Artikel top billede

(Foto: Peter Belanger)

Designekspert: Derfor er iPhone 5 ikke nogen design-sensation

Synes du, at iPhone 5 ligner den gamle iPhone lidt for meget? Det er der en god forklaring på, fortæller en dansk designekspert.

Apple-chefen Tim Cook præsenterede her til aften den nye iPhone 5, der har fået en større skærm, er blevet betydeligt tyndere end sin forgænger og har fået en bagside i aluminium. 

På trods af denne række af ændringer har telefonen alligevel nogle åbenlyse ligheder med sine forgængere. 

Men det kommer dog langtfra som nogen overraskelse, at Apple har valgt at fastholde den designkurs, der blev udstukket ved lanceringen af iPhone 4, mener Mathilde Aggebo, der er leder af produktdesignlinjen ved Designskolen Kolding.

"Det er småt med de ydre ændringer, og den ligner jo rigtig meget iPhone 4. Men det er uden tvivl også en del af Apples strategi," siger hun.

Design betyder alt for Apple

Mathilde Aggebo fortæller, at de på designskolen i Kolding flere gange har fået besøg af talentspejdere fra Apple, som får udleveret arbejdsportfolioer fra nogle af skolens dygtigste elever.

Og hun oplever Apple som en virksomhed, hvor der er en meget tæt sammenhæng mellem virksomhedens designlinje og det overordnede brand.

"Designet er også en form for kommunikation, og derfor er det også vigtigt for Apple, at den nye iPhone 5 er let genkendelig. På samme måde som folk på lang afstand kan genkende en BMW eller Volvo, når de ser den på gaden," siger hun.

Hun fremhæver, at netop de store bilmærker er gode eksempler på brands, der har en designlinje med nogle meget tydelige og særegne kendetegn, der gør det let at adskille dem fra konkurrenterne. 

Eksempelvis har BMW en let genkendelig front, der går igen på alle mærkets biler.

Men Mathilde Aggebo fremhæver også danske B&O som en teknologivirksomhed, der igennem årtier har haft en let genkendelig designlinje.

Bevæger denne type virksomheder sig væk fra den velkendte designlinje, løber virksomhederne ifølge Mathilde Aggerbo altid en risiko, hvor de i værste fald kan devaluere deres brand og støde kunderne fra sig.

Brugerne forventer gode materialer

En af de største designmæssige ændringer i den nye iPhone 5 er, at den har fået en bagside i aluminium.

Men herudover er telefonen produceret i glas og aluminium. Akkurat som iPhone 4 og 4S.

Det er ifølge Mathilde Aggebo en del af, hvad hun benævner som et særligt "lækkerhedsformsprog", som Apple lægger stor vægt på. 

"Design er noget, man oplever med alle sine sanser, og følelsen af gode materialer og lækre overgange mellem materialerne er især noget, man forventer at få med Apple-produkter," siger Mathilde Aggebo.

Hun anslår, at når Apple laver ændringer i designet, sker det, fordi virksomheden vurderer, at ændringerne kan give telefonen nogle helt konkrete forbedringer.  

Eksempelvis har en af de største anker ved iPhone 4 været, at glasset i telefonen er meget sårbart over for skader, når telefonen tabes.

Og netop det kan være en af de ting, der ligger til grund for, at Apple nu har udskiftet glas-bagsiden med et stykke aluminium. Derudover ser telefonens glasflader ikke ud til i samme grad at rage op over telefonens alu-ramme, hvilket muligvis også kan gøre den mindre sårbar overfor stød.  

Læs også:

Her er iPhone 5: Tyndere, højere - og lynende hurtig

iPhone 5: Se alle billederne af verdens tyndeste smartphone 

 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere