Columbus tabte 40 mio. kr. i turbulent år

ERP-huset Columbus IT Partner kom ud af et hårdt 2003 med livet i behold, selvom det i begyndelsen af året så sort ud. Derfor ryster et underskud på 40 millioner kroner heller ikke selskabet, der ser lyst på 2004, hvor det forventer et lille overskud.

Columbus IT Partner, der har haft travlt med en aktie-emission, fusionsrygter, frasalg og opkøb i 2003, kom ud af året med et underskud på 40 millioner kroner.

Dermed har den børsnoterede it-virksomhed tabt 320 millioner kroner siden det sidste overskud i 2000, der lød på 27,5 millioner kroner.

Selskabet blev børsnoteret i maj 1998. I et par år lå aktiekursen ganske stabilt, indtil den steg pænt sammen med de øvrige it-aktier verden over.

Den 30. marts 2000 toppede Columbus-aktien i kurs 312. Da it-boblen kort efter bristede og sendte alle aktierne mod bunden, fulgte Columbus med. I dag koster en Columbus-aktie ni en halv kroner.

Dårlige udsigter i 2003

Januar 2003 så fremtiden alt andet end lys ud for Columbus, der satser på produkter fra det tidligere Navision, Microsoft Business Solutions.

- Det er korrekt, at der på det tidspunkt var nogle udfordringer. Blandt andet skulle vi finde nogle penge, så vi igen fik en positiv egenkapital, fortæller forretningsudviklingsdirektør Jan Bitterhoff.

Columbus IT Partner A/S Årsregnskab
Millioner kroner20032002
Omsætning543,2607,2
Resultat af primær drift (EBIT)-20,5-75,8
Resultat før skat -30,8-90,2
Resultat-40,3-99,9
Egenkapital31,9-15,3
Antal ansatte854829

Egenkapitalen var nemlig havnet på mere end 15 millioner kroner i minus. Løsningen blev en fortegningsemission, der blev afsluttet den 2. juli, hvor Columbus fik 80,5 millioner kroner i kassen, hvilke blandt andet blev brugt til at nedbringe gælden til storbanken Nordea og Columbus' stifter, Michael Gaardboe.

- Vi fik 10 millioner mere ind, end vi rent faktisk havde regnet med, så redningsplanen gik over al forventning, siger Jan Bitterhoff.

I dag ejer Nordea 39,5 procent af aktierne i Columbus, mens Michael Gaardboe sidder på 37,2 procent. Nordeas ejerandel har året igennem holdt liv i rygter om en nært forestående fusion mellem Columbus og selskabets nærmeste konkurrent, Aston, da banken er hovedaktionær i begge selskaber.

I juli solgte Columbus selskabets islandske datterselskab, hvilket også skæppede godt i kassen, da handlen indbragte selskabet 17 millioner kroner.

Det ser lyst ud i 2004

Columbus købte i oktober 2003 konkurrenten Hands' danske forretning.

- Med købet cementerede vi vores position som den førende forhandler af Microsoft Business Solutions målt på omsætning, antal medarbejdere, antal installationer og global dækning, siger Jan Bitterhoff.

Han oplyser, at integrationen mellem de to selskaber er forløbet over al forventning og blev afsluttet for tre uger siden. De to selskabers medarbejdere sidder i dag side om side i Hands' gamle lokaler i Brøndby.

- Vi står i en god position på markedet nu, hvor vi er klar til at ekspandere og kigge mod udlandet igen. Vi er kommet helskindet igennem krisen og skal nu til at udvide butikken igen, siger han.

Columbus forventer, at de røde tal på bundlinjen bliver forvandlet til sorte allerede i 2004. Omsætningen regner Columbus med, der stiger med 80 millioner kroner i år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere