IT-Råd: Ny sikkerhedsuddannelse på vej

En ny rapport fra Rådet for IT-sikkerhed og en offentlig høring i går baner vej for oprettelsen af en ny masteruddannelse i IT-sikkerhed fra næste år, vurderer formanden for Rådet for IT-sikkerhed. Meldingen bliver positivt modtaget af et konsortie, der har lobbyet hårdt for uddannelsen.

Danske IT-sikkerhedsspecialister kan få papir på færdighederne, når universiteterne fra næste år udbyder en ny masteruddannelse i IT-sikkerhed, vurderer Allan Fischer-Madsen, formand for Rådet for IT-sikkerhed.

Meldingen kommer ovenpå gårsdagens offentlige høring om IT-sikkerhed i København, hvor en ny rapport fra Rådet for IT-sikkerhed var til debat.

- Det er min vurdering, at både rapporten og høringen i går viser, at der både er behov for og opbakning til en masteruddannelse i IT-sikkerhed, så jeg forventer, at det bliver muligt at blive master i IT-sikkerhed herhjemme fra september 2004, siger Allan Fischer-Madsen.

Mastergrad som efteruddannelse

Ifølge formanden skal man kunne tage mastergrad i IT-sikkerhed som efteruddannelse.

Målet med efteruddannelsen er at give folk, som allerede er godt inde i IT-sikkerhed, mulighed for overbygninger og papir på deres kompetencer.

Senere kan der blive tale om en decideret kandidatuddannelse, men hvordan den skal skrues sammen, og hvor den skal udbydes, er det endnu for tidligt at sige noget om.

- Hvem skal undervise på uddannelsen? Universitetsfolk, eller personer fra IT-branchen? Hvad skal der undervises i? Det er blot nogle af de spørgsmål, vi skal have svar på, før vi kan udbyde uddannelsen, siger Allan Fischer-Madsen.

Ønsket om en masteruddannelse i IT-sikkerhed har længe stået på ønskesedlen hos en række danske virksomheder.

IT-erhvervet tilfreds

Tidligere på året gik Cisco Systems, Microsoft Danmark, Netdesign, TDC, Computer Associates og Deloitte & Touche sammen i et initiativ, der i første omgang skulle påvirke politikerne til at få øje på nødvendigheden af en uddannelse.

De seks virksomheder har indtil videre samarbejdet med DTU og IT-Vest under Handelshøjskolen i Århus om, hvordan en masteruddannelse konkret kan se ud.

- Vi er meget tilfredse med, at masteruddannelsen bliver en realitet fra næste år. Vi havde gerne set, at det allerede blev en realitet fra årsskiftet, men hvis kvaliteten skal nå at blive i orden, kan det først blive til september, siger Eva Kistrup, direktør for kommunikationsbureauet Discus Communications og koordinator for de seks virksomheders initiativ.

Eva Kistrup er glad for, at masteruddannelsen bliver oprettet i offentlig regi, så der også bliver forskningsmuligheder.

- Nu må vi bare håbe, at der bliver tilført så mange midler til uddannelsen, at det bliver muligt at hente de nødvendige lærerkræfter til uddannelsen, siger hun.

Politikerne bakker op

Også det politiske liv bakker op om initiativet.

På gårsdagens høring udtrykte videnskabsminister Helge Sander (V) sig positivt om oprettelsen af universitetsuddannelser i IT-sikkerhed.

- Men man skal jo tænke på, at det ikke bare er noget, politikerne bestemmer. Universiteterne har selvstyre, så det er deres egen beslutning, om de vil udbyde en uddannelse i IT-sikkerhed, siger specialkonsulent Flemming Faber fra Rådet for IT-sikkerhed.

Så det er endnu ikke fuldstændigt sikkert, at masteruddannelsen bliver en realitet fra september næste år.

- Nu skal videnskabsministeren, uddannelsesinstitutionerne og andre berørte parter mødes og diskutere, hvordan masteruddannelsen i IT-sikkerhed skal skrues sammen i praksis, siger Flemming Faber.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere