Artikel top billede

Er du god nok? Danskerne er kun nummer fem til it

Danskerne ligger helt nede på en femteplads på it-færdigheder i ny international undersøgelse. Er du overhovedet god nok?

OECD har lavet en kæmpe undersøgelse af it-færdighederne i 19 lande, og her ligger Danmark kun nummer fem.

Normalt bryster vi os ellers af at ligge helt oppe på podiepladserne.

Hos it-myndighederne har de normale jubelbrøl omkring denne type undersøgelser da også en lidt mere afdæmpet tone.

Ifølge undersøgelsen fra OECD "ligger Danmark på en femteplads, når man ser på andelen af befolkningerne, der opnår en god placering målt på evnen til problemløsning med it".

"Dog ligger Danmark lavere placeret end vores nordiske naboer," hedder det i en pressemeddelelse fra Digitaliseringsstyrelsen.

Analysen undersøger læse-, regne- og it-færdighederne hos i alt cirka 157.000 borgere i 24 lande, hvoraf 19 lande indgår i landesammenligningen vedrørende it.

Cirka 7.300 danskere har deltaget i undersøgelsen, oplyses det.

Ældre halter efter

Vi er dog som bekendt ikke et it-uland, men især for visse befolkningsgrupper halter det.

71 procent af danskerne bruger e-mail hver dag, og 75 procent handler på nettet eller bruger netbank mindst en gang om måneden.

Men især ældre og borgere med kortere uddannelse halter bagud på it-færdigheder.

Direktør i Digitaliseringsstyrelsen Lars Frelle-Petersen udtaler i pressemeddelelsen:

"Det er en interessant og omfattende undersøgelse, der blandt andet bekræfter, at danskerne i høj grad bruger it i deres dagligdag, men som samtidig også viser, at det er vigtigt, at vi fastholder fokus på at hjælpe de borgere, der har svært ved it."

Dykker man lidt ned i undersøgelsen, kan man se, at særlige færdigheder på andre områder er med til at løfte dine it-færdigheder.

Og så er nogle grupper af danskere simpelthen bare it-superbrugere.

Her er de dygtige danskere

Hos SFI, der har været inde over undersøgelsen, har man også udsendt oplysninger om resultaterne.

"Der er en markant sammenhæng mellem færdigheder i læsning, regning og problemløsning med IT."

"Er man god til det ene, er man også god til det andet - som hovedregel - men der er betydelige variationer mellem forskellige befolkningsgruppers færdigheder," forklares det i den meddelelse.

For jo højere uddannelsesniveau, des bedre færdigheder; personer, der alene har grundskole som højeste fuldførte uddannelse, scorer lavest, personer med lang videregående uddannelse højest.

"Færdighederne stiger med alderen fra 16 år og op til cirka 28 år, i kraft af at flere får en uddannelse, efterhånden som de bliver ældre; herefter er niveauet for læse- og regnefærdigheder nogenlunde stabilt frem til 35-40-årsalderen for derpå at falde med alderen op til 65 år," hedder det videre.

Mænd og kvinder

I øvrigt har mænd i gennemsnit bedre it-færdigheder end kvinder.

"Mænd og kvinder adskiller sig ikke fra hinanden med hensyn til læsefærdigheder, men mænd har i gennemsnit bedre regnefærdigheder og færdigheder i problemløsning med it end kvinder," hedder det.

I øvrigt understreges det, at vedligeholdelse og udvikling af færdigheder sker ved at kaste sig ud i det - at prøve det.

Det gælder både på arbejde, i fritiden og gennem deltagelse i kompetenceudvikling, herunder voksen- og efteruddannelse.

"Færdigheder, der ikke bruges, mistes," lyder budskabet.

Du kan læse hele rapporten og metoden her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere