It-firmaerne Atea og 3A-it tager stadig skrappere midler i brug for at tørre skylden og ansvaret for den store bestikkelsessag af på hinanden.
Sidste uges læk af en hemmelig lydoptagelse fra et internt møde i Atea er kun det seneste træk i en krig, hvor der ikke tages fanger.
Du kan læse mere om lækket her: Bestikkelsessag: Lydfil belaster Ateas danske topchef.
Man tager næppe meget fejl, hvis man gætter på, at lydfilen er lækket af folk fra personkredsen omkring 3A-it, som har haft det meste af sommeren til at lægge deres strategi for, hvordan de vil tackle sagen.
Udefra set får man indtryk af, at man både i Atea og i 3A-it er lige lovlig optaget af at stille hinanden i et dårligt lys, fremfor at forholde sig til indholdet i de meget alvorlige sigtelser, som Bagmandspolitet har rejst i sagen.
Det forstærker billedet af, at sagen reelt udspringer af et opgør mellem de to konkurrerende virksomheder. Men det kan være en farlig strategi, at lade sig styre af mere eller mindre velbegrundede følelser.
Det er da også påfaldende, at begge parter i sagen har lidt svært ved at få deres forklaringer til at stemme med virkeligheden.
Og indsatsen er høj.
I sidste ende kan der vente fængsselstraffe til de involverede - ligesom sagen allerede har skadet begge virksomheders troværdighed meget alvorligt.
Du kan læse mere om de mulige, langvarige fængselsstraffe her: Så en hård en straf risikerer de sigtede it-folk.
Begge har meget at tabe
Især mastodonten Atea har som stor skandinavisk spiller med en omsætning på mere end 20 milliarder kroner meget at tabe, hvis kunderne mister tilliden til, at de handler med et retskaffent firma.
For 3A-it kan sagen derimod betyde, at selskabets planer om at etablere en milliardforretning er døde og borte allerede før man overhovedet er kommet i gang.
Læs også:
Analyse: Bestikkelsessagen er et forretningsopgør, der løb af sporet
Atea: Vi taber ordrer efter bestikkelsessag
Men tilbage til selve bestikkelsessagen: Den udløsende faktor var et udbud af pc-udstyr for en halv milliard kroner til Region Sjælland, som 3A-it i maj i år vandt endog meget overbevisende over netop Atea.
Det kan du læse mere om her: Region Sjælland annullerede stor it-kontrakt kort før anholdelser.
Men kort efter blev udbuddet annulleret, og 9. juni slog så Bagmandspolitiet til med anholdelser og sigtelser mod i alt 13 personer herunder Ateas danske direktør Morten Felding og 3A-its Peter Trans, som er de eneste af kamphanerne, der har udtalt sig til pressen om deres egene rolle i sagen.
De har dermed også ophævet det navnefordbud, som byretten afsagde ved sagens begyndelse.
I alt har seks personer været varetægtsfængslet og er senere løsladt.
Forskellige forklaringer i Atea
Men selv om man opholder sig udenfor arresthusenes beskyttende vægge, har begge parter undervejs haft svært at få deres forklaringer til at passe sammen.
Allerede da sagen kom frem i begyndelsen af juni, var Ateas bestyrelsesformand og storaktionær Ib Kunøe og den norske koncernchef Steinar Sønsteby hurtige til at afvise ethvert kendskab til de påståede ulovligheder.
Hele skylden kunne entydigt lægges på tidligere medarbejdere, som nu arbejdede for det konkurrende 3A-it, måtte man forstå.
Fra Ib Kunøe lød det, at han havde kendt til sagen i "mindre end et år", mens Steinar Sønsteby] var mere præcis og sagde, at han havde kendt til sagen siden "efteråret 2014".
Men få dage senere trådte Atea danske topdirektør Morten Felding så frem og fortalte, at han var blandt de sigtede. Han indrømmede samtidig, at han var blevet bekendt med de ulovlige forhold "kort efter" at han tiltrådte i sit job som Atea-direktør i Atea i maj 2014.
Det rejste naturligvis spørgsmålet, hvorfor det skulle tage Atea næsten et helt år, før man i maj valgte at henvende sig til Region Sjælland med de oplysninger, der fik sagen til at eksplodere.
Og i forhold til Ib Kunøe og Steinar Sønsteby rejser det så også spørgsmålet, hvad de vidste, og hvornår de vidste det - og i yderste konsekvens om de på et tidspunkt kan blive draget juridisk til ansvar.
Den hemmelige bestikkelseskonto
Yderligere to uger senere var det så 3A-its tur til at give sin version af sandheden. Det skete da 3A-its direktør Peter Trans efter at være blevet løsladt fra politiets varetægt trådte frem i et stort interview i Morgenavisen JyllandsPosten, hvor han afviste, at der skulle være sket ulovligheder.
Det pikante er, at Peter Trans ligesom flere af de sigtede fra 3A-it alle i flere år har været ansat i Atea før de gik over til det nye konkurrende firma. De har derfor formentlig stor indsigt i de forretningsmetoder, som Atea har benyttet før sommren 2014.
