Sander: Klart nej til at opsplitte TDC

Videnskabsminister Helge Sander afviser blankt et forslag om at splitte TDC i to selskaber for at forbedre konkurrencen på det danske telemarked. Forslaget indeholder elementer af ekspropriation og vil næppe virke, fastslår han.

Det lykkedes ikke Tele2 at vinde gehør for sin lobbyindsats for at få hovedkonkurrenten TDC opsplittet i to selskaber.

Tele2 argumenterer med, at det skader konkurrencen, når TDC både ejer det danske fastnet og udbyder tjenester på det.

Det svenskejede teleselskab har haft foretræde for Udvalget for Videnskab og Teknologi for at overbevise politikerne om at udskille fastnettet i et selvstændigt infrastrukturselskab. Tele2 havde endda den tidligere svenske erhvervsminister Björn Rosengren med til mødet.

Derfor har udvalgspolitikerne bedt om videnskabsminister Helge Sanders (V) holdning, og den er klokkeklar. Ministeren har intet som helst ønske om at gribe ind over for TDC.

Tværtimod kalder Helge Sander Tele2's forslag for "vidtgående i form af et indgreb mod kommercielle virksomheders erhvervsfrihed". Desuden forudser han problemer i forhold til lovgivningen om ekspropriation, da TDC er 100 procent privatejet.

Helge Sander læner sig op af en analyse fra de vestlige landes økonomiske samarbejdsorganisation OECD. Ifølge ministerens svar til udvalget har OECD gennemført en analyse af, hvad der vil ske på telemarkedet, hvis de tidligere monopolselskaber tvinges til at frasælge den del af telenettet, som forbinder kunderne til telefoncentralerne.

Det kaldes også accesnettet og bliver ofte refereret til som det rå kobber.

Helge Sander skriver, at "opdelingen er risikabel med begrænsede og usikre fordele". Dertil kommer, at et nyt selskab ikke er så motiveret til at investere i at opgradere fastnettet.

Ministeren fremhæver derfor, at OECD anbefaler at holde fast i en model, hvor den største aktør på telemarkedet er skarpt reguleret.

Samtidig påpeger han, at det danske marked ikke er unikt. Tværtimod ejes det faste telenetværk i alle lande i EU af de største aktører på telemarkedet. Hovedparten af den danske teleregulering bygger derfor også på EU-direktiver.

Helge Sander lægger også vægt på, at mange andre selskaber end TDC har licenser til at udbyde trådløse teknologier, der kan konkurrere med fastnettet.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan bruger du aktivt AI til at styrke din cybersikkerhedsindsats

Kan AI styrke din cybersikkerhed og forebygge f.eks. ransomwareangreb? Ja – og endda særdeles effektivt! På denne konference kan du blive klogere på, hvordan du i praksis anvender AI til at styrke dit sikkerhedsniveau – og gøre cyberbeskyttelsen mere fleksibel.

27. november 2024 | Læs mere


Styrk din virksomhed med relevant, pålidelig og ansvarlig AI integration med SAP

Kom og få indsigt i, hvordan du bruger AI til at transformere og effektivisere dine arbejdsgange. Vi kigger nærmere på AI-assistenten Joule, der vil revolutionere måden, brugerne interagere med SAP’s forretningssystemer. Og så får du konkret viden om, hvordan du kommer i gang med at bruge AI til at booste din forretningsudvikling.

03. december 2024 | Læs mere


Fyr op under vækst med dataanalyse, AI og innovation

Hvor langt er den datadrevne virksomhed nået i praksis? Det kan du høre om fra virksomheder, som har foretaget transformationen. Du kommer også til at høre, hvordan de anvender AI i processen, hvilke mål de har nået, hvordan de har høstet gevinsterne og hvilke nyskabelser, der er på vej i horisonten.

04. december 2024 | Læs mere