Kun få højtuddannede polakker til Danmark

Der er ingen grund til at frygte, at billig arbejdskraft fra Østeuropa oversvømmer Danmark, når EU bliver udvidet. Det viser en undersøgelse blandt polske ingeniører.

Hvorfor give en dansk ingeniør eller datalog 40.000 kroner om måneden eller mere, hvis polakker, baltere, tjekker og ungarer er villige til at arbejde for langt mindre beløb?

Det spørgsmål stiller den højtuddannede og vellønnede del af IT-branchen måske sig selv op til, at EU udvider medlemskredsen med østeuropæiske lande.

Men der er ingen grund til at frygte, at østeuropæerne vælter ind over grænserne og stjæler de danske job eller presser lønnen i bund. Det konkluderer en ny undersøgelse, som PLS Rambøll har udført før Ingeniørforeningen i Danmark, Dansk Metal og Dansk Industri.

Ifølge Ritzaus Bureau bygger undersøgelsen på interviews med 2000 polske ingeniører og lige så mange metalarbejdere. Samtidig har PLS Rambøll talt med 20 danske virksomheder, som har erfaring med at benytte udenlandske medarbejdere.

På den baggrund konkluderer undersøgelsen, at der kun vil komme 40 polske ingeniører til landet om året, mens vi kan vente at se mellem 200 og 300 faglærte arbejdere.

Det gælder endda kun de første år. Senere vel antallet af polske immigranter falde, med mindre de danske virksomheder selv tager til Polen og forsøger at lokke medarbejdere hertil.

Konklusionen bliver modtaget vidt forskelligt af fagforeningerne og Dansk Industri. Formanden for Ingeniørforeningen i Danmark, Per Ole Front, finder det ifølge Ritzaus Bureau "positivt", at Danmark ikke bliver oversvømmet med ingeniører fra Østeuropa.

Omvendt forudser Tom Togsverd, direktør for Dansk Industris IT-organisation ITEK, at danske virksomheder kommer til at mangle arbejdskraft. Det bygger han på, at der i løbet af de næste fem til ti år bliver brug for flere højtuddannede herhjemme.

- Men det ser altså ud til, at den østeuropæiske guldåre, som mange virksomheder har regnet med, er lidt tynd, konstaterer han ifølge Ritzau.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


CIO Trends 2024

På denne dag vil nogle af de nominerede til prisen som Årets CIO som keynotes, hvor de deler deres erfaringer og gode råd. Vi dykker desuden ned i de dynamiske ændringer, der præger it-leder rollen, hvor ledelse og strategi spiller en stadig større rolle i de komplekse it-organisationer.

24. september 2024 | Læs mere