Manglen på bestemte grupper af it-specialister i Danmark bliver en stadig større udfordring for virksomhederne.
Forleden kunne vi fortælle, at KMD står og mangler omkring 150 nye it-folk, blandt andet .Net-udviklere, og Dansk Industri vurderer, at der om blot fem år mangler 3.000 it-specialister her i Danmark.
It-sikkerhed er et af de områder, hvor der er en betydelig mangel på folk allerede nu.
Det skyldes ikke mindst, at netop it-sikkerhed er noget af det, mange virksomheder opruster på.
Mangler en million sikkerhedsfolk på globalt plan
Analyse- og researchfirmaet ESG udgiver hvert år en rapport om manglen på it-folk, og her har i it-sikkerhedsfolk nu toppet den globale liste tre år i træk.
I den seneste rapport kunne 25 procent af virksomhederne berette, at de havde en problematisk mangel på medarbejdere med kompetencer indenfor it-sikkerhed.
Vores kolleger på det amerikanske Networkworld skrev for nylig, at mængden af jobopslag med udgangspunkt i cybersikkerhed er steget med 74 procent siden 2007 - hvilket er dobbelt så meget som de stigningen i it-jobopslag generelt.
"Det er formentlig 10 til 12 gange sværere at finde professionelle indenfor cybersikkerhed, end det er at finde it-professionelle generelt," udtalte Rashesh Jethi, der står i spidsen for Ciscos services-afdeling, til Networkworld.
Cisco har tidligere vurderet, at der mangler omkring en million sikkerhedsfolk på globalt plan.
Sådan mærker danske Deloitte manglen
Også her i Danmark er det svært at finde de rette sikkerhedsfolk. Det er oplevelsen hos Janus Friis Bindslev, der er partner i Deloittes danske Cyber Risk Services, der løbende har haft jobopslag i de senere år.
"Det har været svært. Vi ser meget, at folk kan være svære at flytte på, så det er ikke bare lige at indrykke et opslag, og så står folk i kø."
Janus Friis Bindslev forklarer, at Deloitte også samarbejder med rekrutteringsvirksomheder, der kan tage direkte kontakt til potentielle kandidater.
"Dem, vi gerne vil have, har nok ofte for travlt til at kigge efter ledige jobs."
Det er erfarne medarbejdere indenfor it-sikkerhed og it-risikostyring, der står højt på ønskelisten hos Janus Friis Bindslev.
"Vi oplever, at der er kamp om ressourcerne for tiden. Det er ikke et nemt område at finde kandidater i - specielt hvis du går efter de erfarne kandidater."
Janus Friis Bindslev forklarer, at Deloitte har mindre svært ved at finde de nyuddannede sikkerheds-kandidater, men at udfordringen er, at der skal være et fornuftigt miks af erfarne og mindre erfarne medarbejdere.
"Det er jo et spørgsmål om at matche kundeefterspørgslen, og de efterspørger høj kvalitet. Du skal have det rigtige miks, så du kan ikke bare bygge op med nyuddannede."
"Det er et puslespil, og her i det seneste år har vi brugt meget tid på rekruttering. Jeg ville lyve, hvis jeg sagde, at det var let."
Janus Friis Bindlev tilføjer dog, at Deloitte i de sidste 2-3 måneder dog har haft flere kvalificerede ansøgere - også på specialistniveau - end i 2. halvår sidste år.
Man må selv opkvalificere - og fastholde
Der er i øjeblikket 20 ansatte i Deloittes Cyber Risk Services, og det er planen, at det antal som minimum skal være fordoblet om fem år.
"Jeg mener godt, at vi kunne vokse hurtigere, hvis vi havde nemmere adgang til ressourcer," siger Janus Friis Bindslev, der ikke mener, at der findes nogen snuptags-løsning for hverken Deloitte eller det danske samfund generelt, når det kommer til manglen på bestemte it-profiler.
"Det er vigtigt, at vi har de rigtige uddannelser - og der synes jeg, at vi er godt stillet. Men det er det lange seje træk, når vi skal få løst det med, at der er brug for de erfarne folk. Man må investere i at opkvalificere sine folk."
Også den strategi kan dog have visse udfordringer, tilføjer Deloitte-partneren.
"Det er jo udbud og efterspørgsel, og de kan ofte få en høj løn bare for at skifte. Derfor investerer vi i uddannelse, ligesom vi værner om at have en stærk virksomhedskultur, så vi kan fastholde vores dygtige folk. Det, mener vi, er to af de vigtigste parametre," siger han til Computerworld.
Læs også:
KMD klar til at masse-ansætte: Mangler lige nu 150 nye it-folk
Den danske it-branche sukker efter it-folk - mens CSC, IBM og KMD fyrer