Ambitiøse indere bider sig fast i dansk it

Op mod 60 indiske it-konsulenter sidder rundt om på de største danske virksomheder. De er ansat af indiske Tata Consulting Services, som i al stilhed har arbejdet sig ind på det danske it-marked og har ambitioner om meget mere.

Nok lykkedes det ikke indiske Tata Consulting Group (TCS) at købe SAS IT Group, men selv uden et opkøb har selskabet godt fat i det danske it-marked.

TCS har i 14 år løst opgaver for danske virksomheder fra Sønderborg til København og har løbende 50 til 60 konsulenter udstationeret her i landet.

Blandt kunderne findes nogle af de største og mest kendte virksomheder i Danmark. Navne som Grundfos, Novo Nordisk, Velux, Ecco, Danfoss, Sonofon og Post Danmark.

De får løst deres opgaver af indisk arbejdskraft, som TCS sørger for at sende til landet og indkvartere. Der er ingen danske it-konsulenter på lønningslisten.

- Vi har været her i lang tid, og vi kender det her marked, siger regionschef Brijesh Kumar Singh, hvis ansvarsområde er Danmark, Norge og Island.

Men selv om TCS har levet en forholdsvis upåagtet tilværelse i det danske it-landskab, har selskabet ambitioner om meget mere.

Vækst via opkøb

TCS har en erklæret målsætning om at ligge i top 10 blandt verdens største it-konsulenthuse i 2010.

Selv om selskabet vokser med 40 procent om året, er der stadig et stykke til målet, så opkøb - også i Danmark - overvejes løbende.

Fakta om TCS Group

TCS Group er en del af Indiens største privatejede selskab, Tata Group, et familieimperium, som blev etableret i 1868 og spænder fra te-produktion over luftfart til it-ydelser. Tata Group beskæftiger over en kvart million mennesker på verdensplan.

Tatas it-selskab, TCS, blev stiftet i 1968. I 1997 beskæftigede TCS 9.000 mennesker. I marts sidste år var tallet vokset til 24.000. Omsætningen er fordoblet hvert andet år og vækstraten ligger omkring de 40 procent. Selskabet omsatte for 6,4 milliarder kroner i sidste regnskabsår.

TCS Group har 100 afdelinger i 32 lande. Der er 11 udviklingsafdelinger alene i Indien og otte i USA.

TCS bød på SAS IT Group, men måtte se det solgt til CSC. Men Brijesh Singh har ikke opgivet planen om at købe et selskab, hvor medarbejderne har efternavne som Hansen og Jensen.

- Vi vil have danske ansatte og et stærkere engagement her. Hvis vi skal vokse i dette marked, skal vi have danske konsulenter, for på visse dele af visse projekter kan sproget godt være en udfordring, siger han.

Outsourcing som del-element

TCS spænder over hele spektret af konsulentydelser - fra planlægning til implementering og drift af system-arkitektur, applikationsudvikling, e-businessplatforme, ERP-løsninger og sikkerheds-systemer - for bare at nævne nogle områder.

En stor del af opgaverne leveres af cirka 50 til 60 indiske konsulenter, der hentes til Danmark fra selskabets "konsulentbase" i Indien til de specifikke opgaver, og dernæst rejser hjem igen.

Men cirka halvdelen af selskabets danske opgaver løses fra Indien. Det gælder eksempelvis for Post Danmark, der sidste år overlod konverteringen af en række it-platforme til TCS' indiske medarbejdere.

- Det sparer en masse penge for kunderne, hvis marginer er blevet strammere. Så det er en god mulighed at have, siger Brijesh Singh. Han nævner også applikationsudvikling som et område, som virksomhederne typisk går med til at outsource.

Graden af outsourcing varierer stærkt - nogle gange er det kun få elementer, der varetages i Indien, mens andre projekter helt er lagt i indiske hænder.

Sproget ingen hindring

Brijesh Singh mener samtidig, at de største danske virksomheder i stigende grad er så internationaliserede, at dansk sprogkundskaber ikke er en væsentlig faktor, når man ser på samarbejdspartnere.

- Vores kunder hyrer os, fordi vi leverer en kvalitetsservice, og vi kan hjælpe dem med at fokusere på deres forretning, siger Brijesh Singh.

Han forklarer, at engelsk er arbejdssproget i de fleste større virksomheder i det enorme land, hvor borgerne officielt taler 14 forskellige sprog.

Heller ikke arbejdstilladelser volder de store problemer, selv efter de seneste års stramninger af den danske udlændingepolitik, fortæller Brijesh Singh. TCS får stadig den nødvendige arbejdskraft ind til danske opgaver.

- Godt nok er reglerne blevet strammere, men vi forstår godt, at de skal håndhæves. Vi ser positivt på det, siger han.




IT-JOB

Netcompany A/S

Network Engineer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Scrum Master
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere