Bredbånd på elnettet: Dyrt og dårligt

Det er alt for dyrt at benytte elledninger til datakommunikation, og hastigheden er knap nok tilstrækkelig hurtig til, at det kan kaldes bredbånd. Det konkluderer svenske elselskaber.

Det kan ikke svare sig at udnytte de mange elektriske installationer i de danske hjem til bredbånd - i hvert fald ikke hvis svenske erfaringer står til troende.

Flere store elselskaber melder nu til Computerworld Onlines svenske søstermedie, IDG.se, at erfaringerne med bredbånd er meget dårlige.

Ja, faktisk kan man dårligt tale om bredbånd, mener Jörgen Johansson, som er teleansvarlig for elselskabet på Gotland, der har en ambition om at forsyne mere end 98 procent af øens indbyggere med bredbånd.

- Med data over elnettet kan vi ikke garantere mere end 300 til 400 kilobit per sekund, og det tror jeg ikke bliver modtaget med jubel i markedet, når selskabet som Bostream og Bredbandsbolaget tilbyder hastigheder på 12 megabit per sekund, siger han til IDG.se.

- Det handler både om hastighed og pris. Teknikken indebarer, at investeringerne i kundeenheden er dyr. Med ADSL er den derimod billig, forklarer Jörgen Johansson.

Også elselskabet Sydkraft har kastet håndklædet i ringen.

- Teknikken er for dyr i små installationer. Vi har 300 til 400 tilsluttede kunder i Malmø, og det her et volumenprodukt. DSL-teknikken er billigere, siger direktør Bengt Ekenstierna fra Sydkrafts bredbåndsselskab med henvisning til ADSL-opkoblinger, som benytter telefonnettet.

- I 1999 og 2000 gik vi ind i en langsigtet satsning for at frembringe et kommercielt produkt, men det er svært at konkurrere med ADSL, tilføjer han over for IDG.se.

Herhjemme har flere elselskaber eksperimenteret med at sende data over elnettet, mellem dem Nesa. I dag er det dog kun Energi Randers, som kører pilotforsøg.

Elnettet egner sig kun til at sende data over korte strækninger, op til 300 meter, og økonomisk kan det derfor kun betale sig at benytte teknologien i tæt bebyggede områder. Til gengæld er fordelen, at elselskaberne kan udnytte deres egen infrastruktur i stedet for at leje sig ind på TDC's kobberledninger.

Markedet er dog ikke blevet lettere, efter så godt som alle producenter af udstyr har trukket sig. Tilbage er kun én leverandør af betydning, schweiziske Ascom.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
itm8 A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cyber Security Summit 2024

Hør blandt andet hvordan nogle af Danmarks bedste CISO´er griber deres vigtige opgaver an, hvad kvanteteknologi og AI betyder for sikkerhedsområdet og se hvad det er, som de bedste it-sikkerhedsleverandører arbejder med pt.

29. august 2024 | Læs mere


Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere