Advokater fra Antipiratgruppen har personligt ringet og undskyldt over for en række danskere, fordi de modtog breve, som truede med retssager, hvis de ikke skrev under på at have handlet kriminelt ved at linke til websider med ulovligt indhold.
- Ordlyden skulle ikke have været så voldsom, siger Jakob Plesner, advokat i advokatfirmaet Johan Schlüter, som repræsenterer Antipiratgruppen.
Brevene blev sendt ud på baggrund af aktionen "Grey Tuesday" den 24. februar, hvor en række websider deltog i en protest mod, at mix-albummet "The Grey Album" er blevet dømt ulovligt på grund af dets uautoriserede samplinger af Beatles-musik.
Med til protesten hørte, at en række websider udbød ulovlige filer fra albummet.
Blandt modtagerne af brevene var weblog-ejer Keld Bach, som anklagedes for at have "op- eller downloadet eksemplarer af ophavsretsligt beskyttede musiknumre".
Antipiratgruppen forlangte en underskreven erklæring på, at han erkendte sin skyld. Ellers ville han risikere et retsligt efterspil.
Ville ikke skrive under
Men Keld Bach nægtede at erklære sig skyldig og hævder selv blot at have linket til sider, der beskrev problematikken og bevægelsen omkring " The Grey Album":
Han fik hjælp fra advokat Martin von Haller Grønbæk, som er kendt for sit engagement i net-branchen, og nu trækker Antipiratgruppen i land.
- Vi skal være de første til at beklage, også over for Keld, brevets sprogbrug. Så vi har ringet til de 11 personer, som modtog brevet og erkendt, at den ordlyd var for voldsom, siger Jakob Plesner.
Ifølge Jakob Plesner var problemet, at Antipiratgruppen undlod at skelne mellem personer, der havde linket direkte (deep-linking, red.) til filer fra "The Grey Album", og personer, som blot havde "overfladelinket" til websider, hvorfra man kunne finde videre til de ulovlige filer via links.
- Samtidig er det afgørende, hvad hensigten med linkene var, og ingen af de 11 personer har haft til hensigt at distribuere musikken. Så der bliver ingen sager fra vores side, siger Jakob Plesner.
Han mener, at de 11 danskere, som blot overfladelinkede til information om det forbudte album, burde have haft en forespørgsel om deres aktiviteter i stedet. Antipiratgruppen fastholder dog sine krav mod danskere, som har linket direkte til de ulovlige filer.
Ingen udsigt til principiel sag
Martin von Haller Grønbæk involverede sig i sagen efter at have læst om den på webjournalist-mediet Dona.dk og så ifølge Berlingske Tidende frem til at føre en principiel sag om Antipiratgruppens metoder på baggrund af brevene.
- Det ville være utrolig interessant, hvis vi kunne have etableret en sag, hvor der er grænser for, hvad Antipiratgruppen kan gøre - af hensyn til ytringsfriheden, som bør sikre, at man har ret til at linke frit, med mindre man gør det i kriminel hensigt, siger han til avisen.