Artikel top billede

IBM vil holde liv i Notes

IBM dropper nu Lotus-navnet, der går helt tilbage til 1982. Men Notes lever videre.

Forleden kunne IBM fortælle, at man siger farvel til det kendte Lotus-brand og fremover kun vil bruge sit eget navn sammen med produkter som Notes og Domino. Den kommende offentlige beta af Notes/Domino 9.0 Social Edition bliver den første, som ikke længere bærer Lotus-navnet. Men det betyder ikke, at IBM opgiver Notes og Domino. Det understreger IBM-direktør Ed Brill i et dansk interview, der kan læses hos At Axis.

"Vi har investeret snesevis af millioner af dollars på at udvikle version 9.0. Det er en kæmpe investering for os, og vi foretager den, fordi vi tror på IBM Notes. Notes er ikke bare en lille flig for os, det er et kæmpe forretningsområde," siger Ed Brill.

Han afviser alle rygter om, at IBM vil aflive Notes. Næste år kommer IBM Notes 9.0 Social Edition, og version 10 er planlagt til slutningen af 2014 eller begyndelsen af 2015.

"Der har aldrig været en stop-plan for Notes. Det er der heller ikke i dag. Tværtimod," understreger han.

Lotus Notes er den klassiske groupware-løsning, men analytikere henviser til, at gruppearbejde ikke længere er en selvstændig applikation, men en funktion der er bygget ind i apps, enheder, messaging-software og sociale netværk.

Slut med historisk navn

Men IBM lægger navnet Lotus i mølposen. Det kan lyde som en banal navneændring, men der er tale om lidt af en historisk beslutning i it-branchen. Lotus har eksisteret siden 1982, da Lotus Development blev stiftet i Massachusetts. Det berømte regneark Lotus 1-2-3 kom i 1983.

IBM købte Lotus for omkring 20 mia. kr. i 1995, og man var især interesseret i ét bestemt produkt: Lotus Notes. Den populære groupware-løsning var udviklet hos Ray Ozzie's Iris Associates. Han blev senere ansat som teknologichef hos Microsoft.

Lotus er også kendt som en pioner, når det gælder om at føre retssager mod konkurrenter, der anklages for at have kopieret programmernes "look and feel". Både Paperback Software, Borland og Mosaic blev anklaget for at kopieret brugerfladen fra Lotus 1-2-3.

Firmaet har også et omdømme for at understøtte innovation og nye ideer, både tekniske og kulturelle; i 1992 var Lotus en af de første store virksomheder i USA, der gav homoseksuelle par de samme rettigheder som heteroseksuelle.

Lotus er et af de mest kendte og beundrede brands i it-branchen, men det er trods alt ikke så stærkt som IBM-navnet.

"Næst efter Coca Cola er IBM et af de mest kendte og respekterede brands i verden. Derfor er det indlysende for os at sætte IBM sammen med Notes. Det er udelukkende et spørgsmål om branding og troværdighed. Vi har ingen planer om at hivet stikket i forhold til Notes. Tværtimod," sagde Ed Brill under sit besøg i Danmark.

Der gik altså 17 år efter IBM's køb af Lotus, før man valgte at droppe navnet. IBM holder stadig sine årlige Lotusphere-brugerkonferencer, og der er allerede inviteret til den 20. Lotusphere, der holdes i januar. Men den har også fået et nyt navn - IBM Connect.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere