Bjarne Stroustrup, der var en af de prominente talere på Java-messen JAOO i Århus, er i Danmark for første gang i tre år.
- Det er første gang , siden jeg rejste til USA med min familie i begyndelsen af 1980'erne, at jeg ikke har været i Danmark en gang om året eller i hvert fald hvert andet Åå, men jeg har simpelthen haft for travlt, siger han.
Bjarne Stroustrup blev kendt i den internationale IT-verden, da han som ansat på Bell Labs skrev det stadig udbredte programmeringssprog C++.
Professorat
For omkring et år siden flyttede han - og det er en af årsagerne til, at der ikke har været tid til Danmarksbesøg - til Texas til den lille by College Station to timer fra Austin og to timer fra Houston.
Her har han et professorat i afdelingen for computervidenskab ved Texas A & M UniversITy. Han er dog stadig tilknyttet Bell Labs.
- Jeg gik ind til min chef og fortalte, at jeg havde tænkt at stoppe for at tage posten i Texas, men han svarede bare "I don't think so", og så fandt vi en ordning, som indebærer, at jeg indimellem arbejder hos Bell Labs i New Jersey, fortæller Bjarne Stroustrup.
En del af dette arbejde har været fokuseret på indlejrede systemer fra riskogere til kampfly med telefoncentraler og stereoanlæg som mellemstationer.
Desuden har han arbejdet med videnskabeligt software til løsning af komplicerede matematiske problemer.
Riskogere og kampfly
Ud over arbejdet med indlejrede systemer og forskningen og undervisningen er en betydelig del af Bjarne Stroustrups tid blevet brugt på ISO-standardiseringen af C++.
Standarden for programmeringssproget blev ratificeret i 1998. Siden har standardgruppen stået for såkaldt vedligeholdelse af standarden: Dels er forskellige modsigelser i standarden blevet fjernet, dels er der blevet set på hastighed i indbyggede systemer og på udvidelser af de såkaldte standard-biblioteker.
Det ligger i ISO-systemerne, at standarder skal fornys efter fem år, så i øjeblikket er man i en startfase, hvor det diskuteres, hvilke faciliteter, der skal indføres i den kommende nye standard. Denne ventes at være klar om tre-fire år.
- Som udgangspunkt er tanken at ændre forholdsvis lidt i sproget selv og at foretage forholdsvis større ændringer i standardbibliotekerne. Det skal gøre C++ til en bredere platform for systemprogrammering og distribueret programmering, siger Bjarne Stroustrup.
Skaberen af C++ er overbevist om, at det nu cirka tyve år gamle programmeringssprog vil blive brugt mange år endnu.
- Sprog lever længe. Se blot pÅ Cobol. C++ vil stadig være der om ti-tyve år. De sidste par år har stort set alle firma, der benytter sproget, investeret i C++-projekter. Det gør de, fordi det er let at overføre til andre platforme, det har let ved at kommunikere med andre systemer, og det er fleksibelt, siger Bjarne Stroustrup.
Brug det fornuftige
For omkring fem år siden, da Java endnu var forholdsvis nyt, var der krig på kniven mellem Java og C++. I dag kommer Bjarne Stroustrup udelukkende ind på dette emne, når han bliver spurgt, i de oplæg han holder.
- Det har fra starten været en ensidig krig fra Java-markedsføringsmaskinens side. De går stadig efter at blive verdens eneste programmeringssprog. Min holdning er, at man skal bruge det sprog, som det er fornuftigt at bruge til opgaven. Der kan være situationer, hvor det passer at bruge Java, og andre gange er fokus på effektivitet og på at have kontrol med, hvad der foregår, og så skal man vælge C++, siger han.