Regeringen: Nu skal vi tage IT-gevinsten hjem

Videnskabsminister Helge Sander (V) fremlagde i dag regeringens IT- og telepolitiske handlingsplan, som ikke har fokus på nye systemer. Derimod skal det offentlige effektiviseres, hver gang den investerer i IT.

- Hvis vi investerer, så er det tosset ikke at tage gevinsten hjem.

Sådan lød det fra videnskabsminister Helge Sander (V), da han onsdag fremlagde regeringens IT- og telepolitiske handlingsplan ved et pressemøde på Christiansborg.

Helge Sanders plan har ikke fokus på nye systemer og investeringer i telenetværk og hardware. Derimod talte han om de bløde værdier, nemlig at vænne mennesker og organisationer til at benytte IT rationalt.

Kommuner rationaliserer ikke
Det var nu mere kolde og kontante besparelser, som kom på bordet, eller rettere manglen på samme. Helge Sander er kort og godt træt af, at det offentlige, og særligt kommunerne, hælder milliarder af kroner i IT uden at høste en rationaliseringsgevinst.

- Kun tre procent af kommunerne mener, at deres investeringer i IT frigør ressourcer, sagde ministeren, som fandt det tal alt, alt for lavt.

Han pointerede, at kun 11 procent af kommunerne har taget fat på omlægning og forenkling af arbejdsgange.

Det fik ministeren til at konkludere, at en del medarbejdere ikke har fulgt samme takt som investeringerne i IT.

- Vi har sat de rigtige skibe i søen, men der skal i langt højere grad sættes fokus på den enkelte, sagde Helge Sander.

Kan ikke bankes på plads

Han erkender dog, at han ikke kan banke hverken kommuner eller myndighederne på plads, så IT-investeringer bliver fulgt af krav om effektiviseringer.

Det var ellers tæt på, at han blev opfordret til det af Tony Franke, direktør for brugerorganisationen Dansk IT. Han var sammen med repræsentanter for IT-erhvervets organisationer inviteret med til pressemødet for at tilkendegive deres holdning til handlingsplanen.

Tony Franke mente, at videnskabsministeriet burde spille en mere aktiv rolle og se myndighederne efter i kortene. Han nævnte som eksempel politiets IT-systemer, som er forældede, og som der nu, "efter tre forsideartikler", som Tony Franke udtrykte det, kommer flere penge til.

- Men det er jo ingen hemmelighed, at politiets IT-systemer er forældede. Det har vi vidst i tre år, sagde han.

Tom Togsverd, direktør for ITEK under Dansk Industri, var inde på noget af det samme.

- Hvorfor skal vi have 50 forskellige EPJ- og skatteforvaltningssystemer. Der er behov for mere central styring og en meget enklere struktur, argumenterede han.

- Hvis ikke vi kan bruge IT til at effektivisere den offentlige sektor, så forfejler vi målet, lød det fra Tom Togsverd.

Videnskabsminister Helge Sander var enig i organisationernes betragtninger, men han understregede at han hverken kunne og ikke ville banke, hverken kommuner eller statsinstitutioner på plads og gennemtvinge besparelser.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere