Et dansk verdensnavn fra Texas

Skaberen af C++, Bjarne Stroustrup er gået i gang med at forberede en ny ISO-standardisering af programmeringssproget, og så har han fået et professorat i Texas.

Bjarne Stroustrup, der var en af de prominente talere på Java-messen JAOO i Århus, er i Danmark for første gang i tre år.

- Det er første gang , siden jeg rejste til USA med min familie i begyndelsen af 1980'erne, at jeg ikke har været i Danmark en gang om året eller i hvert fald hvert andet Åå, men jeg har simpelthen haft for travlt, siger han.

Bjarne Stroustrup blev kendt i den internationale IT-verden, da han som ansat på Bell Labs skrev det stadig udbredte programmeringssprog C++.

Professorat

For omkring et år siden flyttede han - og det er en af årsagerne til, at der ikke har været tid til Danmarksbesøg - til Texas til den lille by College Station to timer fra Austin og to timer fra Houston.

Her har han et professorat i afdelingen for computervidenskab ved Texas A & M UniversITy. Han er dog stadig tilknyttet Bell Labs.

- Jeg gik ind til min chef og fortalte, at jeg havde tænkt at stoppe for at tage posten i Texas, men han svarede bare "I don't think so", og så fandt vi en ordning, som indebærer, at jeg indimellem arbejder hos Bell Labs i New Jersey, fortæller Bjarne Stroustrup.

En del af dette arbejde har været fokuseret på indlejrede systemer fra riskogere til kampfly med telefoncentraler og stereoanlæg som mellemstationer.

Desuden har han arbejdet med videnskabeligt software til løsning af komplicerede matematiske problemer.

Riskogere og kampfly

Ud over arbejdet med indlejrede systemer og forskningen og undervisningen er en betydelig del af Bjarne Stroustrups tid blevet brugt på ISO-standardiseringen af C++.

Standarden for programmeringssproget blev ratificeret i 1998. Siden har standardgruppen stået for såkaldt vedligeholdelse af standarden: Dels er forskellige modsigelser i standarden blevet fjernet, dels er der blevet set på hastighed i indbyggede systemer og på udvidelser af de såkaldte standard-biblioteker.

Det ligger i ISO-systemerne, at standarder skal fornys efter fem år, så i øjeblikket er man i en startfase, hvor det diskuteres, hvilke faciliteter, der skal indføres i den kommende nye standard. Denne ventes at være klar om tre-fire år.

- Som udgangspunkt er tanken at ændre forholdsvis lidt i sproget selv og at foretage forholdsvis større ændringer i standardbibliotekerne. Det skal gøre C++ til en bredere platform for systemprogrammering og distribueret programmering, siger Bjarne Stroustrup.

Skaberen af C++ er overbevist om, at det nu cirka tyve år gamle programmeringssprog vil blive brugt mange år endnu.

- Sprog lever længe. Se blot pÅ Cobol. C++ vil stadig være der om ti-tyve år. De sidste par år har stort set alle firma, der benytter sproget, investeret i C++-projekter. Det gør de, fordi det er let at overføre til andre platforme, det har let ved at kommunikere med andre systemer, og det er fleksibelt, siger Bjarne Stroustrup.

Brug det fornuftige

For omkring fem år siden, da Java endnu var forholdsvis nyt, var der krig på kniven mellem Java og C++. I dag kommer Bjarne Stroustrup udelukkende ind på dette emne, når han bliver spurgt, i de oplæg han holder.

- Det har fra starten været en ensidig krig fra Java-markedsføringsmaskinens side. De går stadig efter at blive verdens eneste programmeringssprog. Min holdning er, at man skal bruge det sprog, som det er fornuftigt at bruge til opgaven. Der kan være situationer, hvor det passer at bruge Java, og andre gange er fokus på effektivitet og på at have kontrol med, hvad der foregår, og så skal man vælge C++, siger han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere