Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

It-firma stævner KMD for brud på aftale - forlanger erstatning

Det lille it-firma Bureau 2000 stævner KMD med beskyldninger om aftale-brud og ulovlig anvendelse af selskabets software. "Vi skal ikke have en erhvervskultur, hvor store firmaer ejet af udenlandske kapitalfonde tror, de kan tryne de små, bare fordi de er store," mener Bureau 2000-direktør.

En lille dansk it-virksomhed slæber nu it-giganten KMD i Sø- og Handelsretten.

Bureau 2000 mener nemlig, at KMD har misligholdt en aftale om markedsføring af elevplansværktøjet Vokal.

Det produkt er udviklet af firmaet i samarbejde med en norsk it-virksomhed, skriver Bureau 2000 i en pressemeddelelse.

Ifølge Bureau 2000 handler tvisten blandt andet om, at KMD har foretaget nogle tilpasninger og lagt Vokal ind i sit eget værktøj, Educa, uden at selskabet vil betale Bureau 2000 for rettighederne.

Ligeledes mener den det lille firma, at KMD har undladt at betale fakturaer for 400.000 kroner for ydelser, som fremgår af kontrakten, mellem de to parter.

"KMD påstår, at det, vi har leveret, ikke er godt nok, men selskabet, der har anvendt det, har ikke nærmere angivet, hvad det er utilfreds med," siger Niels Glavind, der er direktør i Bureau 2000 og fortsætter:

"Hvis jeg får en håndværker til at lægge tag, kan jeg jo ikke undlade at betale med henvisning til, at det ikke er "godt nok". Jeg må fortælle, hvad der faktisk er i vejen med det nye tag. Det kan se ud som om, KMD holder betalinger tilbage for at presse os økonomisk. "

Det tredje element i sagen er en uenighed omkring de kontraktmæssige forhold.

Her mener Bureau 2000 ikke, at KMD kan opsige aftalen med henvisning til manglende salg - når man samtidig lader skolerne bruge værktøjet gratis, undlader at forny kontrakter og ikke gør en seriøs salgsindsats.

"Opsigelsen betyder, at Bureau 2000 går glip af licens og afskæres fra udviklingsopgaver. Det kræver vi nu erstatning for," siger Niels Glavind.

Det betyder altså, at de to parter skal mødes i i Sø- og Handelsretten i selskab med advokater.

"For os handler sagen selvfølgelig i første række om, at vi snydes for en masse penge, som betyder rigtig meget for os," siger Niels Glavind.

"Men jeg synes også, sagen har et principielt aspekt: Det anses som en vigtig konkurrencefordel for Danmark, at vi har et erhvervsliv, hvor man i rimelig grad kan have tillid til hinanden. Det synes jeg, vi skal bevare. Vi skal ikke have en erhvervskultur, hvor store firmaer ejet af udenlandske kapitalfonde tror, de kan tryne de små, bare fordi de er store."

KMD: Vi har ikke krænket noget som helst
KMD bekræfter overfor Computerworld, at man har modtaget en stævning fra Bureau 2000.

"Vi havde håbet på, at vi kunne lukke sagen i mindelighed med Bureau 2000, men det viser sig ikke at være tilfældet. Det er vores klare vurdering, at KMD står med en god sag, og vi imødeser derfor et juridisk forløb i Sø- og Handelsretten med ro i sindet," siger Christoffer Hellmann, der er kommunikationschef i KMD.

KMD mener ikke, at der er tale om den samme konflikt, som Bureau 2000 ridser op.

"Vi deler på ingen måder opfattelsen af, at vi har krænket rettigheder eller mangler at leve op til forpligtelser i samarbejdet med Bureau 2000. KMD erhvervede i 2013 IP-rettighederne til it-systemet Vokal i Danmark fra den norske it-virksomhed Conexus."

Eventuelle historiske samarbejder mellem Bureau 2000 og Conexus om opbygningen af systemet ligger derfor uden for KMD's regi, vurderer KMD-manden.

KMD fortæller, at det er korrekt, at Vokal er blevet integreret i et nyt samlet it-værktøj, KMD Educa, men at samarbejdet i det arbejde har handlet om at levere indhold til elevplansværktøjet.

"KMD har valgt at stoppe samarbejdet efter længerevarende forhandlinger. KMD har ikke været tilfredse med leverancerne fra Bureau 2000, og Bureau 2000 har således ikke bidraget positivt til, at de opsatte salgsmål blev nået," siger Christoffer Hellmann.

KMD mener således ikke, at der er basis for, at Bureau 2000 skal have en kompensation.

"KMD deler ikke den opfattelse, at vi mangler at betale for ydelser til Bureau 2000. KMD har tilbudt et forlig, da vi hellere vil koncentrere os om at udvikle god software til folkeskolen end at tage et længere juridisk forløb med en tidligere samarbejdspartner."

Uoverensstemmelsen skal nu vurderes af retten.

Læs også:
Slut med ekstremt bøvl for danskerne: System til folketingsvalg bliver omsider baseret på NemID

KMD's direktør: Derfor har vi valgt at købe Edlund

Computerworlds læsere har talt: Her er Årets It-fuser 2015




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
PCI og cloud-sikkerhed: Strategi til beskyttelse af betalingsdata

Er din organisation klar til de nye PCI DSS 4.0-krav? Deltag i vores event og få indsigt i, hvordan du navigerer i compliance-udfordringerne i en cloud-drevet verden.

16. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, Aarhus: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

21. januar 2025 | Læs mere


Strategisk It-sikkerhedsdag 2025, København: Viden om trusler og tendenser – Beskyt din virksomhed

Gå ikke glip af årets vigtigste begivenhed for it-sikkerhedsprofessionelle! Mød Danmarks førende eksperter, deltag i inspirerende diskussioner og få praktisk erfaring med de nyeste teknologier. Bliv klogere på de seneste trusler og lær, hvordan du bedst beskytter din virksomhed mod cyberangreb. Tilmeld dig nu og vær på forkant med fremtidens cybersikkerhedsudfordringer.

23. januar 2025 | Læs mere