Artikel top billede

(Foto: Jarrod Erbe / Unsplash)

Topprofiler færdige hos USA's myndighed for it-sikkerhed efter ballade med Trump

Den offentlige cybermyndighed i USA skal beskæres kraftigt. Det får nu topfolk til at sige op i protest.

Forandringens vinde blæser kraftigt hos det amerikanske cybersikkerheds-agentur CISA.

For præsident Donald Trump har gennem flere måneder haft et horn i siden på myndigheden.

De store omvæltninger får nu to af de mest erfarne rådgivere i den særlige afdeling ‘Secure by Design’ til at sige op, skriver The Record på baggrund af de to tidligere ansattes opslag på det sociale medie LinkedIn.

Her skriver den mangeårige rådgiver Bob Lord.

Jeg er dybt taknemmelig for muligheden for at hjælpe med at lede bureauets arbejde med Secure by Design-software. Dette var aldrig en solo-indsats - hundredvis af mennesker på tværs af CISA, andre amerikanske agenturer, internationale partnere, softwarevirksomheder, open source-projekter og mere gik sammen for at bygge en bevægelse,” opslaget kan læses her.

Forinden stillingen som seniorrådgiver hos CISA, var han sikkerhedschef hos Demokraternes nationale komité, efter det politiske parti op til valget i 2016 blev udsat for et omfattende hack af interne mails udført af Rusland.

Inden da havde han ledende roller hos Yahoo og Twitter.

Klapjagt på tidligere CISA-chef

De to opsigelser kommer i kølvandet på, at Donald Trump langer kraftigt ud efter CISA.

Senest gik det udover organisationens tidligere topchef Chris Krebs, der nu er ansat hos sikkerhedsselskabet SentinelOne.

Han og nogle af hans kollegaer fik nemlig inddraget deres sikkerhedsgodkendelser, som de facto gør det umuligt for selskabet at samarbejde med den amerikanske regering.

Som topchef i CISA stod Chris Krebs nemlig fast på, at det amerikanske præsidentvalg i 2020 var “det mest sikre i USA's historie,” selvom Donald Trump adskillige gange påstod andet.

Kort før påske opsagde Chris Krebs sin stilling hos SentinelOne, fordi han agter at tage kampen op Donald Trump. I en besked til sine kollegaer, som han delte på LinkedIn skrev han, at "kampen er min, ikke firmaets."

Det er her kimen til konflikten mellem CISA og Donald Trump blev lagt.

Cybersikkerhed nedprioriteres

Selvom de to rådgivere selv forlod CISA, så taler opsigelserne ind i en større tendens hos CISA. Organisationen står nemlig overfor store nedskæringer - ligesom mange andre dele af det amerikanske embedsværk.

Konkret er det halvdelen af staben, der skal opsiges, mens omkring 40 procent samarbejderne med leverandører, der skal annulleres, skriver The Record.

Det har fået flere eksperter i sikkerhedsmiljøet til at frygte, at der opstår en såkaldt 'Brain Drain,' hvor de kløgtigste medarbejdere forsvinder.

Et direkte resultat af den omfattende spareøvelse har været, at medarbejderne hos CISA har fået at vide, at al efterforskning af cyberangreb fra Rusland skal sættes på hold.

Tidligere har formand for cybersikkerhedsrådet i Danmark, Jacob Herbst, luftet sin bekymring for, at CISA kraftigt beskæres samtidig med, at efterforskningen af russiske cyberangreb stoppes:

Den amerikanske nedtoning giver absolut ingen mening i forhold til det trusselsbillede, vi ser i øjeblikket, hvor Rusland er den største trussel inden for cyberangreb,” forklarede han Computerworld for knap to måneder siden.