Fagforeninger strides om offentlige IT-folk

Fagforeningerne HK og Prosa har vidt forskellige overenskomster for deres medarbejdere i staten. De to strides om, hvad der er bedst for IT-folkene, samtidig med at staten har udnyttet et fagforeningsskift til at give 14 IT-medarbejdere massiv lønnedgang.

HK Stats afdeling for IT-ansatte, Sam-Data, og IT-fagforeningen Prosa strides om, hvem der bedst varetager interesserne for IT-folk, der er ansat i det offentlige. Striden kulminerer nu i gensidige beskyldninger om dårlig rådgivning og om ikke at varetage medlemmernes interesser.

Det sker, efter 14 IT-ansatte i Hjemmeværnskommandoen har skiftet fagforening og dermed overenskomst, og i skiftet har mistet de tillæg, der udgjorde op mod halvdelen af deres løn.

- Det er konsekvensen af, at der findes to så forskellige løn-systemer i staten, siger faglig sekretær i HK Stat, Vibeke Rittmann Petersen.

Hun har forhandlet løn for IT-ansatte i staten, idet HK-afdelingen Sam-Data, som blandt andet står for videreuddannelse af IT-folk i fagforeningen, blot er en brancheafdeling uden forhandlingsret.

Ny løn eller ej

Forskellen på de to fagforeninger er, at HK Stat har tilsluttet sig aftalen om Ny Løn i staten, mens Prosa ikke har accepteret aftalen.

Men begge fagforeninger mener, at de lønaftaler, de hver især repræsenterer, giver den bedste slutløn til de IT-ansatte.

HK Stat, som har overenskomst for 60 procent af de IT-ansatte i staten, indgik i 1998 overenskomstaftaler om ny løn i det offentlige.

Det skulle give en mere individuel løn med mulighed for høje tillæg til de dygtige og eftertragtede medarbejdere, og ifølge Vibeke Rittmann Petersen har det ført til generelt højere lønninger blandt de IT-ansatte i staten, som før haltede voldsomt bagefter den private sektor.

En IT-medarbejder kan eksempelvis få lige meget i tillæg, som grundlønnen udgør. Det var blandt andet tilfældet i sagen om de 14 IT-medarbejdere i Hjemmeværnskommandoen, som har fået varslet løntab op til 104.000 kroner årligt.

Aftale ikke tilpasset IT-folk

Da de 14 IT-medarbejdere i Hjemmeværnskommandoen skiftede fra HK til Prosa, valgte den statslige Personalestyrelse at tolke en aftale om fagforeningsskift således, at de nye Prosa-medlemmer kunne placeres i lønkategorier i Prosa-overenskomsten, der gjorde den samlede løn voldsomt meget lavere end den, der blev opnået med ny løn-tillæggene i HK-aftalen.

Prosa på sin side hævder til gengæld, at det ikke er ny løn, men den specifikke aftale med Personalestyrelsen, der giver problemerne.

- Ikke at vi er imod ny løn - men den udgave, som vi er blevet tilbudt af Personalestyrelsen, er skræddersyet en mammutorganisation som HK. Vi vil have en aftale, der varetager de en til to IT-ansatte, som arbejdspladser ofte har, siger faglig sekretær Steen Andersen, som påpeger, at Prosa er med i ny løn-aftaler i eksempelvis Dansk Flygtningehjælp.

Steen Andersen mener, at Personalestyrelsens tolkning af den hidtidige aftale om at skifte fagforening betyder, at det næste gang lige så godt kunne gå ud over et Prosa-medlem, der besluttede sig for at gå over til HK Stat og dermed fik en lavere løn.

Vil hverve flere medlemmer

Men det anser Vibeke Rittmann Petersen ikke for sandsynligt.

- Forskellen er jo, at med ny løn-aftalerne kan den enkelte institution vælge at tage penge fra den samlede lønsum og give til en enkelt medarbejder, Den mulighed findes ikke i Prosa-overenskomsten, påpeger hun.

Vibeke Rittmann Petersen mener, at HK Stat nu må gøre en større indsats for at øge sin medlemsskare blandt statens IT-ansatte.

- Området er jo frit, og de ansatte kan selv vælge, siger hun.

På sin side vil Steen Andersen også gerne sige velkommen til nye statslige Prosa-medlemmer.

- Men vi venter på, at de kommer til os selv, ligesom det skete i Hjemmeværnskommandoen, siger han.

Christian Høst, tillidsmanden for Prosa i Hjemmeværnskommandoen, hvor de store løntab er blevet varslet, mener til gengæld ikke, at der er tale om frit valg, når fagforeningsskift medfører denne slags problemer.

- Vi er forundrede over, at vi ifølge den siddende regering har frit fagforeningsvalg, men at det bliver modarbejdet af staten selv, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere