Omstridt lov om fildeling på vej gennem EU

Tirsdag formiddag stemmer EU-parlamentarikerne om et omstridt direktiv, som skal gøre op med kommerciel massekopiering af film og musik. Men forslaget kan komme til at omfatte privat musikpirateri via internet, og modstandere peger på fare for ytringsfriheden og retssikkerheden.

Tirsdag kl. 11 samles Europa-parlamentet for at stemme om et direktiv, der, hvis det vedtages, i yderste konsekvens kan sidestille unge, der deler musik over internet, med organiserede kriminelle.

Det mener en række organisationer og virksomheder, og de bakkes op af Bent Hindrup Andersen, medlem af Europaparlamentet for Junibevægelsen, som var på vej til afstemningslokalet, da Computerworld Online fangede ham på mobilen i Bruxelles.

Han forventer, at direktivet om intellektuel ophavsret, også kaldet antipiratdirektivet, vil blive vedtaget, selv om han regner, at der også vil være ændringer i forhold til den oprindelige tekst.

- Jeg er ikke sikker på, om der er flertal, men jeg gætter på, at alle de store partier stemmer for forslaget. Det ser også ud til, at de liberale er stået af, siger Bent Hindrup Andersen.

Bent Hindrup Larsen har været med til at forfatte en række ændringsforslag til den oprindelige lovtekst, som blandt andet går på, at man kun kan straffe for krænkelser, som begås med kommerciel vinding for øje.

- Direktivet til sikring af den intellektuelle ejendomsret udstyrer rettighedsindehaverne med utroligt stærke beføjelser, uden at hensynet til retshåndhævelsen og den enkeltes retssikkerhed inddrages i nødvendigt omfang, siger han.

Hvis Bent Hindrup Andersen og hans meningsfæller i parlamentet får gennemført den ændring, har det stor betydning for, hvilke konsekvenser direktivet kan få for den private bruger, mener Bent Hindrup Andersen.

Lobbyisterne i EU har stridt om direktivet. På den ene side står forlæggere og pladeselskaber, som ønsker, at direktivet skal indeholde forbud mod så mange typer kopiering som muligt for at sikre ophavsretten.

På den anden side står blandt andet forbrugergrupper og menneskerettighedsorganisationer, som frygter for vidtgående beføjelser til både politi og rettighedsindehavere, og at helt unge vil blive kriminaliseret blandt andet i forbindelse med fildeling.

Også selskaber som Nokia og Microsoft har advaret mod direktivet med henvisning til, at for stramme rammer for ophavsretten kan kvæle innovation.

En række teleselskaber frygter desuden at blive gjort ansvarlige for internetkundernes gøren og laden samt at skulle agere "stikkere" for ophavsrettighedsorganisationerne.

Relevant link

Europa-parlamentets forslag til rettelser i loven om intellektuel ophavsret




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere