Risikoen for cyberterrorisme er ikke overhængende, da terrorister foretrækker at få vist ødelæggelser på tv for at sprede frygt. Terroristerne kan dog vælge at sætte trumf på ved at slå til i begge verdener, siger Politiets Efterretningstjeneste, der er i gang med en oprustning på it-sikkerhedsfronten.
Behovet for at sætte trumf på er øget, idet der er taget så mange skærpede forholdsregler over for terror i den fysiske verden, mener vicepolitimester Erik Terp Jensen, der indgår i PET?s øverste ledelse med ansvar for blandt andet cyberterrorisme og andre it-relaterede trusler mod det danske samfund.
PET?s særlige it-enhed har fået flere ressourcer. På mandskabssiden har det primært været personer med både revisions- og it-mæssig baggrund, og der vil blive ansat flere.
Udvalg bør etableres
Vicepolitimesteren, der i tirsdags talte på Dansk IT?s sikkerhedskonference i København, bebudede også muligheden af, at PET opretter en særlig kontaktgruppe for it-sikkerhed.
? Området har så særlig en karakter, at det kan tale for at hive det ud i en særskilt gruppe med repræsentanter fra både den offentlige og den private sektor, sagde Erik Terp Jensen.
I forvejen har PET en kontaktgruppe for kontraterrorisme med deltagere fra den offentlige sektor og en tilsvarende for den private sektor. Grupperne bidrager med trusselsvurderinger.
Den tidligere politimand Preben Andersen, der i dag står i spidsen for sikkerhedsorganisationen DK-Cert, er ikke i tvivl om, at et sådant udvalg bør etableres.
? Helheden er så kompleks og problemstillingen så vital for samfundet, at vi ikke kan vente på at lære af erfaringerne, siger Preben Andersen.
Også Peter Jensen, administrerende direktør for it-sikkerhedsselskabets Symantecs danske datterselskab, mener, at it-kontaktudvalget bør etableres. Han vil naturligt nok gerne se sit selskab repræsenteret i en eventuelt it-kontaktgruppe og peger på fordelen ved, at Symantec overvåger netværk verden over og derfor hurtigt kan rapportere på tværs af tidszoner.
Rekrutterer veluddannede
Der kan også blive behov for skærpet opmærksomhed. Ifølge vicepolitimester Erik Terp Jensen synes der at være en stigende tendens til, at terroristernes rekrutteringsmuligheder blandt veluddannede er blevet bedre. Det i sig selv kan øge risikoen for lammende angreb på vitale områder via internettet.
? Men skræmmebilledet er snarere, at en terrororganisation skaber kontakt til personer inden for samfundsvitale organer og får lavet terror den vej, sagde Erik Terp Jensen.
Med i gruppen af vitale organer nævnes blandt andet sygehuse, DSB og elværker.
Han advarer mod, at bestemte befolkningsgrupper såsom dem, der bekender sig til islam, stigmatiseres ? brændemærkes. Også etniske danskere konverterer til islam, og PET har set eksempler på, at konverterede har sympati for terroraktioner.
Denne artikel stammer fra avisen Computerworld, som i en række artikler i dag sætter fokus på it-sikkerhed.