Hvad sker der, hvis man tager til en fjern afrikansk landsby. Afleverer en bunke moderne computere. Og forlader stedet igen?
Det har organisationen OLPC undersøgt, og resultatet var overraskende og positivt.
Selv om børnene aldrig tidligere var blevet eksponeret for skilte, bogstaver eller undervisning, formåede de alligevel på egen hånd på kort tid at bruge computerne - og begyndte at læse og skrive.
Men mere end det.
Selv om de heller aldrig før havde brugt computere, lykkedes det dem at hacke de udleverede tablets - og få dem til at gøre mere, end de amerikanske donorer havde tænkt.
Hackede tablets
Det var organisationen One Laptop Per Child (OLPC), der søsatte forsøget. Eksperimentet gik ud på at se, om analfabeter, der aldrig tidligere er blevet undervist, kan lære at læse ved på egen hånd at eksperimentere med tablet, der er proppet med undervisnings-programmer, e-bøger, film, tegneserier og billeder, skriver Technologyreview.com.
OLPC fik simpelthen fragtet kasser fyldt med tablets ud til de afsides landsbyer Wonchi og Wolonchete og efterlod computerne i emballagen - uden nogen form for instruktion.
"Jeg havde troet, at børnene ville begynde at lege med kasserne, men inden for fire minutter fik en af dem åbnet kassen, fandt frem til tænd-knappen og tændt apparatet. Inden for fem dage havde hvert barn gennemsnitlig gang i 47 forskellige programmer om dagen. Efter to uger blev der sunget alfabet-sange i landsbyen, og efter fem måneder fik nogle af dem hacket lidt i Android," sagde Nicholas Negroponte, stifteren af OLPC på konferencen EmTech i sidste uge.
En gang om ugen tog OLPC-ansatte hukommelseskortene fra computerne og kunne på den måde aflæse børnenes vaner og fremgang. Det var her, at de opdagede, at børnene brugte tiden på andet end at lære at læse. Børnenes hack bestod i, at de for eksempel fik kameraet i de flade computere til at virke. Det var ellers deaktiveret af OLPC.
OLPC havde også forsøgt at låse børnenes startskærme, så de ikke kunne vælge udseende og hvilke programmer, der skulle ligge på forsiden. Den spærring omgik børnene også.
Til det afrikanske eksperiment blev der uddelt tablets af mærket Motorola Xoom, tidligere omtalt på ComON her, sammen med soldrevne opladere. Oprindeligt har OLPC selv fået udviklet sin egen holdbare og simple bærbare, XO. Især i sidste årti blev der uddelt mange af disse ud til børn i u-lande. Cirka tre millioner computere i 40 lande.
Forsøget skal gentages i en anden afrikansk egn.
LÆS OGSÅ: