En opdateringsfrekvens på 100 Hz er ikke specielt vildt, men når vi taler kontorskærm, er det alt andet lige bedre end standarden, der ofte ligger på de 50-60 Hz, som er et levn fra billedrørsmonitorerne, der blev styret af strømmens frekvens og derfor kunne variere fra land til land.
Men har det overhovedet nogen betydning i hverdagen, når det menneskelige øje knapt kan opfange, om billedet opdateres 50 eller 60 gange i sekundet?
Her tænker jeg også på, at en moderne fladskærm – modsat et billedrør – jo kun opdaterer det i billedet, der bevæger sig.
Er det en film eller et spil, vil det derfor være mere synligt end, hvis du arbejder med mere statiske ting.
Mindre flimmer – mere ro
Det er der ingen tvivl om, at du kan se – og ikke mindst mærke – forskel på efter flere timer foran Philips-skærmen. Du vil nok ikke få lavet arbejdet meget hurtigere, men du vil være mindre træt i hovedet, når du går hjem.
Når en standardskærm opdaterer 50 til 60 gange i sekundet, er det naturligvis hurtigt og ikke en skærm, der opleves som flimrende. Det skal da også nævnes, at mange gode skærme med helt ned til 50 Hz kan opleves klippestabile. Det skyldes ofte panelets kvalitet og styringen af dette.
Men som udgangspunkt er højere opdateringshastighed bedre – men rykker vi den op i gaming-niveau på mere end 200 Hz, giver det kun rigtig god mening, hvis du er ivrig gamer.
Philips påstår, at skærmen da også kan bruges til gaming, men pointerer at IPS-panelet her primært er udvalgt til kontorbrug.
Panelet har betragtningsvinkel på 178 grader – og det har den også, når du vender skærmen 180 grader på højkant.
I praksis fungerer det.
Jeg kan se klare farver og læse tekst fra siden i en skarpere vinkel end de to øvrige skærme, jeg har stående ved siden af – begge skærme i øvrigt mere kostbare end de 2.000 kroner, du typisk skal slippe for Philips’ Business Monitor 27B2G5500.
Den 27” store skærm har en responstid på 4 ms fra grå til grå og en lysstyrke på 300 cd/m². Det er ret standard.
Til gengæld har den 108 % af sRGB-skalaen og 94 % NTSC. Det er ikke usædvanligt, men bestemt godkendt i prisklassen.
Justering og ergonomi på højt niveau
Billedet fra Philips er roligt som forventet. Men lige så vigtigt har det en naturlighed i farverne – måske mere behagelige end korrekte – men fint til en lang arbejdsdag.
Menuerne lader dig justere skærmen ganske godt, men i praksis finder jeg kvikmenuen, hvor du kan skifte mellem, om du har kontorarbejde, vil spare på strømmen eller se en film, mere anvendelig.
For her er ikke tale om en skærm til specialisterne i hverken film, foto eller spil for den sags skyld. Det er ikke den, jeg vil bruge til at redigere billeder og forvente, at farverne er spot on.
At den ikke er præcis, kan jeg sagtens tilgive – for den leverer et billede, der er rart og ikke trættende for øjnene efter en lang arbejdsdag.
Skulle du få tid til at nappe en film eller serie, vil du opleve et farvemættet billede. Spiller du et livligt spil, skal du ikke forvente noget højt gaming-niveau.
Men den står alt andet lige mere roligt end de fleste standardskærme.
Skarp og rolig
Philips leverer over niveau på mange punkter i forhold til prisen. Derfor kan jeg leve med, at der kun er USB-, HDMI- og DisplayPort-tilslutninger. Du må undvære USB-C og opladekapacitet til en laptop.
Designet er ret ordinært med en plastbjælke i bunden af skærmen, hvor du også har knapper til menusystemet.
Den hæver sig over gennemsnittet på grund af sit fine panel for målgruppen og er i min optik et attraktivt bud op mod konkurrenter fra Dell og HP, når også prisen tages med i ligningen. Derfor kvitterer jeg med en karakter over middel.