Juraprofessor håber dusørjagten går ind

Danske sikkerhedskredse hilser det velkommen, at Microsoft udlover dusører for domfældelse af personerne bag Blaster-ormen og Sobig-virussen. Dusørerne kan have en forebyggende effekt på fremtidige hackere, hedder det.

Microsofts milliondusører for pågribelse af personer, der står bag ondartet kode, vil få en forebyggende effekt, mener professor dr. jur. Mads Bryde Andersen, der hilser initiativet velkommen.

? Dusørerne udgør et meget stærkt signal til andre, der kunne få en idé om at udøve meget skadelig og omfattende hærværk på IT-systemer, siger professoren.

Det er så vidt vides første gang nogensinde, at nogen har udlovet dusører for opklaring af IT-kriminalitet.

Microsoft har foreløbig givet løfte om to dusører på hver 1,6 millioner kroner.

Vil have fat i bagmændene
Personerne, der er ?WANTED?, er bagmændene bag de seneste måneders mest ødelæggende kode, nemlig Blaster-ormen og Sobig-virussen. Dusøren udløses, hvis gerningsmændene bliver fundet og dømt.

I alt har Microsoft indledningsvis sat 32 millioner kroner af til på indirekte vis at hjælpe Interpol, FBI og andre myndigheder med at få pågrebet de kriminelle.

? Det eneste moralske problem, nogen kan have ? og jeg har det ikke ? er, at en dusør også indebærer en opfordring til, at nogen angiver andre. Men det kan jo være den eneste måde at få opklaret forbrydelsen på, når man ikke er anklagemyndighed, der kan aflytte, siger Mads Bryde Andersen.

Hilser initiativ velkomment
Også den tidligere vicekriminalkommissær Preben Andersen, der i dag står i spidsen for sikkerhedsorganisationen DK-CERT på det statslige datacenter Uni-C, hilser initiativet velkomment.

? Penge kan gøre en forskel, og verdenssamfundet kan ikke leve med, at der går mennesker rundt, som volder så omfattende skader, siger Preben Andersen, der dog også påpeger et større problem:

Dusøren udløses nemlig kun, hvis dem, der står bag den ondartede kode, dømmes, men i 60 procent af landene, der er med i Interpol, findes der ingen lovgivning på netop dette område.

Dusøren vil også anspore IT-sikkerhedsfirmaerne til selv at øge deres forskning i den ondartede kode. Det mener Thor Larholm, der er senioranlytiker i det califoniske IT-sikkerhedsfirma PivX Solutions.

Han mener, at det vil være en fordel, da FBI ? efter hans mening ? ikke har fingeren på pulsen i tilstrækkelig grad. Men han påpeger, at visse grupper i hackermiljøerne allerede er begyndt holde lav profil i stedet for som hidtil at prale med deres gerninger.

Denne artikel stammer fra avisen Computerworld.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere