Artikel top billede

Dansk region: Sådan skal vores it-infrastruktur ombygges

Outsourcing af Region Syddanmarks it-drift er ifølge it-direktør Jan Topp vital.

Læs også:
Forsinket it-projekt rammer syge danskere

Fem leverandører kæmper om gigantisk it-aftale

Det er ikke kun ansatte i det offentlige, der skal løbe hurtigere og længere.

Hos Region Syddanmark står it-systemerne også for skud.

"Vi har den udfordring i vores infrastruktur, at strukturen er arvet fra fire amter, der blev lagt sammen til én region 2007," siger it-direktør Jan Topp.

Ifølge it-direktøren i Region Syddanmark bliver 2013 et år, hvor regionens it-løsninger får et skud med hjertestarteren.

I dag drifter Region Syddanmark selv de vitale it-systemer i to datacentre i Esbjerg og Odense, hvor omkring 500 applikationer er it-nervesystemet for sygehuse, psykiatri-sygehuse, socialområdet og stabsapparatet.

Men regionen arbejder i øjeblikket på at outsource it-driften, og her handler det om virtualisering.

Jan Topp har som it-direktør ansvaret for 125 medarbejdere, der til daglig sørger for at holde liv i regionens sundheds-it.

Her er udfordringerne
Det nye år bliver et opgør med de hedengangne amters it-struktur.

"Udfordringen går på, at modernisere og teknologiopgradere infrastrukturen. Konkret betyder det, at vi med den igangværende konkurrenceudsættelse ser på, om vi internt i driften leverer den kvalitet, der er nødvendig, og om vi leverer til rette pris i forhold til markedet," siger it-direktøren.

Helt konkret handler teknologiopgraderingen om at få vitaliseret store dele af de fysiske servere, der i dag driver it-systemerne.

Men 2013 skal også bruges på udviklingsprojekter.

"Vi skal implementere en single sign-on løsning til vores kliniske og administrative personale. I stedet for at skulle huske på mange forskellige adgangskoder, får de en adgangskode til de primære systemer," siger Jan Topp.

Region Syddanmark udvikler selv dele af applikationerne indenfor sunds-it og på det administrative område.

Udbud skal sikre driften


 
Udbuddet på driften af servere og storage har været undervejs i længere tid, og Jan Topp ser frem til at få en afklaring omkring situationen ultimo februar.

"Vi arbejder med flere scenarier. Et er, at vi outsourcer, og ligger det ud til én ekstern leverandør, ellers fortsætter vi driften på samme betingelser som leverandørerne. Et helt tredje scenarie er, at vi kører videre, som vi altid har gjort," vurderer Jan Topp.

"Det er ikke realistisk, med fuld virtualisering af vores platform. Ikke alle applikationer egner sig til virtuel-drift," siger Jan Topp.

Fem leverandører er blevet prækvalificeret, men Jan Topp vil ikke røbe navnene på kandidaterne i udbuddet.

"Det er selvfølgelig leverandører, der skal have en hvis volumen, fordi det er en stor drift, vi konkurrenceudsætter," afslører it-direktøren.

I dag er det cirka 65 procent af serverparken, der er virtualiseret. Men regionen ønsker endnu mere virtuel volumen, selvom Jan Topp erkender, at det ikke er alt, der kan tages fra de fysiske installationer.

Outsourcing vil fortsætte langt ud i fremtiden
Hvis Region Syddanmark vælger outsourcing som model til it-driften, vil arbejdet med at få den nye løsning implementeret strække sig langt længere end bare år 2013.

"Der kommer en transitionsperiode, og længen af perioden kender vi først efter nærmere vurdering i samråd med leverandøren," siger Jan Topp og fortsætter:

"Systemerne flyttes under den forudsætning, at det skal foregå sikkert. Vi flytter jo, mens systemerne er i drift. Og vi er jo i sygehussektoren, så det skal være veltilrettelagt og med så minimal risiko som overhovedet muligt."

Læs også:
Forsinket it-projekt rammer syge danskere

Fem leverandører kæmper om gigantisk it-aftale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere