Fik attraktivt nyt job med på fædreorlov

HP's marketingchef valgte at gå hjemme i et halvt år med sin datter og fik en ny og spændende stilling i barselsgave. Hos Microsoft skiftede salgschefen bleer i næsten to måneder og opfordrer sine ansatte til at gøre det samme. Martin Thorborg fra Spamfighter er dog sikker på, at han ville blive sindssyg, hvis han tog barselsfri i mere end to uger.

31-årige Klavs Lunding-Sørensen tog efter sin datters fødsel en beslutning om, at han ville tage fire måneders orlov sammen med hende - koste hvad det ville for karrieren, som indtil videre har gjort ham til marketingansvarlig for printprodukter hos HP.

- Jeg fortalte min chef, at jeg var blevet forelsket i min datter og gerne ville bruge noget mere tid hjemme, siger han.

Beskeden blev dog modtaget i god ånd hos HP, som ligefrem gav ham en ny stillingsbetegnelse med i barselsgave.

Får mere ansvar efter barslen

Når Klavs Lunding-Sørensen vender tilbage efter sommeren, er det som produktchef for consumer-afdelingen, noget han selv ser som et skridt fremad.

- For mig personligt er det klart som en forfremmelse, for det er et meget spændende og udfordrende job med større ansvar, siger han.

Inden da står den dog på barnevognsture og babymos, mens konen netop er begyndt i et nyt job, også i it-branchen.

- Jeg ser det som en investering, som kan betale sig for vores forhold, og da også som et pusterum. Men det er hårdere end jeg havde troet, man har bestemt ikke fri, siger Klavs Lunding-Sørensen, som gentagne gange er faldet i søvn på sofaen før kl. 22.

Mænd tager fem procent af barslen

Klavs Lunding-Sørensen er dog ikke en typisk repræsentant for sit køn eller branche.

Danske mænd tager i gennemsnit fem procent af barselsorloven, som nu er oppe på et års længde. Procentdelen var den samme før forlængelsen.

I it-fagforeningen Prosa oplever man samtidig, at mandlige it-medlemmer i stigende grad vælger barselsorloven fra, selv om den er blevet længere.

Men der er dog nogen, der som Klavs Lunding-Sørensen vover skindet og tager en længere tørn med bleskift og babymad - også selv om de bestrider en chefstilling i it-branchen.

Lær at holde dig væk

41-årige Niels Appel har ansvaret for Microsofts Enterprise afdeling med 35 ansatte. Det er et travlt job, hvor kunderne kræver action med det samme, hvis de har problemer. Alligevel valgte han sidste år at tage knap to måneders orlov med sin datter, efter at hans kone var gået tilbage på jobbet.

Ud over, at han fik lært en masse om sit barn, lærte han også noget om sig selv som leder, fortæller han.

- Nogle gange skal man lade være med at tro, at man er så uundværlig. Så længe der er en stedfortræder udpeget til at tage sig af mine opgaver, går det fint, siger Niels Appel.

Samtidig erkendte han, at man ikke skal blande sig i ting, man ikke har tid til at sætte sig ind i, når sutteflasker og rangler har førsteprioritet.

- Jeg kunne jo ikke lade være med at holde mobilen tændt og checke mails om aftenen, selv om jeg ikke blev bedt om det. Og jeg fik da også venligt, men bestemt, at vide af de salgsfolk, som havde overtaget opgaverne, at jeg skulle holde mig væk, siger han.

I dag anbefaler Niels Appel selv sine mandlige ansatte, at de tager en tørn derhjemme med de små.

- Jeg taler om, hvor god en oplevelse det har været, til alle, der gider høre på det, for det har været en af mine bedste beslutninger professionelt set. Men der skal selvfølgelig ikke være nogen tvang, siger han.

Mere barsel: Nej tak
Martin Thorborg, medstifter af Jubii, er igen iværksætter med foden under eget kælderbord i Spamfighter, og dertil far til en datter på syv måneder.

Hvad barselsorlov angår, er han eksponent for den mest typiske model, for han tog to uger fri med den nyfødte, og han ville nødig bryde det mønster.

- Jeg tog 14 dage, hvor jeg koblede helt af, og jeg fik mange pluspoint på at sidde ude på hospitalet hele dagen. Men jeg har faktisk ikke tænkt mig at tage mere, for jeg ville blive sindssyg, hvis jeg skulle gå derhjemme, siger Martin Thorborg.

I stedet tager han sig meget af barnet, når han er hjemme og forsøger ikke at gøre dagene for lange.

- Og da min kone er politibetjent med skæve vagter, kommer jeg til at tage min del af slæbet, når hun begynder at arbejde igen, siger Martin Thorborg.

It-brancen er god for børn

Karen Sjørup leder center for ligestillingsforskning ved Roskilde Universitets Center.

Hun er ikke forbavset over, at det netop er it-branchen og blandt chefer, at man kan se enkelte eksempler på "mønsterbrydere" blandt danske mænd, når det gælder barselsorlov og pasning af børn.

- Faktisk tror jeg at it-branchen må være et af de bedste at få børn i, hvad det angår, siger hun.

Samtidig peger hun på, at jo højere man er placeret i samfundet og virksomheden, jo mere fleksibel er ens arbejdsvilkår som oftest. Derfor har mænd faktisk ofte mere fleksible job end kvinder.

- Det kan jo også være, at de bare tager mere arbejde med hjem og så ikke kalder det barsel som sådan, siger Karen Sjørup.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere