Den danske ejendomsmægler Home har har fået oprettet DNS-blokering af en spansk boligformidler. Det betyder, at man snart ikke længere kan besøge Homelifespain.com fra en dansk internetforbindelse.
Blokeringen kommer, kort tid efter at danske politikere ellers besluttede at droppe den kontroversielle blokeringsmetode i lægemiddelloven og i fremtidig lovgivning.
I tvisten mellem Home og den spanske formidler af ferieboliger Homelife Properties er der tale om en væremærkekrænkelse. Home har helt tilbage i 2011 fået Sø- og Handelsrettens ord for, at spanierne krænker den danske kædes væremærkerettigheder ved at bruge ordet "home", når de formidler fast ejendom henvendt til danske forbrugere.
Afgørelsen i Sø- og Handelsretten fik ikke den spanske hjemmeside til at skifte navn eller strategi, og derfor har Home nu ved fogedretten på Frederiksberg krævet at Telenor skal DNS-blokere for adgangen til den spanske hjemmeside.
Ellers kan Telenor ifølge dansk retspraksis gøres medansvarlig for den varemærkekrænkelse, som den spanske virksomhed udøver.
Homes advokater havde forsøgt at få teleselskabet til at lave DNS-blokeringen uden rettens indblanding. Men teleselskabernes praksis på området er at kræve en dommers afgørelse, før hjemmesider blokeres - som det også blev gjort ved spærringen af Grooveshark og Pirate Bay.
"Vi skal ikke bruge DNS-blokeringer længere"
Men teleselskaberne tager sjældent kampen op på vegne af de parter, som DNS-blokeringerne reelt er rettet imod - og de ellers midlertidige fogedretsafgørelser ender med at blive sagernes endestation.
Det er med til at skabe de retssikkerhedsmæssige problemer, som flere parter har peget på. For eksempel at man ikke ved, hvornår en spærring ophæves igen. At ingen har et samlet overblik over, hvilke sider der er blokeret for danske besøg, og at firmaer, der ejer de pågældende hjemmesider, sjældent informeres om, at de er blevet blokeret.
Blokeringen af den spanske hjemmeside kommer paradoksalt nok, kort tid efter at et flertal i Folketinget besluttede at fjerne DNS-blokering som en måde at bekæmpe salg af ulovlig medicin til danskerne på. Politikerne gav samtidig håndslag på, at den samme type blokering i fremtiden ikke skal indbygges i ny lovgivning.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Enhedslistens Stine Brix og Venstres Michael Aastrup Jensen, der har udtalt, at DNS-blokeringer kun bør anvendes til blokering af børneporno.
ComON har også forgæves forsøgt at få en kommentar fra Homelife Properties.