Stadig flere softwarefirmaer vælger at stoppe salget af deres programmer på fysiske datamedier i butikkerne. Nu er det Adobe, der stopper salget af sin Creative Studio-pakke som hyldeversion. Den kan skal fremover kun sælges som download eller i et abonnement, melder TechHive. Den 1. maj skulle være den sidste dato, hvor Creative Studio kan købes i butikkerne.
Det er ikke helt overraskende, at Adobe vælger at stoppe det fysiske salg. Adobe kom sidste år med sin Creative Cloud, hvor man betaler en fast abonnementsafgift for at få adgang til alle applikationer i Creative Studio-pakken. Det koster omkring 500 kroner om måneden. Prisen er lavere, hvis man allerede har et nyere CS-program.
Creative Cloud giver blandt andet adgang til Photoshop, Indesign, Illustrator, Lightroom, Dreamweaver, Premiere og Flash Professional. De forskellige tablet-apps som Photoshop Touch er også en del af Creative Cloud. Desuden er der online-lagerplads og adgang til træningsvideoer.
Æske uden indhold
Selv om nogle softwareprodukter fortsat kan købes i æsker i butikkerne, kan man ikke være sikker på, at pakken rent faktisk indeholder et lagermedie. Microsoft sælger således stadig en hyldeversion af sin kontorpakke Office 2013 ude i butikkerne, men der er ikke software i pakken. Den indeholder kun et Product Key Card, som bruges til at låse op for programmet, når det er hentet på nettet.
Man slipper altså ikke for en download, selv om man køber softwaren i en gadebutik. Det er kun licensen, der kan købes i en pæn æske.
Hvis man bestiller det nye Office hos Microsoft på nettet, er der også kun mulighed for at få programmet leveret som download.
Microsoft har tidligere solgt Office-æsker kun med Product Key Cards, men de gamle versioner kunne også fås på fysiske medier. Det er altså slut nu.
Farvel til optiske drev
Det passer med en anden tendens, nemlig at optiske drev forsvinder fra computerne. En stor del af computersalget er meget tynde og lette bærbare, og mange af dem har slet ikke mulighed for at læse cd'er eller dvd'er - medmindre man vælger at tilslutte et eksternt drev. Der er også mange nye kompakte minicomputere til skrivebordet, som mangler optiske drev.
For brugere med hurtige internet-forbindelser er det ikke noget problem at suge sin software ned fra nettet, men for alle dem, som stadig sidder på langsomme opkoblinger eller betaler for datatrafikken, kan det blive svært. Selv en tur ned i butikken for at købe softwaren hjælper ikke altid - den skal stadig downloades bagefter.
Det er ikke alle Microsoft-produkter, der kun bliver solgt som downloads. Windows 8 kan stadig købes på et fysisk datamedie.