Artikel top billede

Sådan bliver det lettere for små firmaer at deltage i udbud

En stribe forslag af it-karakter skal gøre det lettere for små og mellemstore virksomheder at deltage i offentlige udbud. It-branchen roser indsats.

Det skal gøres lettere for små og mellemstore virksomheder at deltage i offentlige udbud.

Det anbefaler en rapport fra Konkurrence - og Forbrugerstyrelsen, der oplyser, at danske myndigheder køber ind for omtrent 290 milliarder kroner årligt.

Ifølge It-brancheforeningen står tele og it-indkøb for 17-18 milliarder kroner om året.

Rapporten undersøgelser indikerer dog, at det ikke står helt slemt til med deltagelsen af de små virksomheder i udbud.

SMV'er defineres i undersøgelsen som virksomheder med under 50 ansatte og en årlig omsætning, der ikke overstiger 10 millioner euro, hvilket 97 pcocent  af alle danske virksomheder falder ind under.

Således viser rapporten, at der har deltaget SMV'er i 63 pcocent af de undersøgte udbud.

Deltager ikke i 37-44 procent

Ergo har der ikke deltaget SMVére i 37 pcocent af udbuddene.

Endvidere konkluderes det i stikprøve af flere hundrede udbud i en given periode, at SMV'erne har vundet cirka halvdelen af de udbudte opgaver.

Er kontrakterne på over fem millioner kroner falder deltagelsen af SMVér.

"SMV'er deltager i 56 procent af de undersøgte udbud med en kontraktværdi på over fem millioner kroner," hedder det i rapporten.

Ud af de anbefalede tiltag har flere af dem it-karakter.

Sådan gøres udbud spiselige

Rapporten ridser en stribe tiltag op, som kan fremme deltagelse i udbud.

Flere af dem indebærer øeget digitalisering i selve udbudsprocessen.

Et forslag lyder: Fremme af e-udbud.

"E-udbud kan gøre det nemmere for SMV'er at deltage i udbudsprocesser, fordi processerne bliver mere ensartede, og fordi risikoen for at begå fejl reduceres."

"E-udbud kan bidrage til at nedbringe både virksomheders og myndigheders transaktionsomkostninger i forbindelse med udbud."

Et andet forslag lyder: Uformel feedback-funktion på udbud.dk.

"Virksomhederne kan orientere ordregivere, hvis de vurderer, at kravene i udbuddet er for ufleksible eller omfattende, eller at der er for snævert fokus på pris."

"Denne feedback kan ordregiverne trække på i forbindelse med fremtidige udbud," hedder det.

Endelig skal virksomhederne også kunne give feedback om selve udbudsprocessen, for eksemepel tidsfrister eller dokumentationskrav.

Udbud.dk skal udbygges

I det hele taget skal udbud.dk udbygges.

"...eksempelvis med en udbud.dk-applikation til telefoner, der gør det muligt at følge med i nye udbud, og en flag-funktion, der giver ordregivere mulighed for at markere udbud, som de vurderer i særlig grad er relevante for SMV'er."

"Det skal øge ordregivernes opmærksomhed på mindre virksomheder og generelt gøre det nemmere for virksomhederne at deltage i udbuddene," hedder det.

It-Branchen glæder sig over, at der kommer tiltag, men ville ønske sig en kortlægning af it-udbud.

It-Branchen: It-udbud er besværlige

Administrerende direktør Morten Bangsgaard fra IT-Branchen forklarer, at undersøgelsen desværre ikke siger så meget om små it-leverandører og de problemer, som it-udbud ofte giver små virksomheder i branchen.

"Det ville være meget nyttigt at få konkrete tal på de udfordringer, som små it-leverandører oplever med offentlige udbud," udtaler han, og henviser til 17-18 milliarder kroner, som det offentlige køber tele og it for om året.

Direktøren peger på, at der er store problemer på netop it-området.

"Det er vores erfaring fra branchen, at mindre it-leverandører ofte har svært ved at komme i betragtning til de offentlige it-udbud," forklarer han.

"Store problemer"

"Der er store problemer med offentlige it-udbud. Vi har længe efterlyst bedre rammer for udbud, især for de mindre it-leverandører," forklarer han.

Derfor er det også "...meget positivt, at rapporten nu anbefaler, at der skal gøres en målrettet indsats for at små- og mellemstore virksomheder får nemmere ved løse opgaver for det offentlige," slutter Morten Bangsgaard.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere