Børn skal lære at sige nej til klamme net-folk

Medierådet vil undervise børn i at tage kritisk stilling til internettet, hvor selv materiale, som henvender sig til børn, kan være stødende. Telia Stofa har udgivet en vejledende surfliste til sine børnefamilie-kunder, men ifølge en frivillig web-ansvarlig for en børneside følges de gode intentioner ikke altid til dørs hos de kommercielle spillere på nettet.

Medierådet for Børn og Unge stiller fra i dag en gratis undervisningsportal til rådighed for elever og lærere på fjerde klassetrin. Det er i den alder, at børnene for alvor begynder at bruge internet og derfor skal forholde sig til, hvad man bør og ikke bør gøre online.

- I ni-års-alderen har cirka 50 procent af danske børn været på internettet, og de fleste lærer det, de ved, af deres jævnaldrende. Men vores undersøgelser viser, at de faktisk gerne vil lære om det i skolen i stedet, siger formand for Medierådet, Karsten Gynther.

Undervisningsmaterialet forsøger bevidst ikke at indkapsle børnene i et lukket univers, for hverken forbud eller filtre kan holde børnene fra at søge videre, hvis deres naturlige nysgerrighed byder dem det.

Holder sig til gode råd

Samtidig påpeger Karsten Gynther, at mobilteknologierne hele tiden udvikles, så eksempelvis filtre ingen mening giver, når børnene selv bærer rundt på trådløse netteknologier.

- Om fem år vil børnene eksempelvis kunne bruge deres kameratelefoner til projekter i undervisningen, og så har skolerne lige pludselig de videokameraer, de i årevis har sukket efter. Men det åbner også for nogle nye risici, siger han.

I stedet forsøger materialet at opstille nogle tommelfinger-regler for omgangen på nettet, som børnene kan forholde sig til.

En del handler om at sikre sin anonymitet: Opgive sin landsdel i stedet for byen, som man bor i, når man chatter, benytte et skærmnavn og ikke aftale at mødes med nogen, man har lært at kende på nettet, uden at det er godkendt af en voksen.

- Og at man skal hente en voksen eller bare lukke ned, hvis der kommer klamme billeder frem, lyder det ivrigt fra et af de børn fra 4. klasse på Teglmoseskolen i Albertslund, som har testet materialet før frigivelse - i øvrigt til UG fra både børn og lærere.

Tal om netadfærd og etik

Samtidig opfordrer materialet til dialog, både mellem børnene, mellem børn og lærere og mellem børn og forældre.

Karsten Gynther mener især, at den sidste dialog er vigtig. For i det åbne samfund, som nettet blot er en del af, kan der være brug for en helt ny etik, som også tager hånd om nogle børn og unges trang til at eksponere sig selv online.

- Når helt unge piger lægger nøgenbilleder på nettet af sig selv ved hjælp af kameratelefonen, så er der noget, vi har brug for at tale om, siger Karsten Gynther.

Linksamlinger forældes hurtigt

Hos netudbyderen Telia Stofas påpeger Jens H. Pedersen, som er chef for afdelingen for netsupport og misbrug, at det er en forsvindende lille del af de klager, som kommer fra kunderne over indhold på nettet, der eksempelvis handler om anstødeligt materiale eller børneporno. 80 procent omhandler spam og virus.

Alligevel har netudbyderen taget initiativ til en folder, hvor man gengiver Medierådets 10 gode råd om netadfærd sammen med en stor samling links til sider, som Teliasonera siger god for til børn.

Men netop internettets foranderlige natur gør sådan en liste ret ubrugelig, mener Marianne Topping.

Hun er frivillig webmaster på siden Dullernes Univers, som frekventeres af 3.000-4.000 piger i alderen ni til 19 år hver dag. Hun undersøger selv alle de links, som webstedet viser videre til, og påpeger, at i hvert fald ét af Telia Stofas anbefalede links eksempelvis indeholder nogle spil af en ret grovkornet seksuel karakter.

Samtidig mener hun ikke altid, at de etablerede spillere varetager børnenes kår på internet, også selvom de markedsfører tjenester til børn.

Hun fraråder eksempelvis helt kategorisk, at man lader børn bruge eksempelvis Ofir.dk's chattjeneste til børn, fordi de ligger alt for tæt op ad tjenester, som har meget stærkt seksuelt indhold. Samtidig har børnene ikke noget sted at vende sig hen med problemer på de enkelte tjenester, mener hun.

- Piger bliver sjældent taget alvorligt, hvis de anmelder en anden bruger til selve chattjenesten, siger hun.

Man skal lære at lyve lidt

Som selvudnævnt "dullemor" i Dullernes Univers lærer Marianne Topping helt bevidst sine brugere at lyve lidt, når de eksempelvis opretter profiler. Hun lærer dem også, at man kun behøver at udfylde de felter i en tilmeldingsform, som er mærket med asterisk og derfor er obligatoriske.

- Børn bliver helt sikkert udsat for eksempelvis verbale angreb på nettet. Men de er ikke så sarte ? og vi lærer dem at blokere, at de kan lukke et vindue og selv bestemmer, om de vil blive ved med at chatte med en bestemt bruger, siger hun.

Ifølge Medierådets tal er der i øvrigt stor forskel på danske og eksempelvis svenske forældres holdning til, om og hvordan man overhovedet kan begrænse børns adgang til visse dele af nettet.

Hvor kun 21 procent af danske forældre mener, at det giver mening at censurere børns adgang til internet, har hele 74 procent af svenske forældre den holdning, at det kan og bør gøres.

Relevant link

Medierådet hjemmeside Saft Online




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere