Den lidt ældre del af Computerworlds læsere husker sikkert filmen "Pretty Woman", hvor Richard Gere forklarer Julia Roberts, at han tjener sine mange penge ved købe store selskaber for hensynsløst at skære dem i småstykker, tømme pengekassen, fyre en stor del af de ansatte og sælge det hele igen.
Et tilsvarende billede klæber også til de mange kapitalfonde, som fra tid til anden investerer i større eller mindre virksomheder - blandt andet i it-branchen.
Men selvom man kan finde eksempler på opkøb fra kapitalfonde, der er blevet fulgt op med fyringsrunder, så er virkeligheden noget mere nuanceret.
Ligesom almindelige virksomheder skal en kapitalfond tjene penge til sine ejere. Men i langt de fleste tilfælde tjener kapitalfonde deres penge på at skabe vækst i de virksomheder, som de investerer i.
Det fortæller managing partner i corporate finance-virksomheden Nordic M&A, Anders W. Eriknauer, som gennem tiden har hjulpet mange it- og techvirksomheder og kapitalfonde med at finde hinanden.
Senest har Nordic M&A rådgivet ejerne af softwarefirmaet Siteimprove, som kort før jul solgte godt en fjerdedel af deres aktier til den amerikanske fond Summit Partners. Prisen lød på 375 millioner kroner.
Læs også: Kapitalfond køber sig ind i Siteimprove for 375 millioner kroner - satser på global vækst
"Siteimprove er et godt eksempel på en virksomhed, der er i kraftig vækst, samtidig med at man stadig udvikler på sit produkt til et meget stort og globalt marked. Det kræver tit både kapital og erfaring fra en international partner," siger Anders W. Eriknauer, som også rådgav ejerne af hostingvirksomheden Scannet A/S, der kort før jul blev solgt til den britiske kapitalfond HgCapital.
Læs også: Nu begynder opkøbsbølgen: Kapitalfond køber to danske hosting-firmaer i kæmpehandel
Et tredje aktuelt eksempel er Netcompany som også for nylig solgte aktiemajoriteten til den nordiske fond FSN Capital.
Hvor kommer kapitalfondenes penge fra?
En kapitalfond er i realiteten en investeringsforening, hvor en kreds af banker, pensionsselskaber, andre finansielle virksomheder eller private investorer putter penge i en fond og hyrer et team til at forvalte pengene i fonden.
Anders W. Eriknauer fortæller, at kapitalfondene de seneste år har specialiseret sig. Mange fonde stiller penge til rådighed for investeringer, som typisk er målrettet mod en bestemt branche eller en bestemt type virksomheder.
Derfor er der stor forskel på de investeringsstrategier, som fondene lægger for dagen. Nogle fonde har en meget snæver tilgang til, hvilke virksomheder, de vil putte penge i, mens andre har en bredere tilgang.
"Så når man kontakter en kapitalfond, skal man være meget omhyggelig med at finde ud af, hvad deres investeringsstrategi er. De forskellige fonde fokuserer forskelligt i forhold til, hvilket stadie en virksomhed befinder sig i," siger Anders W. Eriknauer.
Ti investeringer pr. fond
"En grov tommelfingerregel er, at en fond laver ti investeringer, Så hvis de har en milliard vil den typiske investering ligge på 100 millioner kroner pr styk. Det giver et fingerpeg om den case, man ønsker at præsentere for fonden vil have interesse," siger han.
"Den typiske kapitalfond har ofte en levetid på ti år, og tidshorisonten for en investering er typisk fire til maksimalt seks år. Det vil sige, at indenfor de ti år skal de have foretaget alle investeringer i fonden og komme ud af alle investeringer igen," fortæller han.
"Derfor har de ofte forholdsvis travlt med at brænde deres penge af i de første to-tre år, ligesom de på et tidspunkt får forholdsvis travlt med at komme ud af deres investeringer, så de kan lukke fonden ned og betale penge og afkast tilbage til de investorer, som står bagved."
Hvad skal vi sætte vores penge i?
Anders W. Eriknauer opdeler investeringsmodne virksomheder i fem hovedgrupper.
Early stage - den klassiske startup:
Det er en virksomhed, hvor ejeren har fået en god ide, udviklet et produkt og måske også fået de første kunder.
"Den type virksomheder får typisk investeringer fra et meget veludviklet netværk af formuende privatpersoner, der er begyndt at investere deres penge. Et eksempel er sådan en som Lars Seier eller en Preben Damgaard. Men der er også mere etablerede institutionelle spillere som Vækstfonden eller en fond som Sunstone Capital, der i 2011 investerede i det danske Podio."
Venture - udviklingsmodne firmaer:
Det er stadig meget tidligt i en virksomheds udvikling, men det er dog lidt mere etablerede virksomheder
"Der har du sådan nogen som Via Venture, som jeg dog vil betegne som multi-stage-fond , der også investerer i mere modne virksomheder," siger Andres W. Eriknauer.
Growth - Vækstvirksomheder:
Vækstvirksomheder er et område, hvor mange kapitalfonde ifølge Anders W. Eriknauer i dag opererer. Og det er også der, hvor de aktuelle eksempler med Siteimprove, Scannet og Netcompany placerer sig.
"Vil man have taletid hos store internationale vækstinvestorer skal din virksomhed vise vækstrater på minimum 30 procent årligt. Det er den bedste målestok for at din virksomhed har et produkt eller en service, der efterspørges. Og grundig forberedelse af din case er helt afgørende. Hvis du lykkes med at få taletid hos disse fonde får du til gengæld adgang til et helt unikt internationalt netværk," fortæller Anders W. Eriknauer, som peger på kapitalfonden Advents køb af KMD som et andet eksempel på en vækstcase.
"KMD stod i forvejen ekstremt stærkt på det danske marked, men samtidig var man på vej ind på privatmarkedet og internationale markeder med opkøb i Sverige og Norge," siger Anders W. Eriknauer.
"De fonde, der interesserer sig for at investere i vækstscenarier har som regel en filosofi om, at de ikke låner penge til deres investeringer. Det er tit bedre for virksomheden at være fri af gæld. Så skal man ikke bruge kræfter på, om man kan betale renter og afdrag til en bank. Uden gæld er man derimod fri til at investere i produkter, kunder eller salg."
Mature - Den stabile og modne virksomhed:
Det er typisk virksomheder, der er i en stabil fase. De opererer ofte i en afgrænset industri med stabil afsætning af deres produkter.
"Det er her du finder kapitalfonde som Polaris og Axcel, der er mere klassiske buy-out kapitalfonde, som ofte investerer sammen med ledelsen i virksomheden og i lidt større virksomheder."
Restructuring - Effektivisering og fokusering:
Er typisk en case, hvor man investerer i en virksomhed, der er løbet ind i problemer, og hvor nogle ting er gået op i hat og briller.
"Der er fondens opgave at få virksomheden på ret køl igen. Det er sådan en Richard Gere-case, hvor man kan være nødt til at bryde virksomheden op, eller refokusere forretningen," siger Anders W. Eriknauer.
"TDC er et eksempel, hvor man efter at være overtaget af en kapitalfond frasolgte en række udenlandske aktiviteter. Det var en re-fokuseringsøvelse, som de gennemførte på det tidspunkt, hvor de trak sig tilbage til deres skandinaviske kernemarked."