Det er en af de sidste grænser i cyberspace: Nordkorea. Landet har sit eget lukkede intranet, men det er kun meget få, særligt udvalgte, nordkoreanere, der har adgang til det åbne internet. Nu rejser den tidligere Google-chef Eric Schmidt til Nordkorea som en del af en privat humanitær mission, der ledes af den tidligere guvernør i New Mexico, Bill Richardson. Det melder Associated Press.
Det er første gang, at en af topfolkene fra verdens største søgemaskine Google besøger landet, der har sagt nej til internettet.
Besøget kan finde sted allerede i denne måned, og det bliver tolket som et tegn på reformer i det lukkede land.
I sin nytårstale har landets leder Kim Jong Un netop udråbt en moderne "industriel revolution" og sat som mål, at der skal være computere i alle skoler.
Men han har ikke sagt noget om, at disse computere også skal kobles til det åbne net.
Der er hverken presse- eller ytringsfrihed i det fattige land, hvor det er forbudt at installere paraboler eller læse udenlandske medier.
En Korea-ekspert siger til Associated Press at det er meget usandsynligt, at Google vil etablere sig i Nordkorea, men besøget betegnes alligevel som en interessant udvikling.
Der er ingen officielle diplomatiske forbindelser mellem USA og Nordkorea, som den tidl. præsident George W. Bush udråbte som en del af "ondskabens akse", og der er næsten ingen samhandel mellem landene.
En anden ekspert siger til nyhedsbureauet, at Nordkorea muligvis ønsker hjælp fra Google til at opgradere sine egne forældede computer-platforme. En gruppe af nordkoreanere besøgte Googles hovedkvarter i Mountain View sidste år, og landet bruger også Youtube til at sprede statens egen propaganda.
Den nordkoreanske web-censur er langt mere restriktiv end nabolandet Kina, hvor Google valgte at afbryde samarbejdet om den frivillige selvcensur i 2011 og trække sig tilbage til Hong Kong. Det skete efter et kinesisk hacker-angreb mod Google. I dag bliver flere Google-tjenester blokeret i Kina.
Eric Schmidt har tidligere gjort sig uheldigt bemærket med den fejlagtige påstand om, at et andet medlem af "ondskabens akse" - Iran - har kapret den danske internet-trafik.