Mobilselskabet 3 bliver muligvis alene om at udbyde 3G-telefoni til danskerne i år. Ingen af de tre andre selskaber med en dansk 3G-licens - TDC, Orange og Telia - vil lægge sig fast på at lancere produkter i år.
Mobilselskaberne nøler, selv deres licenser forpligter dem til at bygge første del af deres 3G-netværk i år, hvor de skal dække mindst 30 procent af befolkningen ved årets udgang.
Mobilselskaberne betaler knap en milliard kroner hver for deres 3G-licenser. Udbygningen af netværkene koster samtidig hvert selskab i omegnen af tre milliarder kroner de næste år.
Orange: Teknologien er ikke klar
De danske 3G-licenser indeholder dog intet krav om, at selskaberne også lancerer produkter på deres netværk. Og det har Orange ikke tænkt sig at gøre i år.
- Jeg forventer ingen kunder på vores 3G-netværk i år. Vi opretholder vores licensforpligtelser, men vi kan alligevel ikke lancere et kommercielt produkt med 30 procents dækning, fortæller koncerndirektør Morten Christiansen.
På sigt regner han med, at alle Oranges kunder kommer til at benytte 3G-telefoni.
- Men teknologien er ikke, hvor den skal være i dag. Det varer 12 til 15 måneder endnu, bedømmer Orange-direktøren.
Han nævner først og fremmest, at udbuddet af telefoner til de nye mobilnetværk endnu er meget sparsomt. Og uden et stort udbud af smarte telefoner forventer Orange ikke at kunne lokke kunder over på det nye netværk.
- Derfor skynder vi os relativt langsomt, lyder det fra Morten Christiansen.
Han tilføjer dog, at Orange i år træffer beslutningen om, hvornår kunderne skal have adgang til den nye teknologi.
TDC: Alt for præmaturt
TDC Mobils direktør, Mads Middelboe, kan endnu ikke sige, om selskabet sender 3G-telefoni på markedet i år, men han har en række gode argumenter for, at lanceringen i hvert fald ikke er lige om hjørnet.
- Vores holdning er, at markedet er meget præmaturt, og vi vil producere og levere tjenester på den til enhver tid fordelagtige platform. Vi tror, at kunderne skal have de nye tjenester i små bidder, lyder det fra TDC-direktøren.
- Lige nu er der ikke behov for den ekstra ydelse, som 3G giver, og derfor er der heller ingen grund til at implementere en ny produktionsplatform, fortsætter han.
3 må tage tæskene
Ifølge Mads Middelboe føler TDC ingen moralsk forpligtelse til at lancere den nye mobilteknologi i år, selv om selskabet skal leve op til et dækningskrav.
- Der er ikke noget morale i det her. Det, der er afgørende og vigtigt for os, er, at vi lever op til vores kunders forventninger, siger han.
TDC holder en gang i kvartalet møde for at vurdere, hvornår selskabet vil introducere 3G-telefoni. Desuden følger selskabet løbende, hvordan 3 boltrer sig på markedet.
- Vi kan rykke meget hurtigt. Vi kører cykelløb her og ligger på baghjul. Det er sjældent ham, der kommer i udbrud, som ender på sejrsskamlen, siger Mads Middelboe.
Samme holdning lyder fra den administrerende direktør for Telia Mobile, Jesper Brøchner.
- Lad dem drive markedet og tage de tæsk, der skal til, siger han med henvisning til 3.
Altid behov for højere hastighed
Heller ikke Telia-direktøren vil love, at han kommer med 3G-produkter i år, men han er mere positiv over for teknologiens muligheder på kort sigt end både TDC og Orange.
- Jeg tror, at det går stærkt med at løse de tekniske problemer. Desuden skal vi være mærkelige købmænd, hvis vi bruger en masse penge på en licens og en masse penge på udbygning af netværket og så ikke vil tage indtægten, argumenter Jesper Brøchner.
Telia bruger nu tiden på at vurdere, hvilke produkter der kan være med til at løfte 3G herhjemme. Men på ét område ligger det ifølge Jesper Brøchner lige for, fordi 3G giver hurtigere dataoverførsel end de nuværende GSM-net med deres datateknologier, GPRS og EDGE.
- Selvfølgelig er vi interesseret i hastighed. Hvis en teknologi kan vise noget hurtigere, så har vi behov for det, fremhæver Jesper Brøchner.
Telia-direktøren tilføjer dog, at debatten om eventuelle sundhedsrisici ved mobilnettene kan gøre det vanskeligt at nå at sende 3G på markedet i år.
Mange steder har debatten fået kommunerne til at forhale ansøgninger om nye sendemaster til mobiltelefoni, og Telia har blandt andet haft svært ved at få lov til at drive et testnetværk i Glostrup Kommune vest for København, hvor det danske hovedkontor ligger.