Rod i satsning på dansk it-sikkerhed

Mens politikerne regulerer i detaljen over for pizzabageren, stilles der ingen krav til internetudbyderne ? ej heller til det offentliges sikkerhedsniveau. Der savnes en overordnet koordinering på it-fronten, siger erhvervsrepræsentanter.

Mange "kokke" deles om ansvaret for at beskytte samfundets infrastruktur mod angreb via internettet og it-systemer. For mange. Og alligevel gøres der for lidt. Sådan lyder vurderingen fra Teknologirådet.

Vurderingen fremgår af publikationen ?Fra rådet til tinget? ? et nyhedsbrev fremsendt til Folketinget for en uge siden.

Nyhedsbrevet med overskriften "Infrastruktur åben for Cyberterror?" bygger dels på et meget detaljeret oplæg til en workshop i efteråret 2003 og dels på resultatet heraf.

Afspejler mærkværdigheder

I oplægget afspejles både ansvarsfordelinger og mærkværdigheder.

Cyberterrorisme hører for eksempel til under Politiets Efterretningstjeneste, mens sårbarheder, der vedrører landets beredskab, har hjemme i Forsvarsministeriet.

Samtidig har Rigspolitichefens særlige organ, Nationalt Forskningsstøttecenter, til opgave at overvåge organiseret og kompliceret it-kriminalitet.

Netop Forsvarsministeriet foreslog i 2001, at man skulle favne de gamle opdelinger ved at oprette et nyt overordnet organ ? et ?Koordinationscenter for beskyttelse af national it-infrastruktur?, men intet skete.

Politikerne har heller ikke hæftet sig ved misforholdet mellem, at selv den mindste pizzabager skal have et næringsbrev og overholde hygiejnekrav, mens det står enhver skurk frit for at starte som internetudbyder.

Ingen krav til det offentlige

Ejendommeligt er også, at politikerne ikke har stillet krav til offentlige organisationer om at skulle leve op til et mindstemål af it-sikkerhed. En offentlig organisation kan for eksempel undlade at scanne e-mails for ondartet kode og undlade at foretage backup, uden at det får konsekvenser.

Teknologirådet har talt med en række sikkerhedskyndige såvel inden for det offentlige som i erhvervslivet.

Man kan i nyhedsbrevet læse, at Danske Banks it-sikkerhedschef, Kjell Hermansson, undrer sig over, at der endnu ikke er iværksat en koordineret indsats på landsplan.

Niels Nygaard, Security Manager hos SAS, undrer sig også. Han mener, at det bør være en "totalforsvarsopgave" helt på linie med beskyttelse af for eksempel el- og varmeforsyningen.

På den positive side tæller, at der sker ting i Videnskabsministeriet.

Men Teknologirådet lader sig ikke stille tilfreds med det niveau, som It- og Telestyrelsen har lagt for sit projekt med navnet ?Statsligt it- og teleberedskab?.

At fokusere på staten alene er alt for smalt, mener Teknologirådet, der blandt andet henviser til hollandske erfaringer.

Her har man skiftet fra et smalt fokus til et bredt, der også omfatter koblinger til den private sektor, men som derfor også vil tage lang tid at gennemføre.

Teknologirådet har imidlertid ingen magt. Kun ret til at informere folketingspolitikerne, når væsentlige sager trænger sig på.

Denne artikel stammer fra fredagens trykte udgave af Computerworld.

Relevant link

Teknologirådets hjemmeside.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere