Antipiratgruppe: EU-direktiv har ringe effekt

I Danmark er reglerne omkring håndhævelse af ophavsretsloven allerede så stærke, at et netop vedtaget EU-direktiv ikke får stor betydning, mener advokat Johan Schlüter, talsmand for Antipiratgruppen i Danmark. EU-Parlamentet fik i sidste øjeblik blødt op på teksten, hvad angår indgreb over for privatpersoner, der mistænkes for ophavsretsbrud.

Et nyt EU-direktiv, som blev vedtaget tirsdag, har som formål at gøre det lettere for musikere, skribenter, opfindere og virksomheder at håndhæve deres rettigheder, men det får ikke rettighedshaverne til at juble herhjemme.

- Set med rettighedsindehavernes øjne er det jo en vældig god ting, men det er svært at vurdere, hvor meget det betyder i Danmark, siger advokat Johan Schlüter, som er talsmand for Antipiratgruppen.

Han peger på, at rettighedshaverne allerede har forholdsvis vide beføjelser til at få ordensmagten til at gribe ind, når der foreligger beviser på, at ophavsretten er krænket.

Samtidig er det muligt at kræve erstatning for krænkelsen herhjemme, hvilket har været svært i en række andre EU-lande, påpeger han.

Sent under debatten om EU-direktivet, der blev vedtaget af EU-Parlamentet med to tredjedeles flertal, blev der føjet opblødende formuleringer til teksten.

Det betyder blandt andet, at rettighedshaverne kun i grelle tilfælde kan anmode om at få indefrosset bankkonti eller beslaglagt computerinformation.

Det bliver samtidig ikke muligt at indføre kriminelle sanktioner mod folk, der begår mindre alvorlige brud på ophavsretten.

Skal have tillladelse til at ransage

Det, mener Johan Schlüter, har heller ikke været rettighedshavernes hensigt.

- Vi er mest interesserede i at stoppe den ulovlige aktivitet, og vi baserer selvfølgelig vores reaktion på, hvad der er foregået. Der er forskel på, om man har fildelt 50.000 gange eller tre gange, og selvfølgelig går vi efter de store fisk, siger advokaten.

Rettighedshaverne skal samtidig bruge en kendelse fra en "juridisk enhed" for at få ransaget et hjem eller en virksomhed i forbindelse med sikring af beviser i sager om ophavsret.

Det har medført kritik fra organisationen European Digital Rights, som påpeger, at kun en dommer bør kunne udstede en sådan tilladelse.

Teleselskaberne, som har frygtet at skulle opgive information om deres kunder, har erklæret sig tilfredse med direktiv-teksten.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere