Artikel top billede

Ud af de mange involverede i bestikkelsessagen fra Regions Sjælland, er it-mastodonten Atea indtil videre det firma, der er blevet hårdest ramt. (Foto: Povl D. Rasmussen)

Den store bestikkelsessag: Nu begynder anden halvleg i sagen

Kort før sommerferien blev it-branchen ramt af sin hidtil alvorligste sag om bestikkelse af offentligt ansatte indkøbsansvarlige. Her er status på sagen efter sommerferien.

Efter en lang sommerferie er Bagmandspolitiet nu klar til igen at skrue op for efterforskningen af det, der kan ende som it-branchens hidtil alvorligste sag om bestikkelse.

Sagen begyndte 9. juni, da 13 personer fra Region Sjælland, Rigspolitiet og ikke mindst de to it-firmaer Atea og 3A-it blev anholdt sigtet for ulovligt at have givet og modtaget "smøring" i form af blandt andet rejser og dyre middage for mere end en million kroner.

Du kan få overblikket over sagen her.

Betalingen for de festlige stunder blev ifølge Bagmandspolitiet kanaliseret gennem en intern konto i Atea med nummeret 2840.

Angiveligt blev 1,5 procent af Ateas omsætning hos regionen blevet sat ind på kontoen, som ansatte i Region Sjælland så kunne trække på.

Modydelsen var angiveligt, at ansatte i Region Sjælland udleverede fortrolige oplysninger om priser og udbud til tidligere ansatte i Atea - de samme personer, som senere stiftede det konkurrerende 3A-it.

Ud af de 13 sigtede - som alle nægter sig skyldige - fik seks centrale personer en tur i varetægtsfængsel, som for tre af de fængslede kom til at vare frem til 14. juli, før de kunne tage hjem på en stærkt forsinket sommerferie.

Stort analysearbejde

Siden har der været stille om sagen.

Status er, at samtlige sigtelser er opretholdt, mens Bagmandspolitiet analyserer et stort materiale, som blev beslaglagt i forbindelse med anholdelserne tilbage i juni.

Hos Bagmandspolitiet er man meget tilbageholdende med at give detaljer om efterforskningen, men anklageren i sagen har tidligere antydet, at der kan være flere sigtelser på vej mod personer og offentlige institutioner.

Samtlige sigtede i sagen er beskyttet af navneforbund.

To af de sigtede - Ateas danske direktør Morten Felding og direktør Peter Trans fra 3A-it - har dog undervejs valgt at træde frem i pressen for at give deres meget forskellige versioner af sagen.

Du kan læse Peter Trans version af modellen her: Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse - sådan hang ordningen sammen

Hos Atea har Morten Felding åbent erkendt, at han kort efter sin tiltræden i jobbet i foråret 2014 blev informeret om Ateas forretningsmetoder, som han opfattede som klart på kant med straffeloven.

Omvendt har Peter Trans fastholdt, at den særlige 2840-konto var en helt almindeligt afregningskonto mellem Atea og Region Sjælland. Han mener derfor ikke, at der er grundlag for beskyldningerne om bestikkelse.

Læs mere om det her:

Ateas danske direktør sigtet i bestikkelsessag

Løsladt top-chef i 3A-it: Det var ikke bestikkelse

Indtil videre har sagen haft de stærkeste konsekvenser for Atea.

Udover de voldsomme skrammer i sit image, har Ateas ledelse ifølge koncernchef Steinar Sønsteby brugt mange kræfter på at forklare sig over for kunder. Sagen har også ført til, at kunder har udsat eller annulleret ordrer.

Atea har også ad flere omgange måttet aflevere detaljerede redegørelser om sine interne regler og procedurer til både Statens IT og SKI som betingelse for at kunne fortsætte med at levere it til kunder i staten, kommunerne og regionerne.

Sagen har dog ikke afholdt SKI fra at vælge Atea som leverandør på en stor indkøbsaftale for pc'er til en værdi på omkring en halv milliard kroner.

Læs også:

SKI trækker håndbremsen på stort it-udbud efter mangelfuld Atea-redegørelse

Atea taget til nåde efter bestikkelsessag: Vinder stor kommunal pc-aftale

[b]Atea forbyder kundegaver og indfører whistleblower-ordning efter bestikkelsessag[/b]

Mens de offentlige kunder i Danmark altså har taget Atea til nåde, har reaktionen blandt investorerne på børsen i Oslo været meget hård.

Siden starten af juni har Atea oplevet et fald i aktiekursen på næsten 30 procent. Omregnet til kolde kontanter, svarer det til, at Ateas aktionærer med storinvestoren Ib Kunøe i spidsen har tabt mere end to milliarder kroner.

Læs også:

Analyse: Bestikkelsessagen er et forretningsopgør, der løb af sporet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere