Analytiker: Politikere selv skyld i 3G-nøl

Telekonsulenten Torben Rune ser intet overraskende i, at danskerne ikke får adgang til et stort udbud af 3G-tjenester i år. Det er politikerne selv ude med de få krav, de valgte at pålægge mobilselskaberne for at sikre penge i statskassen fra 3G-auktionen, mener han.

De danske politikere er selv skyld i, at danskerne kommer til at vente på at kunne købe den nye mobilteknologi 3G. For de danske krav til 3G-selskaberne sikrer stort set ikke, at teknologien bliver udbredt herhjemme. Det mener Torben Rune, administrerende direktør for telekonsulentfirmaet Netplan.

Hans udtalelse falder, efter både de Radikale og Socialdemokraterne har udtrykt forbløffelse over, at mobilselskaberne TDC, Telia og Orange muligvis slet ikke lancerer 3G i Danmark i år, selv om de er forpligtede til at udbygge deres netværk.

Kravene svarer til prøve-net

Ifølge Torben Rune er dækningskravet i de danske 3G-licenser nemlig "besynderligt", fordi det overhovedet ikke taler om kvaliteten af netværket.

- I realiteten er der kun tale om krav til prøve-netværk, siger telekonsulenten.

Han påpeger, at kravene kun gælder almindelig taletelefoni.

- Og det er i sig selv besynderligt, fordi 3G adskiller sig fra de nuværende GSM-netværk på alle andre punkter end netop samtaler, pointerer Torben Rune.

Desuden er der ikke krav til kapaciteten på det netværk, som mobilselskaberne skal bygge.

I byområder er kapaciteten på hver enkelt sendemast, også kaldet basestation, ellers en flaskehals. For at dække befolkningen i en hel by, skal der derfor bruges mange master, men det måler de danske myndigheder ikke på.

- Derfor kan teleselskaberne i princippet bare stille en basestation op midt i København og skabe dækning for en million mennesker, selv om kun 12 af dem kan bruge netværket samtidigt, forklarer Torben Rune.

Fem-ti sendemaster er tilstrækkeligt

Han skønner, at mobilselskaberne kan leve op til dækningskravene ved at opstille fem til ti basestationer i landets største byer.

Til sammenligning har Sonofon alene over 1.000 basestationer til sit GSM-net. For at skabe tilsvarende dækning på et 3G-netværk, skal der endda bruges langt flere sendemaster.

Derfor fælder Torben Rune en hård dom over betingelserne for de danske 3G-licenser.

- IT- og Telestyrelsens krav sikrer ikke forbrugerne adgang til 3G-tjenester, og de er heller ikke dyre for operatørerne - i hvert fald ikke før 2008, siger han.

Ved udgangen af 2008 skal TDC, Orange, Telia og 3 dække mindst 80 procent af befolkningen med 3G-netværk.

Ingen konkurrence

Ifølge Torben Rune havde der slet ikke været problemer med at sikre danskerne 3G-tjenester, hvis politikerne havde valgt at benytte en såkaldt skønhedskonkurrence i stedet for den auktion, som gav 3,8 milliarder kroner til statskassen.

Ved en skønhedskonkurrence dyster selskaberne om, hvem der kan udbygge netværket hurtigst, og hvilke tjenester de kan udbyde. Skønhedskonkurrencer blev benyttet i Danmark helt frem til 3G-auktionen.

- Staten har tjent en hulens masse penge på at stille nogle krav, som ikke beskytter noget. I en konkurrencesituation, hvor kun en af de fire 3G-licenshavere ikke har et GSM-net, opstår der ikke noget nyt marked. De tre øvrige selskaber har ikke så meget som en snus interesse i at udbygge 3G-netværk, konstaterer Torben Rune.

Dermed henviser han til, at Telia, TDC og Orange i forvejen tilbyder kunderne dækning i hele landet med GSM, og at dækningen med 3G derfor ikke er noget afgørende konkurrenceparameter for dem.

Torben Rune fremhæver, at politikerne bevidst stillede lempelige krav ud fra en betragtning om, at konkurrencen nok skulle styre udviklingen af markedet.

- Og der er måske noget, der tyder på, at det også bliver sådan, for der kommer slet ikke nogen konkurrence, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere