i stykker og medføre risiko for elektrisk stød ved berøring," og derfor har selskabet sat gang i et kæmpe, globalt ombytningsprogram.
Herhjemme har Humac allerede byttet omkring 2.000 adaptor-stik, fortæller administrerende direktør Michael Bech.
"Vi fik et ordentligt rykind, da I og Ekstra Bladet skrev om det i sidste uge, og vi har indtil videre udleveret 2.000 af de her stik."
"Folk reagerer i den grad på det, men de gør det først, når de bliver klar over, hvad pokker det her går ud på. Det er ikke alle, der har forstået, hvad det her egentlig går ud på, så for os kører det lidt i bølger," lyder det fra Humac-direktøren.
"Men der er 280 millioner på verdensplan, der skal ombyttes."
Har du en idé om, hvor mange der er i brug her i Danmark?
"Et sted mellem 250.000 og 500.000 i Danmark. Men vi ser ikke dem alle sammen, for det er klart, at der vil være nogle, der er ligeglade og siger, at det nok går, så længe den ikke er brækket. Så beholder de den."
"Men der er også mange, der bliver bange og kommer ind og spørger, hvad de skal gøre."
Forventer at bytte 100.000
Humac har indgået en aftale med Apple om at bytte de ramte adaptor stik her i Danmark, uanset hvor produktet er købt.
"Vi bytter den på stedet, og kunden skal kun opgive sit navn og email. Vi sender en mail til dem efterfølgende med besked om, at hvis de har flere, er de velkommen til også at få dem byttet - for vi skal have dem udryddet, så godt som man kan."
"Man kan aldrig få dem udryddet helt, men vi forventer, at vi skal bytte omkring 100.000 over de næste seks måneder,"
siger Michael Bech til Computerworld.
Han oplyser samtidig, at virksomheder, der har eksempelvis har mange iPads, ikke skal møde fysisk op hos Humac, men i stedet skal ringe til kundeservice, så de kan få de nye adaptor-stik udleveret.
Samtidig fortæller han, at Humac skal sende alle de indleverede adaptor-stik til Apple:
"Apple vil have alle retur, og det kan jeg godt forstå, for de er jo interesseret i at hive dem ud af markedet og få dem kørt over med en damptromle, så de ikke kan skade nogen længere."
Norske skoleelever fik stød
Hele problemet med de problematiske strømstik blev tilsyneladende opdaget i Norge sidste sommer, da et par skoleelever med iPads fik stød.
Det viste sig efterfølgende at være på grund af, at selve stikbenet, der går ind i kontakten, havde vristet sig løs i plastikken, så der pludselig var risiko for at komme i kontakt med strømføringen.
Efterfølgende har det så vist sig, at være et ganske omfattende problem, hvad angår antallet af opladere, der er solgt med de problematiske stik.
"Apple har konstateret, at i meget få tilfælde kan den tobenede Apple-strømforsyning til stikkontakten, der er designet til brug i det europæiske kontinent, Australien, New Zealand, Korea, Argentina og Brasilien, gå i stykker og medføre risiko for elektrisk stød ved berøring," meddeler Apple kunderne på en webside, der forklarer problemstillingen nærmere.
"Kundernes sikkerhed er altid Apples topprioritet, og vi har frivilligt besluttet os for at ombytte alle berørte strømforsyninger til stikkontakter til en ny, redesignet strømforsyning gratis."
"På en berørt strømforsyning til stikkontakter vises der 4-5 eller ingen tegn på indersiden af den åbning, hvor den sluttes til Apple-strømforsyningen," forklarer Apple (se billedet til denne artikel).
"Redesignede strømforsyninger har en områdekode på tre bogstaver i åbningen (EUR, KOR, AUS, ARG eller BRA)."
Hvis man ejer en af de berørte strømforsyninger, kan man få den byttet gratis.
Det kan både gøres via Humac og via Apples egen hjemmeside på dette link.
Læs også:
Apple tilbagekalder opladere - kan give dig stød: Se om din egen oplader er berørt