Da Peter Trans trådte frem i offentligheden var spørgsmålet om den særlige interne konto 2840 i Atea blevet central i sagen.
Kontoen var ifølge Bagmandspolitiet blevet brugt til at betale for rejser, bespisning og andre gode sager til ansatte for op mod en million kroner i Region Sjælland, som i forvejen er storkunde hos Atea. Den slags er ifølge sigtelserne foregået siden 2007.
Pengene kom ifølge politiet til veje ved, at Atea gennem tiden har indbetalt et beløb svarende til 1,5 procent af omsætningen hos Region Sjælland på kontoen.
Nu fortalte Peter Trans blandt andet, at Ateas Morten Felding havde kendt til konto 2840 i lang tid, før der blev grebet ind. Trans kaldte det samtidig løgn og latin, at Ateas topledelse ikke kendte til en odiøs tur til Dubai, som ifølge Peter Trans var godkendt af Morten Felding.
Læs også:
Ateas danske direktør sigtet i bestikkelsessag
Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse
Helt ukontroversiel
Men samtidig sagde Peter Trans, at den såkaldt hemmelige konto var helt ukontroversiel, fordi den var en del af et helt almindeligt rabat- eller bonusprogram aftalt mellem Atea og Region Sjælland.
Den forklaring blev dog hurtigt skudt ned af Region Sjællands it-direktør Per Buchwaldt, som efter eget udsagn var den, der meldte sagen til politiet, efter at Morten Felding havde leveret oplysninger om blandt andet den kontroversielle konto. Buchwaldt afviste blankt at kende til at særligt bonusprogram.
I mellemtiden var også Staten og Kommunernes Indkøbsservice (SKI) kommet på banen med krav til Atea om en redegørelse om blandt andet Ateas afregning af rabatandelen på de rammeaftaler, som Atea har indgået med SKI.
Da Ateas redegørelse til SKI var klar, brugte Atea pudsigt nok den samme forklaring som Peter Trans fra 3A-it.
Konto 2840 var bare en balancekonto, hvor tilgodehavender mellem Atea og Region Sjælland blev afregnet, lød det fra Atea.
I parentes bemærket har de mange SKI-aftaler, hvor Atea er leverandør, ikke noget at gøre med det aktuelle udbud i Region Sjælland.
Ligesom i staten (Moderniseringsstyrelsen) har regionerne og en række - især større - kommuner deres egne indkøbsaftaler, som formelt set ikke har noget med SKI-systemet at gøre. Men alle aftaler har det til fælles, at EU's udbudsregler skal overholdes.
Og har man som leverandør særlige bonus- og rabataftaler med kunderne, er det ifølge flere udbudseksperterter på kanten - eller over kanten - af EU-reglerne.
Læs også:
Atea taget til nåde efter bestikkelsessag: Vinder stor kommunal pc-aftale
Sagen eksploderer
Efter Peter Trans udmelding sænkede sommerfreden sig, indtil sagen i denne uge igen eksploderede ved, at 3A-it udsendte en mail, hvor det over for kunder, partnere og leverandører kraftigt blev antydet, at hele sagen er sat i scene af Atea som reaktion på, at 3A-it i maj i år vandt det store pc-udbud i Region Sjælland.
Under overskriften "]Usande anklager mod tre chefer i 3A-it" erklærede firmaets ledelse sig uforstående overfor Bagmandspolitiets anklager.
De fire stiftere af firmaets gentog desuden, historien om, at den særlige konto 2840 er en "helt igennem almindelig og legitim ordning".
Samtidig fremlagde 3A-it en revisorerklæring om, at firmaet aldrig havde handlet med Region Sjælland.
Men 3A-it afslørede nu alligevel et ret detaljeret kendskab til forholdene i Region Sjælland. For eksempel pegede man på, at regionen selv havde betalt sin andel af den meget omtalte tur til Dubai.
Den hemmelige lydoptagelse
I direkte forlængelsen af mailen fra 3A-it dukkede så en hidtil hemmeligholdt lydfil op i noget, der er svært at tolke som andet end et målrettet angreb på Atea og ikke mindst Morten Feldings troværdighed.
Af lydfilen fremgår det, at Morten Felding allerede i oktober 2014 angiveligt var helt klar over, at brugen af konto 2840 og havde potentiale til at sikre Atea en plads på forsiderne af landet aviser.
Retfærdigvis skal det dog nævnes, at det er uklart, om den famøse lydfil efterfølgende er klippet til, eller om Morten Felding udtalelser på optagelsen er taget ud af en sammenhæng.
Men med offentliggørelsen af den hemmelige lydfil har kampen om sandheden mellem Atea og 3A-it nu udviklet sig til en krig, hvor der ikke tages fanger.
Og uanset hvad der i sidste ned viser sig at være op eller ned på hele sagen, så kan det næste offer på slagmarken meget vel være Ateas direktør Morten Felding.
Læs også:
Den store bestikkelsessag: Nu begynder anden halvleg i sagen
Bagmandspolitiet: Bestikkelsessag ligger allerøverst i bunken - flere sigtelser kan være på vej