Ny teori: Mobilstråler gør celler elektriske

En svensk forsker har i en simpel computersimulation fundet frem til, at radiobølger fra eksempelvis mobiltelefoner kan forstyrre de elektriske kræfter, som to røde blodlegemer påvirker hinanden med. Selv om der kun er tale om en simpel model, åbner den måske en ny indgangsvinkel til forskningen om risikoen ved mobilstråler.

Radiostråling fra mobiltelefoner og sendemaster kan måske øge de elektriske kræfter, som de enkelte celler i kroppen påvirker hinanden med.

Den svenske fysiker Bo Sernelius fra Linköping Universitet har i en computersimulation fundet frem til, at radiobølger ved 850 megahertz dramatisk øger en elektrisk effekt i cellerne, skriver det britiske videnskabelige tidsskrift New Scientist.

GSM-mobilnettet sender blandt andet på 900 MHz i Europa.

Cellerne består hovedsageligt af vand, og et vandmolekyle er svagt elektrisk med en positiv og en negativ pol. Dermed bliver de enkelte celler ligeledes svagt elektriske og kan påvirke hinanden ved de såkaldte van der Waals-kræfter.

Det er normalt kræfter, der er så forsvindende små, at de er ude af stand til at påvirke cellerne.

Bo Sernelius opstillede en matematisk model, som beskrev, hvordan radiobølger påvirkede vandmolekylerne i to røde blodceller. Computerberegningerne viste, at vandmolekylerne forsøgte at ensrette deres elektriske poler, når de blev påvirket af radiostrålingen. Dermed blev det elektriske felt forstærket.

Specielt viste simuleringen, at van der Waals-kræfterne blev kraftigt forøget ved en frekvens på omkring 850 megahertz. Her kom kræfterne op på at kunne måles i mikronewton.

Hvis cellerne på den måde kan påvirke hinanden gennem elektriske kræfter, så kan det betyde, at eksempelvis mobilstråling vil kunne få små blodkar til at trække sig sammen og indsnævres. Det kan i så fald risikere at påvirke hjernen ved længere tids eksponering.

Både Bo Sernelius og udenlandske forskerkolleger understreger dog, at der kun er tale om en meget simpel matematisk model, som ikke siger noget om, hvordan mere end to celler bliver påvirket. Alligevel åbner det for en ny angrebsvinkel til forskningen i mobilstråler og andre radiobølgers påvirkning af celler.

Hidtil har forskerne kun fundet én måde, som radiobølger kan skade celler, nemlig ved at afsætte tilstrækkelig energi til enten at bryde kemiske bindinger i molekyler eller ved at opvarme cellevævet.

Den energi, som mobiltelefoni afsætter i kroppen, er dog langt fra stor nok til at få forskerne til at konkludere, at stråling fra mobiltelefoner har en skadelig virkning.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere